Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Çocukların COVID-19 hastalığını anlamalarına ve hastalıkla mücadele etmelerine yardımcı olmak amacıyla yeni bir hikâye kitabı hazırlandı.
Kitabı hazırlama sürecine Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) ve Save the Children kuruluşları da dâhil olmak üzere, insani yardım sektöründe faaliyet gösteren 50'yi aşkın kuruluş katıldı.
TIKLAYIN - Kitabın Türkçesi'ni okuyun
"Benim Kahramanım Sensin: COVID-19 ile Savaşan Çocuklar” başlıklı hikâye kitabında hayali bir karakter olan Ario; çocuklara kendilerini, ailelerini ve arkadaşlarını koronavirüsten nasıl koruyabileceklerini açıklıyor ve her şeyin hızla değiştiği bu ortamda olumsuz duygularıyla nasıl başa çıkacaklarını anlatıyor.
Kitap çeşitli dillere çevriliyor
Özellikle 6-11 yaş aralığındaki çocuklara hitap eden hikâye kitabı, Kuruluşlar Arası Daimî Komite (IASC) Acil Durumlarda Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek Referans Grubu tarafından geliştirilmiş bir projenin ürünü. Söz konusu proje kapsamında Birleşmiş Milletler kuruluşları, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları ile acil durumlarda ruh sağlığı hizmetleri ve psikososyal destek sağlayan uluslararası kuruluşlar bir araya gelerek kitabı hazırlamak için işbirliği yaptı.
Projenin ilk aşamalarında, dünyanın dört bir yanından 1700'i aşkın çocuk, ebeveyn, bakım veren kişi ve öğretmen COVID-19 ile nasıl başa çıktıklarını paylaştı. Bu paylaşımlardan faydalanan yazar ve illüstratör Helen Patuck, proje ekibi ile birlikte, hikâyenin ve hikâyedeki mesajların farklı çevrelerden ve kıtalardan gelen çocuklar için anlamlı olmasını sağladı.
Mümkün olduğu kadar çok sayıda çocuğa ulaşmak amacıyla, kitap, çeşitli dillere de çevriliyor. Şu an için kitabın altı dilde çevirisi yayımlanırken, otuz dile daha çevirilme süreci devam ediyor. Bu çalışma, hem çevrimiçi kitap hem de sesli kitap olarak kamuoyuyla paylaşılıyor.
"Olumlu düşünmelerine katkısı olacağını umuyoruz"
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus ktaba dair şunları söyledi:
"Daha önce yaşanan insani acil durumlar, hayatları altüst olan gençlerin korku ve kaygılarını gidermenin ne kadar önemli olduğunu bize gösterdi. Güzel çizimlere sahip olan bu kitap, çocukları farklı zaman dilimleri ve kıtalar arasında bir yolculuğa çıkarıyor. Kitabın koronavirüs salgını sırasında çocukların güvende kalmak ve olumlu düşünmeye devam etmek için neler yapabileceklerini anlamalarına yardımcı olacağını umuyoruz."
"Küçük adımlara yardımcı oluyor"
UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore şöyle dedi:
"Tüm dünyada, çocukların yaşamları bütünüyle altüst oldu. Çocukların çoğu sokağa çıkmanın yasaklandığı ya da hareket özgürlüğünün bir şekilde kısıtlandığı ülkelerde yaşıyor. Bu harika kitap; çocukların bu yeni durumu anlamalarına, ortama ayak uydurmalarına ve kendi hikâyelerinin kahramanı olmak için atabilecekleri küçük adımları anlamlarına yardımcı oluyor."
"Hepimiz hastalıktan korunmadığımız sürece hastalıktan korunmuyoruz"
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Filippo Grandi şunu belirtti:
“Bu kitap, dünyanın dört bir yanındaki çocuklar için önemli bir kaynak olarak temelde kapsayıcılığa dair güçlü bir mesaj veriyor: Bu salgın, ancak herkes önleme ve müdahale çabalarına katıldığı takdirde aşılabilir. Mülteciler, yerinden edilen çocuklar ve vatansız çocuklar da dâhil olmak üzere tüm çocuklar bu salgınla mücadele edilmesine yardım edebilir. Hepimiz bu hastalıktan korunmadığımız sürece, hiçbirimiz bu hastalıktan korunmuyoruz."
"Dayanışma örneği"
UNESCO'dan Audrey Azoulay şöyle dedi:
"COVID-19 salgınına müdahale etmek için gerçeklerin ve güvenilir bilgilerin paylaşılması büyük bir öneme sahip. Bu zor zamanda ailelere ve çocuklara huzur vermek ve onlara rehberlik etmek amacıyla, çocuklara ve ailelere ulaşan çizimler yapmak, hikâyeler yazmak ve hikâyeleri çevirmek için ilgi çekici yollar bulan tüm sanatçıları, yazarları ve yayıncıları yaratıcılıklarından ve tutkularından dolayı tebrik etmek istiyorum. UNESCO, bu girişimi desteklediği için gurur duyuyor ve bu çalışmayı, sanat camiasının herkesin refahına ve dayanıklılığına sağladığı katkının bir örneği olarak görüyoruz." (EMK)