Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, bugünkü basın toplantısında, Afganistan'da 800 civarında Türkiyeli askerin görev yaptığını, bunların zaten muharip birlik olduğunu, ülkeye daha fazla asker gönderileceğini ancak görevlerinin kısıtlı olacağını söyledi.
Başbuğ "Biz 'Kuvvetlerimizi çatışan tarafların ayrılmasında, terörle mücadelede, uyuşturucuyla mücadelede, mayın temizlemede kullanamazsınız' diyoruz" dedi.
Afganistan'daki bütün operasyonların 2006'dan beri NATO idaresinde olduğunu, ülkede iki tip uluslararası harekat olduğunu söyleyen Başbuğ, bunların birinin "terörle mücadele eden Sürekli Özgürlük" harekatı, diğeri de başkent Kabil ve çevresini koruyan "uluslararası kuvvet" olduğunu açıkladı.
Türkiye'nin bir piyade taburunun bu ikinci harekatta yer aldığını anlatan Başbuğ, bu görevde bulunan Fransa ve İtalya birliklerinin buradan çekilmek istediğini, boşalan yeri Türkiye'nin dolduracağını söyledi. Başbuğ Türkiye'nin bu görevin komutasını ağustos-kasım arasında devralacağı bilgisini de verdi.
Başbuğ, ABD'nin ağustostaki Afganistan seçimlerinden önce ek kuvvet göndermeyi planladığını da ekledi.
"ABD'liler hiçbir şey istemedi"
Gazetecilere "Siz sormadınız, ben söyleyeyim" diyen Başbuğ, ABD Genelkurmay Başkanı ve ABD Başkanı Barack Obama'nın güvenlik danışmanıyla görüşmeleriyle ilgili de bilgi verdi. "İkisi de önemli görevleri olan kişiler. Türkiye'den Afganistan'la ve Irak'la ilgili hiçbir somut istekleri olmadı. ABD kuvvetlerinin Irak'tan geri çekilmesi de dahil, özel talep olmadı."
ABD Genelkurmay Başkanı'yla Afganistan, Irak, Pakistan'la ilgili görüşlerini paylaştıklarını, Pakistan'la ilgili gelişmelerden kaygı duyduklarını söyleyen Başbuğ "Dost ülkenin iç sorunlarını çözüme kavuşturabilmesini istiyoruz" dedi.
Başbuğ sorular üzerine, Irak, Ermenistan, Suriye ve AB ilişkileriyle ilgili görüşlerini de dile getirdi.
Irak: "Irak'ın toprak ve siyasi bütünlüğü hayati önemde. ABD de aynı fikirde" diyen Başbuğ, PKK'nin "tasfiye/elimine edilmesi için 1984'ten beri olmayan bir fırsat" doğduğunu söylerken "Bu yıl içinde somut sonuçlar almak zorundayız" diye konuştu. Başbuğ merkezi Irak hükümetine ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne de sorumluluk düştüğünü söyledi; "Değişik hareket tarzları olabilir, kendileriyle görüştük" dedi.
Suriye: Başbuğ, Suriye'yle sınır tatbikatının takım düzeyinde, küçük ama ilk ve önemli olduğunu söyledi.
Ermenistan: Ermenistan sınırının açılması için Başbakan Erdoğan'ın Ermenistan'ın işgal ettiği Karabağ'dan çekilmesi gerektiğini söylediğini aktaran Başbuğ, "Aynen katılıyoruz" dedi. Başbuğ Ermenistan'la sorunların da Kars anlaşmasıyla sınırların tanınması, Türkiye'den toprak talebi anlamına gelen kuruluş metni ve soykırım iddiaları olduğunu savundu.
AB: Gazetecilerin Avrupa Birliği'yle ilgili ordunun yaklaşımını sorması üzerine de, Başbuğ geçen ağustosta devir teslim töreninde söylediği sözleri anımsattı, AB'ye tam üyeliği desteklediklerini, beklediklerinin "Türkiye'ye eşit davranılması, ulus devlet ve üniter devlet yapısını zayıflatacak isteklerde bulunulmaması" olduğunu söyledi. (TK)