Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye’nin batı bölgelerini etkilemesi öngörülen tropik fırtına için uyarı yaptı. Akdeniz'de oluşan tropik fırtınalara "madicane" adı veriliyor.
Yunanistan "Zorba" olarak adlandırdı
Tropik fırtına bugün Yunanistan'ın güneyinde Girit adası ve Mora yarımadasında etkili oluyor ve ülkede fırtınaya Zorba adını verdi. Fırtınanın adı Mihalis Kakogiannis'in yönettiği Zorba filminin Mikis Theodorakis tarafından bestelenen ünlü müziğine bir gönderme. Yunanistan'da fırtına yavaş başlayıp hızlandığı için Zorba'nın müziğinin ritmine benzetildiği için böyle adlandırıldı.
30 Eylül’de etkili olması beklenen fırtınanın tabelalar, trafik işaretleri ve lambalarını yerinden sökebileceği, plaj, sahil şeritlerinde su baskınlarına neden olabileceği konusunda uyarıda bulunuldu.
Fırtına Marmara Bölgesi'nde pazar sabahından itibaren etkisini artıracak ve pazartesi günü de kuvvetli fırtına şeklinde esecek.
Marmara’da rüzgarın pazar günü sabahtan itibaren kuzey ve kuzeydoğu, pazartesi sabahtan itibaren güneybatıdan 6 ile 8 kuvvetinde (50-75 km/sa) fırtına, zaman zaman 9 kuvvetinde (90 km/sa) kuvvetli fırtına şeklinde esmesinin bekleniyor.
Kuzey Ege'de saatte 120 km'lik rüzgar
Ege bölgesinde İzmir, Aydın, Manisa, Balıkesir ve Çanakkale'de rüzgarın saatte 100-120 kilometre esmesi bekleniyor. Metrekareye 75 kilogramdan fazla yağmur yağacağı tahmin ediliyor.
Batı Karadeniz’de rüzgarın pazar günü öğleden itibaren kuzey ve kuzeydoğu, pazartesi sabah saatlerinden sonra güneybatıdan 6 ila 8, zaman zaman 9 kuvvetinde ve kuvvetli fırtına şeklinde eseceğinin tahmin ediliyor.
Akdeniz kasırgası nedir?
Kasırga ya da tropikal siklon, büyük çaplı ve çok şiddetli saatte 118 km'den (75 milden) fazla hızla ve dönerek esen tropik rüzgâra verilen isim.
Genellikle Doğu Büyük Okyanus ve Güney Atlantik hariç subtropikal ve tropikal iklim kuşağındaki bütün sıcak denizlerde sık meydana geliyor.
Akdeniz’in orta kesimlerinde oluşanlarına ise “kırbaç kasırgası” ya da kasırganın İngilizce karşılığı “Hurricane” ile Akdeniz’in İngilizcecesi Mediterranean kelimelerinin birleşiminden oluşturulan “medicane” adı veriliyor. Kırbaç kasırgaları Türkiye sahillerine genellikle ulaşmıyor. Meteoroloji uzmanları iklim değişikliği nedeniyle “medicane”lerin yollarını değiştirebileceğini belirtiyor.
Şiddetli fırtınada dikkat edilmesi gerekenler
Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu uyarılar bulunuyor:
* Çatılardaki bacalar yıkılabilir; televizyon/uydu antenleri ve güneş enerjili su ısıtma sistemleri düşebilir.
*Yere sabitlenmemiş karavanlar ve temelsiz prefabrik yapılar yerlerinden oynayabilir veya devrilebilir.
*Minareler ve direkler devrilebilir.
*Tabelalar, trafik işaretleri ve trafik lambaları kopabilir, ağaç dalları kırılabilir ve kökü sağlam olmayan ağaçlar yerinden sökülebilir.
* Seralarda çerçevelerin kırılması ve bükülmesi, camların kırılması veya plastik örtülerin yırtılması şeklinde hasarlar görülebilir.
* Elektrik telleri zarar görebilir.
* Balık çiftliklerinde kuvvetli rüzgar, dalga veya deniz kabarması sebebiyle balıkların bulundukları kafesler zarar görebilir.
* Deniz dalgası veya kabarması sebebiyle plaj ve sahil şeritlerinde hasar ve su baskınları oluşabilir." (HK)
Kaynak: Anadolu Ajansı
Fotoğraf: Haluk Kalafat