"Bu öykü kitabı, her türden delilik 'içeriye' kapatılmışken, itiraz parmaklarımız hala havada anlamı taşır. Ve dışarıdaki deli dalgalarla, kıyıya vuran dalgalar buluşana kadar da havada olmaya devam edecek."
Bu satırlar, bu ay kitabevlerinin raflarında yerini alan "Kıyıya Vuran Dalgalar" kitabının sunuş bölümüne ait. Notabene yayınlarından çıkan kitap, hapishanelerdeki siyasi mahkumlarla dayanışma içerisinde olan Dışarıda Deli Dalgalar İnisayitifi'nin kolektif bir ürünü.
En son gerçekleştirdikleri "Dışarıdan İçeriye Kitap Köprüsü" kampanyasıyla tanıdığımız inisiyatif, dört buçuk yıl önce hapishanelere kitap, kırtasiye ve mektup yollayarak çeşitli ihtiyaçlara cevap olmayı iş edinmiş gönüllülerin bir araya gelmesiyle oluşmuş ve o günden beri her ay gerçekleştirdiği buluşmalarla bu "deliliği" sürdürüyorlar. İçeriye yollanan bir mektubun, bir dost selamının önemini bilen duyarlı vatandaşların başlattığı çalışma, hapishanelere yönelik toplumsal duyarlılığı geliştirmeyi hedefliyor.
"Orada olduğunu biliyoruz. Senin varlığından haberdarız. Seninle birlikte çoğalıyoruz ve hücre yalnızlığını kırmanın kapısını aralıyoruz."
Bu iddia, tecride karşı mücadelede büyük sözlerin yanında naif bir çaba gibi kalabilir belki. Ancak tüm kesimlere eşit mesafede duran inisiyatifin sitesine baktığınızda itinayla aktarılan binlerce mektupta biriktirilen dostluk, arkadaşlık, kardeşlik kültürüne tanık olabilirsiniz. İşte "Kıyıya Vuran Dalgalar" da bu dayanışma kültürünün bir sonucu.
Öykü kitabı nasıl oluştu?
Bunca zamandır biriken sadece mektuplar olmamış. İçeride yazıyla uğraşan "deliler" zamanla dışarıya ulaştırmak istedikleri dosyalarını Deli Dalgalar'a emanet etmişler. Deli Dalgalar yayınevleriyle içeridekiler arasında da köprü olmaya çalışmış. Daha sonra yazma eylemini de ortak bir projeye kavuşturmayı düşünmüşler ve fotoğraf sanatçıları Seda Öz, Paşa İmrek ve Murat Yazar'ın fotoğrafladığı kareler içeriye gönderilerek "içerideki delilerin" bu fotoğrafları öyküleştirmelerini istemişler.
Sonuç olarak bu öykü kitabı ortaya çıkmış. Hepsi 90'lı yıllardan beri hapishanede olan 11 öykünün yazarlarının isimleri şöyle: Dilek Öz, Sami Özbil, Murat Saat, Edip Yalçınkaya, Naif Bal, Diyadin Turhan, Nibel Genç, Mustafa Ağcakaya ve kendisi aynı kuşaktan olsa da şu an "dışarıda bir deli" olan Sibel Öz.
Deli Dalgalar bu kitapla "Ya siz dışarı, Ya biz içeri!" sloganının gereğini yapmış görünüyorlar. Sizin de özgürlüğü elinden alınanlar adına bir itirazınız varsa alın bu kitabı, okuyun derim... Ve hatta daha da güzeli okuduktan sonra siz de bir delilik yapıp içeriye postalarsınız, fena mı olur? (BB/HK)