* Fotoğraf: Volkan Furuncu - Ankara/AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Ankara’da dokuz kişinin öldüğü tren çarpışmasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, demiryollarında kullanılan sinyalizasyon sistemi için “olmazsa olmaz” değil dedi.
Sinyalizasyon sistemini ilave güvenlik amacıyla tesis ettiklerini söyleyen Turhan, özetle şunları söyledi:
“Bu sistemin olmamasından dolayı demir yollarında işletme yapılamaz diye bir şey yok. Bunu bilgilerinize sunuyorum.
“Kamuoyunu bu konuda son günlerde kazadan sonra 'sinyalizasyon olmadığı için bu kaza oldu' gibi değerlendirmeler yapanlar doğru bir değerlendirme yapmıyor."
Medyada sinyalizasyon nasıl verilmişti?
Çarpışma sonrası Birleşik Taşımacılık Sendikası eski Genel Sekreteri İshak Kocabıyık, bianet’e verdiği demeçte olayın yaşandığı hatta sinyalizasyon sisteminin tam anlamıyla çalışmadığını söylemişti.
Kocabıyık, Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada hızlı trenin çarptığı kılavuz trenin o hatta olmaması gerektiği yönündeki açıklamayı da hatırlatarak, kılavuz trenin değil, hızlı trenin yanlış hatta seyrettiğini söylemişti.
Birleşik Taşımacılık Sendikası Başkanı Hasan Bektaş da BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’e verdiği demeçte hattın sinyalizasyon sistemi olmadan açıldığını ifade etmişti.
Sinyalizasyon sistemi olmamasının ille de kaza olacak anlamına gelmediğini söyleyen Bektaş, “Ancak sinyalli olması gereken bir yolu sinyalsiz şekilde açarsanız, kaza olma riskini birden yediye, sekize çıkarırsınız” demişti.
TIKLAYIN - Gazeteler 9 Kişinin Öldüğü Tren çarpışmasını Nasıl Gördü?
Bugün yayınlanan günlük gazetelerden incelediğimiz 18'ninin 8'i de ilk sayfalarında sinyalizasyon sorununa dikkat çekti:
Hürriyet, Cumhuriyet, Evrensel, Milliyet, Yeni Yaşam, Karar ile Sabah ve Takvim.
Sinyalizasyon sistemi nedir?İletişim Tabanlı Tren Kontrol sinyalizasyon sistemi (Communications Based Train Control - CBTC) tren ile merkez arasında sürekli ve anlık veri alışverişi ile iletişim kurarak, hem trenin tam konumunu, hem de trenin uzaktan kontrolünü, geleneksel sinyalizasyon sistemlerine göre daha doğru ve hızlı yapabilen sistemlerdir. CBTC sistemi temelde; Sürekli tren kontrolünü sağlayacak yüksek kapasiteli, telsiz veri aktarımı sağlayan yol ekipmanları; Kesintisiz ve yüksek kapasiteli çift yönlü veri aktarımı sağlayan tren ekipmanları; Otomatik Tren Güvenlik (ATP – Automatic Train Protection), Otomatik Tren Denetim (ATS – Automatic Train Supervision) ve tercihe bağlı olarak, sürücüsüz / makinistsiz setler için de Otomatik Tren İşletme (ATO – Automatic Train Operation) protokollerinden oluşmaktadır. CBTC'de, trenin ön ve arkasında trenle birlikte hareket eden sanal bir sinyal bloğu oluşturulur. Bu blok, trenle birlikte hareket eder veya durur. Basit olarak şu şekilde izah edildiğinde, önde giden trenle, arkadan gelen trenin sanal blokları birbiriyle kesişmeye başladığında, arkadaki tren daha hızlıysa, güvenli yaklaşma mesafesine gelindiğinde, arkadaki tren, öndeki trenin hızına eşitlenir. Öndeki tren bir şekilde durduğunda, arkadaki tren de, yakın, fakat güvenli bir mesafede durmaktadır. Basitçe, farklı bir örnek olarak; Bazen duran bazen yavaş hareket eden yoğun trafikte otomobil kullandığınızı düşünün. Bu araçları trenlerin geleneksel sinyal sistemiyle yönettiğimizde, her bir araç arasında 20m. mesafede, sinyaller otomatik olarak aracı durdurur, öndeki araç kalkıp sizden 10m. uzaklaştıktan sonra siz otomobilinizi hareket ettirebilirsiniz. Fakat öndeki araca 20m'den fazla yaklaşamazsınız. Kaynak: demirtolcuyuz.biz |
(EKN)