*Fotoğraflar: Dursun Aydemir/ Brüksel/ AA
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Avrupa Birliği'nin (AB) 28 üye ülkesi geçen hafta Perşembe'den itibaren yasama organı Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için oy kullandı.
Londra ve Hollanda'nın Perşembe günü oy verdiği seçimlerde sandıklar dün kapandı. Seçime katılım beklenildiği gibi arttı, tarihin en yüksek katılım seviyesine ulaşarak yüzde 50.95 oldu.
Merkez sağ ve sol ilk kez çoğunluk değil
Kesinleşmeyen sonuçlara göre merkez sağ partilerin üye olduğu Avrupa Halk Partisi (EPP) ve merkez sol partilerin üye olduğu Sosyalistler ve Demokratlar grubunun (S&D) sandalyeleri ilk kez AP'de çoğunluğu sağlayamıyor.
EPP 178, S&D ise 147 vekilde kalıyor. Seçimlerden önce Avrupa'daki genel seçimlerdeki eğilim sebebiyle radikal sağın yükselişinden endişe ediliyordu. Radikal sağ yükselişe geçti ancak liberaller ve Yeşiller'in de yükselmesiyle korkulan yükseliş seviyesine ulaşmadı.
Yeşiller 20, Aşırı sağcılar 21 vekil artırdı
Parlamentoda sandalyesini en fazla artıran grup, 108 sandalyeye ulaşan Avrupa için Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE) oldu.
Yeşiller sandalye sayısını önceki döneme göre 20 artırarak 70'e yükseltti. Aşırı sağcı Uluslar ve Özgürlükler Avrupası grubu ise 37 olan sandalye sayısını 58'e çıkardı.
Öte yandan Aşırı sağcı, popülist ve AB karşıtı partilerin üye olduğu Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Avrupası grubu da sandalye sayısını sekiz sayı artırdı ve 56 vekille temsil hakkı kazandı.
Sosyalist, çevreci ve komünist partilerin üye olduğu Avrupa Birleşik Solu - Kuzeyli Yeşil Solu grubu da 14 sandalye kaybetti. Grubun 38 sandalyede kalması bekleniyor.
Fransa'da Le Pen Macron'u geçti
Sandık çıkış anketlerine göre Fransa'daki AP seçimlerinde aşırı sağcı Marine Le Pen'in lideri olduğu Ulusal Birlik (Rassemblement National) yüzde 23.53 oy oranıyla ilk sıraya oturdu.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi La République en marche! (LREM) ise 22,47 oy oranında kaldı.
Bu sonuçların ardından Fransa'da aşırı sağdan parlamentonun feshedilerek erken seçimlere gitmesi sesleri yükselmeye başladı.
Fransa'daki seçim sonuçlarında Sarı Yelekler protestolarının da etkili olabileceği düşünülüyor.
Almanya'da hem AfD hem Yeşiller yükseldi
Almanya'da Merkel'in üyesi olduğu Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ilk sonuçlara göre yüzde 8 oy kaybederek yüzde 28,7'de kaldı.
Yeşiller yüzde 20,7 ile oyunu yüzde 10 yükseltti ve ikinci sırada yer aldı.
Neo nazi parti Almanya için Alternatif (AfD) ise geçen AP seçimlerine göre oyunu yüzde 3,5 artırarak yüzde 10,5'e çıktı.
İngiltere'de Brexit Partisi öne çıktı
İngiltere'de birkaç yerden sürpriz çıktı. Son iki genel seçimden beri artık neredeyse konuşulmayan Liberal Demokratlar yüzde 18,55 oy aldı.
Ülkede AB'de kalma yanlısı partilere yüzde 40.4, AB'den anlaşmasız çıkma taraftarı partilere yüzde 34.9, anlaşma ile çıkma yanlısı partilere ise yüzde 23,2 oy çıktı.
İtalya'da göçmen karşıtları önde
İtalya'da AP seçimlerin birincisi Matteo Salvini'nin genel başkanığı olduğu aşırı sağcı Lig partisi oldu. Yüzde 33,6 oy alan parti, AP'de 28 vekil ile temsil hakkı kazandı.
İspanya'da Katalanlar ve Sosyalistler önde
İspanya'da Pedro Sanchez'in genel başkanı olduğu Sosyalist Parti (PSOE/PSC) yüzde 32,8 oy aldı. Merkez sağ Halk Partisi (PP) ise yüzde 20,13'de kaldı
Katalonya'nın bağımsızlığı tartışmalarından dolayı İspanya'da hapis cezasına çarptırılan ve Belçika'da sürgünde olan Carles Puigdemont seçimin galipleri arasında. Puigdemont'un AP'deki koltuğuna oturabilmesi için Madrid'e dönmesi gerekiyor. Madrid'e dönmesi ise tutuklanması anlamına geliyor. (PT)
*Kaynak: EU Observer, Independent, Euro News, AA.