* Fotoğraf: Ekoloji Birliği
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Aydın, Germencik’e bağlı Dağyeni köyünde altın madenine karşı direnen köylülerin mücadelesi sonuç verdi.
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), köy yakınlarındaki sondaj makinelerini ve ekipmanları sökmeye başladı.
Evrensel’den Özer Akdemir’e konuşan, Dağyeni Köyü Muhtarı İbrahim Korkmaz MTA'nın sondajları söktüğü haberlerini doğrulayarak, "MTA Bölge müdürü geldi köyümüze. Arkadaşlar sondajları söküp köyünüzü terk edeceğiz dedi. Birlikte sondaj alanlarına gittik. Müdür bey orada çalışanlara 'Ekipmanları toplayın, sondajları sökün' köyü terk edeceğiz" dedi.
Öte yandan köylülerin sondaj alanı yakınlarına kurduğu çadırlar ve nöbet ise devam ediyor. Köy muhtarı Korkmaz, "Son ekipman da gidene kadar nöbet tutmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Köylüler 2 gün süre tanımıştı
Dağyeni köylülerinden Muammer Salık dün (12 Ocak) MTA'dan ve Ankara'dan kendilerini ikna için gelenlerin köylüler tarafından dinlenilmediğini, köylülerin salonu terk ettiğini belirterek, şunları anlattı:
“O gün MTA müdürüne ne kadar kararlı olduğumuzu bir kez daha söyledik. Size iki gün mühlet, ya sondajlarınızı sökün ya da biz gerekeni yapacağız dedik. Bugün sabah MTA müdürü gelerek sondajları sökeceklerini söyledi. ‘Biz çekiliyoruz, bu işin kazananı kaybedeni olmasın’ dedi ancak biz biliyoruz ki bizim kararlılığımızdan korktukları için çekiliyorlar. Biz yine de tetikte duracağız. Yarın bir gün seçimden sonra gelebilirler yine.”
Bölgedeki 4 köyde 18 sondaj yapılacak iddiası
Kartal Dağı'nda Dağyeni köyünün yanı sıra; Dampınar, Habipler ve Çamköy'de toplam 18 maden sondajı açılacağı iddialarına ilişkin de konuşan Salık, önümüzdeki günlerde bu köylerde de bir “mücadele ateşinin yanacağını” söyledi.
Salık, “Bütün köyler birleşip bu şirketleri Kartal Dağı'ndan söküp atacağız” diye konuştu.
Ne olmuştu?
MTA, Germencik'e 49 kilometre mesafedeki 1200 nüfuslu kırsal Dağyeni köyünde Aralık ayının sonunda, siyanürle altın araması yapılması için etüd sondaj çalışmalarına başladı. Dört maden arama sondaj çalışmasının en yakını köy meydanına 1-2 km uzaklıkta yer alıyordu.
Proje başladığından beri bölgede eylem yapan yöre halkı ve çevrecilerin sayısı her geçen gün artarken 9 Ocak Pazar günü, meydanda toplanıp, çalışmanın yapıldığı alana yürüyen kalabalık, jandarma barikatını aşıp, sondaj çalışması için alanda bulunan 3 traktör kepçeden lastiklerini kesti. Jandarma bunun üzerine diğer 2 iş makinesinin çevresinde önlem aldı.
Sondaj çalışmalarına giden yolun üzerine olası bir çalışmayı önlemek amacıyla köylüler tarafından çadırlar kurulmuş ve nöbet tutulmaya başlanmıştı.
Fotoğraf: Evrensel
Tarımla geçiniyorlar
İzmir ve Aydın illerinin sınırında yer alan Kartal Dağı'nın Germencik tarafında kalan köy, incir ve zeytincilikle geçiniyor.
Tamamı ormanlık ve incir bahçelerinin içinde yapılan sondaj çalışmaları, köyün yaylası olan Söğütalan mevkii civarında yoğunlaşmış durumda. Köylüler içme sularının geldiği, incir ve meyve bahçelerinin bulunduğu bu bölgeyi köyün bir mahallesi haline getirmişler. 80 kadar evin bulunduğu bölgeye, yol ve elektrik de çıkarmışlar.
Dolayısıyla köylüler, söz konusu maden arama sondaj çalışmasının ürünlerine zarar vereceği ve içme sularını kirleteceği endişesini yaşıyorlar.
(TP)