Türkiye ve Ermenistan Dışişleri Bakanlıkları, diplomatik ilişkilerin oluşturulmasına dair iki protokolün imzalanması için süreci başlattıklarını duyurdu.
İkili ilişkilerde arabuluculuğu üstlenen İsviçre Dışişleri Bakanlığı'nın da imzası bulunan, dün akşam saatlerinde yapılan ortak açıklamaya göre, Türkiye ve Ermenistan altı hafta boyunca protokollerin onaylanması için iç görüşmelerini tamamlayacak, daha sonra protokoller imzalanıp parlamentolara getirilecek.
Açıklamanın tam metni şöyle:
Türkiye Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti, İsviçre'nin arabuluculuğu ile sürdürdükleri çabalar bağlamında parafladıkları "Diplomatik İlişkilerin Tesisi Protokolü"yle "İkili İlişkilerin Geliştirilmesi Protokolü"nene dair iç siyasi istişarelerini başlatma hususunda mutabakata varmışlardır.
Bu iki protokol, ikili ilişkilerin makul bir zaman diliminde normalizasyonu için bir çerçeve sunmaktadır. Siyasi istişareler altı hafta içinde tamamlanacak, bunu müteakiben iki protokol imzalanacak ve her iki parlamentonun onayına sunulacaktır. Her iki taraf anayasal ve yasal prosedürlerine uygun biçimde onay işleminin zamanlıca ilerlemesi için çaba gösterecektir.
İkili ilişkilerin normalizasyonu bölgedeki barışa ve istikrara katkı sağlayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti İsviçre'nin desteğiyle ortak gayretlerini sürdürme konusunda kararlıdırlar.
Altı haftalık süre, aynı zamanda, 14 Ekim'de Türkiye-Ermenistan arasında oynanacak Dünya Futbol Şampiyonası eleme maçına denk geliyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçen yıl eylülde, Ermenistan'ın başkenti Erivan'da oynanan maçı izlemeye gitmişti.
Davutoğlu: İhtilafların çözülüp sınırların açılmasını umuyoruz
Radikal'den Hilal Köylü'nün haberine göre, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, şunları söyledi:
"Türkiye, Azerbaycan'ın zararına olacak hiçbir adım atmaz. Amaç, kalıcı bir barışın sağlanmasıdır. Bu süreç sonunda bölgedeki bütün ihtilafların çözülüp, bütün sınırların karşılıklı açılacağı bir dönem ümit ediyoruz. Statüko herkesin zararına. Donmuş krizlerin nelere malolduğunu geçen yılki, 'Gürcistan' krizinde herkes gördü. Bugün herkesin barış için elini taşın altına koyma günüdür. Ortaya çıkan atmosfer ışığında uluslararası toplumu Azeri-Ermeni ihtilafının çözümüne katkıda bulunmaya çağırıyoruz. Kafkasya'da yeni bir düzen oluşmasını istiyoruz. Bu düzenin dayandığı ilkeler,
1. Uluslararası hukuka saygı,
2. Ekonomik işbirliği ve karşılıklı bağımlılık,
3. Etnik ve kültürel barış,
4. ihtilafların siyasi diyalogla çözümü.
Geçen yıl teklif etmiş olduğumuz Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformunun esası da budur."
Türkiye ve Ermenistan, nisanda ikili ilişkileri normalleştirmekle ilgili somut ilerlemeler olduğunu ve bir yol haritası belirlendiğini duyurmuştu. (TK)