Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), dün İsviçre’nin Cenevre şehrindeki Birleşmiş Milletler Ofisi’nde düzenlenen Yemen’e Yardım Konferansı’nda ülkedeki son durumu anlattı.
MSF, Yemen’e tıbbi ve insani yardımın girişine acilen izin verilmesi gerektiğini ifade etti.
Suudi Arabistan 26 Mart 2015’te Yemen’e karşı savaş başlatmış, ülkeyi birçok kez bombalamıştı. Yemen’de büyük oranda gıda ve temiz su sıkıntısı çekiliyor.
MSF, 1600 kişilik bir ekiple Yemen’in 11 vilayetinde sağlık hizmeti sunuyor. Hava saldırılarının hedefi olan Yemen’deki hastaneler arasında MSF’nin yönetimindeki dört hastane de zarar gördü, saldırılar sonucunda 26 hasta ve MSF çalışanı hayatını kaybetti.
15 milyon kişi sağlık hizmetinden yoksun
Diplomatik girişimlerin hızlandırılması için savaşan taraflara ve müttefiklerine çağrıda bulunan MSF, Yemen’de yaklaşık 15 milyon insanın temel sağlık hizmetlerine erişemediğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler (BM), 1 Temmuz 2015’te, ülkedeki insani durumun aciliyetini gözönünde bulundurarak Yemen'de, en üst düzey olan 3. Seviye Acil Durum kararı almıştı.
MSF, Yemen’de 3. Seviye Acil Durum uygulamasının etkin bir şekilde hayata geçirilmesi için de BM’ye seslendi.
“Ekonomi, sağlık, sosyal güvenlik çöktü”
MSF’nin açıklamasında öne çıkan ifadeler şöyle:
* Ekonominin, temel hizmetlerin ve sosyal güvenliğin neredeyse tamamen çöktüğü bir ülkede milyonlarca insan hayatta kalabilmek için tıbbi ve insani yardıma ihtiyaç duyuyor.
* Çatışmalar ve şiddet olayları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Yemenliler, güvenli olmayan ve aşırı kalabalık barınma noktalarına sığınmak zorunda kalıyor.
* Gittikçe artan fiyatlar karşısında yiyecek, yakıt ve elektrik gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak hale gelen Yemen halkı, tıpkı sağlık çalışanları ve devlet memurları gibi aylardır maaşlarını alamıyor.
* Hijyen malzemelerine ve temiz içme suyuna yeteri kadar erişemiyorlar.
“Engellenebilecek hastalıklar ölüme sebep oluyor”
* MSF’nin tedavi ettiği hastaların çoğu, birlikte çalıştıkları Yemenli sağlık personelinin yakınları gibi, geçim kaynaklarını ve sağlıklarını kaybetmiş durumda.
* Yaralılar ve kronik hastalığı olanlar ise, normal şartlar altında engellenebilecek ölümlere direnemiyor.
* Çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlıların dahil olduğu en savunmasız grupların hastalığa yakalanma riski gün geçtikçe artıyor.
“Limanlar ve havaalanları açılmalı”
MSF, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
“Yemen’e yönelik insani yardımlar acilen artırılmalı. Savaşın Yemen halkı üzerindeki ölümcül ve yıkıcı etkilerini azaltmak için diplomatik girişimler hızlandırılmalı.”
“Halihazırda ülkede çalışan sivil toplum kuruluşları ve BM’ye bağlı kuruluşlarla işbirliği halinde sahadaki ekiplere gerekli destek verilmeli.”
“Sağlık sistemi desteklenmeli, insani yardımın ülkeye girişine izin verilmeli. Limanlar ve havaalanları açılmalı, uluslararası insani yardım çalışanlarının ülkeye girişi kolaylaştırılmalı.”
“Yurtdışından gönderilen malzemelerin girişine getirilen kısıtlamalar, gemi sevkiyatının başka noktalara yönlendirilmesi, gümrükte gecikmelere neden olan işlemler, hayati öneme sahip insani yardım malzemelerine el konulması, vize ve ülke içi dolaşım izinlerinin verilmemesi gibi birçok farklı gerekçeyle Yemen’e yönelik insani yardım girişimlerinin bilinçli bir şekilde engellenmesine son verilmeli.”
“İlaç ve gıda ürünleri gibi en temel tedarik malzemelerinin ülkeye girişine izin verilmeli, en büyük ihtiyaç neredeyse oraya sevki güvence altına alınmalı.” (AS)
* 3. Seviye Acil Durum: Birleşmiş Milletler’in (BM), güvenliğin hayli düşük olduğu doğal afet ortamlarına ve acil durumlara yönelik tanımlaması. BM, halen Irak, Suriye ve Güney Sudan'da 3. Seviye Acil Durum uygulamasında.