*Türkiye'nin Suriye'deki gözlem noktalarından Morek. AA (Arşiv).
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Reuters'ın haberine göre Morek ve diğer bazı Türkiye mevkileri geçen yıl ilerleyen Suriye hükümet güçleri tarafından kuşatıldı.
"Ankara, o zamandan beri hükümet güçlerini (Esad yönetimi) geri tutmak ve milyonlarca mültecinin Türkiye'ye gitmesini önlemek için isyancıların elinde kalan bölgeyi güçlendirdi" denilen haber şöyle devam etti:
Türkiye'ye yakın Suriyeli üst düzey bir muhalefet figürü Reuters'e, "Üssün dağıtılmasına başlanı" dedi.
"Çekilme Pazartesi başladı"
İsminin verilmemesini isteyen başka iki kaynak ise geri çekilmenin Pazartesi günü erken saatlerde başladığını söyledi.
İçlerinden biri "Türk Silahlı Kuvvetleri bu aşamada başka bir gözlem noktasını tahliye etmeyi düşünmüyor" şeklinde konuştu.
Moskova'nın bakışı
- Soçi Mutabakatı sonrası, Türkiye, bölgede 12 noktaya ateşkes gözleme noktası kurdu.
- Mayıs 2019'dan bu yana Şam yönetimi bölgede kazanımlarını sürdürdü ve 6 gözlem noktası Şam kontrolüne geçti.
- Türkiye ve Rusya arasında Mart 2020'ye kadar anlaşmazlıklardan biri de buydu.
Rusya-Türkiye anlaşması
Haber ajansına konuşan kaynaklar, çekilme ile ilgili sürecin geçen Mart ayında Rusya ile anlaşılan ateşkes kapsamında olduğunu söyledi.
Anlaşma şartları neydi?
- İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 tarihinde saat 00:01'den itibaren durdurulacak.
- M4 karayolunun kuzeyinde 6 kilometre ve güneyinde 6 kilometre derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecek. Güvenli koridorun işleyişine dair ayrıntılı esas ve usuller, Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu Savunma Bakanlıkları arasında 7 gün içinde kararlaştırılacak.
- Türk-Rus ortak devriyeleri, 15 Mart 2020 tarihinde M4 karayolunun Trumba'dan (Serakib'in 2 kilometre batısı) Ain Al Havr'a kadar olan kesimi boyunca başlatılacak.
(PT)