Kaynak ve fotoğraf: AA
TBMM Çocuk İstismarının Araştırılması Komisyonu, AKP Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu başkanlığında toplandı.
Komisyon daha sonra Adalet, Aile ve Sosyal Hizmetler, İçişleri, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlığı temsilcilerinin, deprem bölgesindeki çocuklara yönelik yürüttüğü çalışmalara ilişkin sunumları dinledi.
4 bin öğretmen görevli
Konteynerlerde kurulması için bölgeye dün itibarıyla 5 bin 600 civarında televizyon gönderdiklerini bildiren Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, TRT EBA üzerinden uzaktan eğitim vermeye başladıklarını kaydetti.
Çocukların moral ve motivasyonunu güçlendirmek amacıyla bu bölgedeki çocukların da sınava gireceklerini ifade eden Şensoy, "Yaklaşık 600 civarında noktada üniversite ve liselere hazırlık kurslarının açıldığı çadırlar yaptık. 4 bin civarında öğretmeni görevlendirdik" dedi.
Şensoy, şöyle devam etti:
"Deprem bölgesinde yaklaşık 3 milyon 600 bin civarında öğrenci kitlemiz vardı. Şu anda 217 bin civarında nakli gerçekleşen öğrencimiz var. İl dışına gidip okula gidemeyen az bir kesim var. Deprem bölgesinde de okulun açılmasını bekleyen öğrenciler var. Çadırlarımızı açtıkça öğrencilerimizin de arttığını görüyoruz. 1649 çadırda eğitim öğretime devam ediyoruz. Önümüzdeki hafta itibarıyla yıkılan tüm okulların bir eş değeri olan çadırlarımızı hayata geçireceğiz. Bir okul yıkıldıysa; o okula devam etmek isteyen öğrenci deprem bölgesinde kaldıysa, onlar için bir çadır açacağız. 50-60-110 metrekarelik çadırlarda öğrencilerimiz eğitimlerine devam edecekler."
"Özel eğitime ihtiyaç duyan 7 bin 992 öğrenci var"
Deprem bölgesindeki özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerin de eğitim imkanlarından yararlanması için çabaladıklarını belirten Şensoy, özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin destek eğitim raporlarını bir yıl daha uzattıklarını söyledi.
Deprem bölgesinde 7 bin 992 özel eğitime ihtiyaç duyan öğrenci bulunduğunu bildiren Şensoy, bunların bazılarının diğer illere nakilleri gerçekleştirildiğini, diğerlerinin de özel eğitim çadırlarında eğitimlerine devam ettiklerini kaydetti.
Şensoy ayrıca bazı illerde okulların geç başlamasını yaz okullarıyla telafi edeceklerini belirtti.
Sağlık Bakanlığı Otizm, Zihinsel Özel Gereksinimler ve Nadir Hastalıklar Daire Başkanı Prof. Dr. Onur Burak Dursun da refakatsiz ve kimsesiz çocuklarla ilgili hastanelerde çalışma yürütüldüğünü dile getirdi.
Sahada 21 çocuk psikiyatristinin görev yaptığını bildiren Dursun, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunun dışında bir online sistemimiz var. Depremden etkilenen çocukların aileleri veya kendileri, telefonlarına özel çocuklar destek sistemi uygulamasını indirdiklerinde, operatörlerimiz kendilerini karşılıyor. 300 civarında çocuk psikiyatrimiz de online görüntülü görüşmeler sağlıyorlar. Otizm ve SMA'lı çocuklarla ilgili olarak da hastalarımıza ulaştık ve ulaşmaya da devam ediyoruz."
(AÖ)