* Haberin foto-galerisini görmek için tıklayınız.
Umut Vakfı, Bireysel Silahsızlanma Günü dolayısıyla bugün Taksim Meydanı'nda etkinlik düzenlediği etkinlikte yurttaşların silah almasının ve kullanmasının önüne geçilmesi çağrısı yaptı. Ateşli silah kullanımı nedeniyle yaşanan ölümleri sessiz ayakkabı yürüyüşüyle protesto etti.
50'yi aşkın kişinin katıldığı ve bu yıl dokuzuncu kez gerçekleşen etkinlikte konuşan Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman, "Bugünün Türkiye'sinde, güncel sosyolojik gerçeklere uygun güncellenecek bir silah kanun tasarısı 'yaşama hakkı'na saygıya ve bireysel silahsızlanma anlayışına dayanmalıdır. Maddi çıkarları değil, yaşam hakkını güvenceye almalıdır" dedi. "İnsan hayatına zarar veren maddelere ilişkin yasal düzenlemeler nasıl yapılıyorsa; öldürmekten başka işlevi olmayan ateşli silahlar da yasaklanmalıdır" diye ekledi.
Oyuncu Volkan Severcan'ın sunduğu etkinlikte Dr. Ayhan Akcan, "Silahlı Kanun Tasarısı" Umut Vakfı İnceleme Komisyonu'nun yaptığı araştırmanın sonuç bildirgesini basın ve kamuoyuyla paylaştı.
Komisyonun, hazırlıkları süren tasarıya ilişkin önerilerinden bazıları şöyle:
- "Armağan silah" kavramı, bireysel silahlanmayı meşrulaştırmaktadır. Bu nedenle tartışmaya açılmalı ve kanun kapsamından çıkartılsın.
- Hiçbir silahın basın-yayın yoluyla reklamı yapılmasın.
- Ruhsat alımında alt sınır 25 olsun.
- Sadece silahlar değil, mermiler de kayıt altında tutulsun.
- Alkollü içeceklerin tüketildiği eğlence yerlerinde, kamuya açık düğün gibi etkinliklerde ve trafikte silah bulundurulması engellensin.
- Herhangi bir meslek grubunun mensuplarına ve emeklilerine silah edinme kolaylığı sağlanmasın.
Etkinlikte konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, 21 Nisan 2004'te pompalı tüfekle öldürülen Oğuzhan Kavurmacı'nın babası Nebahattin Kavurmacı ve 15 Temmuz'da öldürülen Sedat Yayla'nın ablası Melek Yayla, yaptıkları konuşmalarında herkesi bireysel silahsızlanmaya karşı çıkmaya çağırdılar. Kavurmacı ve Yayla, görevlilerin bu tip benzeri olaylarla ilgilenirken vicdanlı davranmalarını istediler.
Pantomim gösterisinin ardından her yıl olduğu gibi bu yıl da bireysel silahlanma ayakkabılar ve karanfiller sahnenin önündeki kırmızı halının üzerine bırakılarak protesto edildi.
Etkinliğe televizyoncu Okay Karacan ve Nor Zartonk grubu da katıldı.
Vakıf, düzenlediği "Bireysel Silahsızlanma: Yaşama Hak Tanıyın" isimli fotoğraf sergisinin ödül törenini bu akşam Dedeman Oteli'nde yapacak. Törene, İstanbul Valisi Muammer Güler de katılacak.(BÇ)
* Etkinlikte gerçekleştirilen pantomim göstersini izlemek için tıklayınız.