* Fotoğraf: Validebağ Savunması / Twitter
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul 11’inci İdare Mahkemesi, Üsküdar Belediyesi’nin Validebağ Korusu’ndaki “Rehabilitasyon Projesi” ihalesini iptal etti.
Projenin, “telafisi güç zararlara neden olabileceği” kaydedilen kararda şu ifadelere yer verildi:
“Hukuka aykırılığı Mahkeme kararı ile ortaya konulan Komisyon kararlarına ve dava açma asşamasında yürütmesi durdurulan imar planlarına dayalı olarak davalı idarece bahse konu taşınmazın ihaleye çıkılmasına ilisşkin tesis olunan dava konusu Koruma Rehabilitasyon ve Düzenleme Yapım İşi-Ekap ihalesi işleminde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”
“Validebağ, koru kalacak”
Davanın avukatı Onur Cingil, sosyal medya hesabından karara ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Çok şükür Validebağ Korusu’nu koruduk! Validebağ Korusu’nun talanı anlamına gelen Üsküdar Belediyesi’nin yapmış olduğu ihaleyi iptal ettirdik! Bilmiyorum kaç sıfır oldu Üsküdar Belediyesi? Üsküdar, İstanbul ve ülkemize armağan olsun! Validebağ korudur; koru kalacak!”
Ne olmuştu?
Validebağ Korusu, 1999’da “doğal SİT alanı” olarak tescillendi. 2014’te iki yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) devredilen koruya yönelik müdahaleler 2014’te başladı. İki yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen korunun çevresinde birçok cami olmasına karşın girişlerinden birine de cami yapıldı.
Koru için 2018’de “Millet Bahçesi projesi” hazırlandı ancak bu proje de gönüllülerin verdiği mücadele sonucunda hayata geçmedi. Üsküdar Belediyesi Meclisi Mart 2020’de, “olağanüstü” gündemle toplandı ve mülkiyeti Hazine’ye ait olan korunun 261 bin metrekarelik bölümünü bakım ve onarım gerekçesiyle Üsküdar Belediyesi’ne tahsis etti.
Bu gelişmeden yaklaşık bir yıl sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 24 Nisan’da Üsküdar’ı ziyaretinin ardından sosyal medya hesabından Validebağ Korusu’nda Üsküdar Belediyesi’yle “Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi”ni hayata geçireceklerini duyurdu.
18 Haziran’da yaptığı konuşmada, 21 Haziran’da projenin başlayacağını açıklamasının ardından ise mahalle sakinleri koruda nöbet başlattı.
İstanbul 6’ncı Bölge İdare Mahkemesi, daha önce korunun millet bahçesi yapılmasını uygun bulan koruma kurullarına karşı 2018’de açılan davada, 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı’nın (KANİP) iptali için açılan davada ve projenin ihalesine karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı vermişti.
Üsküdar Belediyesi, karara itiraz etmiş, mahkeme bu itirazı da reddetmişti:
“Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelere göre, itiraz istemine konu edilen Mahkeme kararı Dairemizce de uygun görülmüş olup, itiraz dilekçesinde belirtilen hususlar söz edilen kararın kaldırılmasını gerektirecek mahiyette olmadığından itirazın REDDİNE, dava dosyasının mahkemesine iadesine, 09/09/2021 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.”
Projeye karşı üç yürütmeyi durdurma kararı ve bir itiraz reddi olmasına rağmen iş makineleri projede de yer alan yürüyüş yolunu yapmak için daha önce 2 Eylül tarihinde koru içerisine girmiş ve kum dökmüştü. İş makineleri nöbetçiler tarafından engellenmişti.
(TP)