Save the Children’ın raporuna göre dünya üzerinde 1,2 milyar çocuk yoksulluk, çatışma ve kız çocuklarına yönelik ayrımcılık riski altında.
“Çocukluğun Sonu” başlığıyla yayınlanan rapor, 175 ülkeden veriler içeriyor.
Singapur ile Slovenya çocukların en az tehdit altında yaşadıkları ülkeler. En alt sırada ise Nijer yer alıyor. Türkiye ise 64. Sırada.
Üç tehlike
Rapora göre, 1 milyar çocuk yoksulluk, 240 milyon çocuk çatışma, 575 milyon kız çocuğu kızlara yönelik ayrımcılık riski taşıyan ülkelerde yaşıyor.
20 ülkede yaşayan 153 milyon çocuk ise her üç tehdidin olduğu ülkelerde yaşıyor. Bunlar arasında Güney Sudan, Somali, Yemen ve Afganistan bulunuyor.
Yoksulluk
* Yoksullukla karşı karşıya olan ülkelerde yaşayan çocuklar beş yaşından önce hayatını kaybetme, yetersiz beslenmenin büyümelerini önlemesi, okuldan uzak kalma, çocuk işçi olmak ya da evlenmeye zorlanma, henüz kendileri çocukken çocuk doğurma riskleriyle karşılaşıyor.
Çatışma
* Çatışma ve kırılgan bir ortamın olduğu ülkede yaşayan en az 240 milyon çocuk beş yaşından önce hayatını kaybetme, yetersiz beslenmenin büyümelerini önlemesi, okuldan uzak kalma, çalışmaya zorlanma, tehlikeli koşullarda evlerinden ayrılmaya zorlanma riskleriyle yüzyüze.
Ayrımcılık
* Kız çocuklarına yönelik ayrımcılık riski taşıyan ülkelerde yaşayan 575 milyon kız çocuğu beş yaşından önce hayatını kaybetme, Kız çocukları eğitimlerinin engellenmesi, erken yaşta evliliğe ve çocuk doğurmaya zorlanma riskleriyle karşı karşıya.
Türkiye ve mülteci çocuklar
Rapor, mülteci çocukların okul dışında kalma oranının , mülteci olmayan çocuklara göre beş kat daha fazla olduğun belirtiyor.
Türkiye, mülteci çocukların yarısından fazlasının okul dışında kaldığı yedi ülke arasında. Diğer ülkeler Çad, Kongo, Etiyopya, Kenya, Lübnan ve Pakistan.
Türkiye, Mısır ve Irak ile birlikte Suriyeli mülteci çocukların evliliklerinin arttığı ülkeler arasında. (BK)
* Rapora buradan ulaşabilirsiniz.