Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aladağ’daki yurt yangınını araştıran komisyonun son toplantısının ardından hazırladığı değerlendirme raporunu duyurdu.
Raporda yangının nedenlerine dair iki ana noktaya vurgu yapıldı: Dernek yöneticilerinin eğitimsizliği, denetimsizlik.
Yangının ve sonuçlarının siyasal sorumluluğunu alan kimsenin olmadığı da belirtildi.
Raporda öne çıkan noktalar şu ifadelerle yer aldı.
TIKLAYIN - UZMANLAR ALADAĞ YANGINI KOMİSYONUNA YANGININ NEDENLERİNİ ANLATTI
Eğitimsiz yöneticiler
“Facianın yaşandığı yurt Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği tarafından yapılan bir yurttur. Bu derneğin kurucularının ikisi çiftçi diğer üçü esnaftır. Eğitim seviyeleri en fazla ortaokul seviyesinde olan bu şahısların eğitim alanında herhangi bir girişimde bulunmak için ne kadar donanımlı ve yetkindirler bu büyük bir tartışma konusudur.
“Eğitim seviyelerine bakıldığında eğitimle konusunda işin ehli olamayacak kişilerin eğitim ile ilgili her türlü faaliyetin içinde olmalarına izin veren İçişleri Bakanlığı sorumludur.
TIKLAYIN - ALADAĞ'DAKİ YURT YANGINIYLA İLGİLİ DÖRT DERNEK YÖNETİCİSİNE TAHLİYE
“Ablalar”
“Yangının yaşandığı yurt kız öğrenci yurdudur fakat görevli olarak çalışan iki kişi de erkektir. Normal şartlarda kız öğrenci yurtlarında görevli olanların kadın olması gerekmektedir.
“Bunun yanı sıra yangının olduğu sırada sekiz erişkin kadının yurdun 1. katında olduğu bilgisi son komisyon toplantısında tarafımıza iletilmiştir. Bu kişilerin ‘ablalar’ olduğu ileri sürülmüştür. Bu ablaların öğrencilere din eğitimi verdikleri belirtilmiştir. Bu eğitimin zorunlu olmadığı, isteyen öğrencilerin katıldığı da ifadeler arasındadır. ‘Abla’ diye tabir edilen bu kişilerin resmi olarak yurtlarda görev yapabileceklerine dair yürürlükte bir belirleme, yasal bir dayanak yoktur. Bu sekiz erişkin kadın nerededir? Gerçekten o yurtta ne işleri vardı?
TIKLAYIN - EĞİTİM SEN'DEN KARAGÖZ: ÇOCUKLARIN O YURTTA BULUNMASI YASAL DEĞİLDİ
Denetimsizlik
“Bu yaşanan faciada denetimsizlik başroldedir, denetim açısından mutlak bir eksiklik vardır. Denetimsiz ‘özel yurt’ mantığını ve bu alanın gelişigüzel, sadece evdeki ‘yatma kalkma’ mantığına göre dizayn edilmesini kabul etmemiz mümkün değildir.
“Yurtlar, toplu yaşam alanıdır ve bu yaşam alanlarının, mevzuat ile olası afet ve her türlü faciaya karşı belli periyot aralığında konusunun uzmanı ve ehli kişiler tarafından denetimi mutlaka ama mutlaka yapılmalıdır.
TIKLAYIN - KERESTECİOĞLU: SORUMLU İKTİDARIN ÇOCUK POLİTİKASIDIR
İstanbul’daki yurtlar
“Komisyona bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Müdür Yardımcısı Atillah Eleşkirtli’nin Aladağ'daki yurt yangınından sonra sadece İstanbul'da yurtlarda yaptıkları denetimlerde yurtların yüzde 56'sının uygunsuz olduğu yönünde tespit yaptıklarını söylemesi bu acı gerçeğin itirafı niteliğindedir.
Mevzuata uygunluk
“Yine, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Denetçisi Mahmut Esat Gürses’in komisyonda kamu yararına çalışan derneklerin en az iki yılda denetlenmek zorunda olduklarını, mevzuatta kamuya yararlı dernekler haricindeki derneklerin periyodik denetime tabi tutulmadığını söylemesi, ayrıca yapılan dernek denetimlerinde, derneğin öğrenci yurdunun bulunması halinde dernek tarafından açılan öğrenci yurdu için sadece gerekli izin belgesinin alınıp alınmadığı, yurdun gelir ve gider işlemlerinin mevzuata uygun yürütülüp yürütülmediğinin incelendiğini söylemesi bu acı bilançoyu artırmaktadır.”
TIKLAYIN - KMO'DAN YURT YANGINIYLA İLGİLİ YANIT BEKLEYEN SORULAR
Komisyon 16 Nisan'dan sonra toplanacak
Komisyon sonuncusu 16 Mart 2017'de olmak üzere bugüne kadar dört kere toplandı.
Çalışmalarına 16 Nisan referandumundan sonra çalışmalarına devam edecek.
CHP komisyon üyeleri dört kişiden oluşuyor: Gaye Usluer, Rıza Yalçınkaya, Mustafa Balbay ve Gülay Yedekçi. (YY)