Fotoğraf: AA - Arşiv
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Ermeni Kilisesi takvimine göre Noel Bayramı bu gece itibariyle kutlanıyor.
Türkiye Ermenileri Noel'i Surp Dzınunt (Kutsal Doğuş) olarak adlandırarak 6 Ocak tarihinde kutluyorlar. Surp Dzınunt yortusuna hazırlık Ermeni Kilisesi'nde yedi hafta sürüyor. Bu hazırlık dönemine Hisnag (50 günlük dönem) adı veriliyor.
Hisnag'in birinci, dördüncü ve yedinci haftaları kilise üyeleri vejetaryen bir perhiz uyguluyor. Her Cumartesi günbatımında dualar ve ilahiler eşliğinde mor renkli yeni bir mum yakılıyor.
Noel yortusuna hazırlık dönemi içerisinde gerçekleşen yılbaşı gecesi aileler ile birlikte geçirilir. Kilisede yıl sonu şükran duasına gidilir ve akşam aile üyeleri, akraba ve dostlarla bir araya gelinir.
Surp Dzınunt perhizi olduğu için, sofrada özellikle deniz ürünlerinin ve vejetaryen yemeklerin yanı sıra topik ve kuru yemiş bulundurulur. Ermeni geleneği olmasa da 1930'lardan beri sofralarda hindi yemeklerine sıkça rastlanır. Yılbaşı gecesi saat 23:58 sularında evdeki tüm ışıklar söndürülür ve hep birlikte Rab'bin Duası söylenerek Yeni Yıl'a girilir. Duadan hemen sonra evdeki tüm odaların ışıkları yakılır ve herkes birbirini kucaklar, yeni yıl dilekleri sunulur, çocuklar hediyelerle sevindirilir, anuşabur (bir tür aşure) yenilir. Bereketi simgeleyen nar dükkanların eşiklerinde patlatılır. Noel'in ikinci günü, 7 Ocak'ta kabir ziyaretleri yapılır, aileler ölmüşlerinin ruhlarına dua okur ve yakınlarının mezarlarını ziyaret eder.
TIKLAYIN - Ermeniler Neden Noel'i 6 Ocak'ta Kutlar?
“Aslında İsa Mesih’in doğumunun tam tarihi bugüne dek saptanamamıştır ve İncil’de buna dair bir kayıt yoktur. Ancak 4. Yüzyıla kadar bütün kiliseler Mesih’in doğumunu 6 Ocak’ta kutlamıştır. “O dönem Hıristiyanlar Pagan adetlerini yerine getirmeye devam ettiklerinden 25 Aralık’ta kutlanan ve güneşin doğumuna ithaf edilen bir Pagan bayramını yavaş yavaş ortadan kaldırmak için, kilise önderleri 25 Aralık’ı resmen Noel, 6 Ocak’ı da Epifani Yortusu ilan ettiler. Ancak bu değişiklik Ermenileri etkilemedi çünkü o dönemde Ermenistan’da buna benzer Pagan adetleri çoğunlukla uygulanmıyordu ve Ermeni Kilisesi Roma Kilisesi’nden bağımsızdı. “Böylelikle atalarının geleneklerine sadık kalan Ermeniler Noel’i 6 Ocak’ta kutlamaya ettiler. 1923’ten beri Ermeni Kilisesi Gregoryen (Miladi) takvimi kullanıyor. Sadece Kudüs Patrikliği, Miladi takvimi 12 gün geriden takip eden Jülyen takvimi kullanmakta. Bu sebeple Kudüs’teki Ermeniler Noel’i 18 Ocak’ta kutlamaktadır.” * Bu konuda kısa ve özlü bilgiler için Aras Yayınları’ndan çıkan Hratch Tchilingirian’ın Ermeni Kilisesi: Kısa Bir Giriş kitabını okuyabilirsiniz. |
(EKN)