Adana'nın Aladağ ilçesinde geçen yıl 11'i çocuk, biri yurt görevlisi 12 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda öğrencinin yaralandığı yurt yangınıyla ilgili, aralarında yurt müdürünün de bulunduğu tutuklu yedi kişi hakkındaki iddianame kabul edildi.
Savcı, tutuklu yurt müdürü Cuma Ali Genç ile Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur ile dernek görevlileri Mahir Kılıç, Mahmut Deniz, Mustafa Öztaş, Ramazan Dede ve Ramazan Keleş hakkında "Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlarından iddianame hazırladı.
Kozan Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, yedi kişi hakkında 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.
Davanın ilk duruşması 30 Mayıs 2017'de görülecek.
TIKLAYIN - KERESTECİOĞLU: SORUMLU İKTİDARIN ÇOCUK POLİTİKASIDIR
Komisyon toplandı
Aladağ'daki Yurt Yangınının Araştırılması ve Kamusal Eğitim, Barınma Haklarının Tüm Öğrenciler İçin Yaygınlaştırılması Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu dün toplanmıştı.
Komisyonda sunum yapan Başbakanlık Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ersoy, vakıflara bağlı yurtlara ilişkin denetimin genel müdürlükçe yapıldığını söyledi.
Sunumun ardından komisyon üyelerinin denetime ilişkin sorusu üzerine Ersoy, kimin hangi vakfı, nasıl kuracağına ilişkin bir "Genel Bilgi Tarama" (GBT) sorgulaması bulunmadığını vurguladı.
İstihbarat kanallarından bilgi gelirse vakıfla ilgili incelemeyi yapıp, Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını anlatan Ersoy, "FETÖ ile ilgili kapatılan vakıf sayısı toplam 140 civarı. En son çıkan OHAL kanunuyla 18 tane daha kapatıldı. Toplam 140" dedi.
"Bunlardan gelen yurtların yüzde 90'ını KYK'lara, geri kalanını MEB ve kamu kurumlarına, çok az kısım yurdu da vergi muafiyeti olan vakıflara verdik."
2014’te 914, 2015’te 777, 2016’da da 154 vakfı denetlediklerini bildiren Ersoy, 17-25 Aralık operasyonları sonrası kurucusu olan bütün vakıf yöneticileriyle ilgili GBT yaptıklarını, mevcutları da incelediklerini kaydetti.
BİLİRKİŞİ ÖN RAPORU: YURDUN YANGIN MERDİVENİ KAPISININ KOLU YOKTU
Şişman: Aladağ'da kapasite yeterli
Komisyonda sunum yapan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman da eğitimde barınmanın olmazsa olmaz ihtiyaçlar arasında yer aldığını söyledi. Yükseköğretime taleple birlikte yurt ve barınma taleplerinin de arttığına işaret eden Şişman, Aladağ'da YÖK'e bağlı meslek yüksek okulunda okuyan 65 öğrenci bulunduğunu, buradaki yatak kapasitesinin yeterli olduğunu bildirdi.
Çocuklara evlerine yakın mahallelerde, eğitim fırsatlarının sunulması gerektiğini kaydeden Şişman, "Yükseköğretimde bu olmazsa olmaz ama onu istisna tutmak kaydıyla MEB'e bağlı olduğu okullarda aileye en yakın yerlerde eğitim imkanları sunulması gerekir" ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?
TIKLAYIN - EĞİTİM SEN'DEN KARAGÖZ: ÇOCUKLARIN O YURTTA BULUNMASI YASAL DEĞİLDİ
29 Kasım 2016'da, Adana Aladağ'da Özel Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda akşam saatlerinde yangın çıkmış, 11'i çocuk, biri yurt görevlisi 12 kişi hayatını kaybetmişti.
Pencereden atlayan ve dumandan etkilenen 22 öğrenci de hastanelere kaldırılmıştı.
Yangınla ilgili önce tutuklanan ve sonra serbest bırakılan dört dernek yöneticisi Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonu’ndan avukatların, Sosyal Haklar Derneği ve Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı üzerine tekrar tutuklanmıştı. (YY)
TIKLAYIN - TMMOB: ALADAĞ'DA YAŞANANLARA DENETİMSİZLİK YOL AÇTI
TIKLAYIN - KMO'DAN YURT YANGINIYLA İLGİLİ YANIT BEKLEYEN SORULAR
TIKLAYIN - EĞİTİM SEN'DEN ZAMAN: ÇOCUKLARIN BARINDIĞI YERDE ALTYAPI DENETLENMELİ