* Fotoğraf: Twitter
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) 21’inci Bölge Müdürlüğü’nün Muğla’nın Bodrum ilçesinde yapmak istediği Bodrum Barajı projesi için “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu" kararı verdi.
Proje için Bakanlığa sunulan ÇED dosyasında bölgenin yüzde 78’lik kısmının ormanlık yüzde 11’inin ise sulu-kuru tarım alanı olduğu belirtilerek bu alanların olumsuz etkilenmeyeceği iddia edildi.
Milas, Bodrum ve Yatağan İlçesi sınırları içerisinde, içme suyu temini amacıyla yapılması planlanan baraj çevresinin proje sonunda ağaçlandırılacağı ifade edildi.
Koruma alanı içinde
ÇED dosyasına göre baraj sahası, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 83 No’lu koruma alanı içerisinde bulunuyor.
Dosyadan aynı zamanda inşaat için gerekli malzeme ocaklarının ve işletmelerin (kırma, eleme, yıkama ve beton santralı) 5 farklı alanda toplam 1 milyon 86 bin metrekare yer kaplayacağı anlaşılıyor.
Çevre örgütleri davaya hazırlanıyor
Muğla Çevre Platformu, projeye karşı yürütmeyi durdurma davası açmaya hazırlandığını açıkladı.
Çevre örgütleri ve yöre halkı daha önce de Bodrum Barajı projesinin Milas civarındaki köylerde tarımsal üretimi ve kızılçam gen ormanının yok edeceği gerekçesiyle kurulmasına tepki göstermiş ve eylemler yapmıştı.
Su Çalışma Grubu’nca yapılan değerlendirmede Bodrum Barajı projesinin çevre tahribatına neden olacağı, Milas’ın Kocaçay deresi ve yöresinin tamamıyla susuz kalacağı, Bodrum’un daha fazla suya ve daha kısa sürede çözüme ihtiyacı olduğu kaydedilmişti.
Öte yandan yağışların azlığı nedeniyle ortaya çıkan kuraklık neticesinde Bodrum'daki barajlarda doluluk oranları da düşmüş vaziyette. Eylül 2021'de Mucular barajının doluluk oranı yüzde 10'un altına düşmüştü. Bu oran Aralık ayı başında yağışlar ilçede sele de neden olurken baraj seviyesi de yüzde 20'lere yükseldi. Ancak bölge halkı su kaynakları açısından hala endişeli.
TIKLAYIN - Türkiye'deki kuraklığın tek sebebi iklim krizi mi?
(TP)
* Kaynak: Muğla Gazetesi, Ege'den Haber