Fotoğraf: AA
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Ladakh bölgesinde, Hindistan ve Çin askerleri arasında çatışma çıktı.
Çatışmada 20 Hindistan askeri hayatını kaybetti. Çin ise hayatını kaybeden askeri olup olmadığına ilişkin bir açıklama yapmadı.
Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre, Hindistan Ordusu'ndan yapılan açıklamada, bu sabah Hindistan ordusundan biri subay üç askerin hayatını kaybettiği belirtilmişti. Çıkan çatışmada ağır yaralanan 17 askerin daha hayatını kaybetmesiyle toplam ölü sayısı 20’ye yükseldi.
AA’nın Hindistan merkezli ANI ajansına (Asian News International) dayanarak aktardığına göre, çatışmada 43 Çin askerinin öldüğü iddia ediliyor.
Karşılıklı açıklamalar
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Lician, çatışmada ölen ya da yaralanan Çin askeri olup olmadığına ilişkin bilgi vermezken, Hindistan askerlerinin iki taraf arasında varılan uzlaşmayı ciddi biçimde ihlal ettiğini, sınırı 2 kez yasa dışı biçimde geçtiğini ve Çin personeline provokatif saldırılar düzenlediğini söyledi.
Lician bunun iki sınır gücü arasında ciddi fiziksel çatışmayla sonuçlandığını ifade etti.
Hindistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise çatışmanın Çin’in tek taraflı olarak bölgedeki statükoyu değiştirme girişimi sonucunda yaşandığı ve her iki tarafın kayıplar verdiği kaydedildi.
Ne olmuştu?
Hindistan yetkilileri, mayıs başında Çin askerlerinin üç noktadan Hindistan'ın Çin sınırında bulunan Ladakh bölgesine girdiğini, burada çadır ve askeri karakollar kurduklarını açıklamıştı.
Ladakh bölgesinin doğusunda ve Sikkim eyaletinde, iki ülke askerlerinin karşı karşıya gelmesinin ardından gözler bu bölgeye çevrilmişti.
Hindistan ve Çin, Ladakh'ta yer alan Demchok, Chumar, Daulat Beg Oldie, Galwan Vadisi ve Pangong Tso Gölü çevresine ek güvenlik gücü konuşlandırmıştı.
Çin askerleri, Galwan Vadisi'nde yaklaşık 100 çadır kurarken, Pangong Tso Gölü'ndeki devriye botlarının sayısını da artırmıştı.
Çin ve Hindistan arasındaki 3 bin 500 kilometrelik sınır hattının büyük bölümü, iki ülke arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor.
Pekin yönetimi, "Güney Tibet" olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Yeni Delhi yönetimi ise Aksai Chin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.
Taraflar, uzun yıllardır süregelen görüşmelere rağmen egemenlik ihtilaflarını çözemezken, söz konusu mesele son zamanlarda Pekin-Yeni Delhi hattında tansiyonun giderek yükselmesine neden oluyor.
İki ülke sınırında egemenlik hakları kaynaklı gerilim, 2017'de de yükselmişti. (EKN)