* Fotoğraf: MUÇEP
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Muğla ili Milas ilçesi sınırları içerisinde yer alan Bargilya Tuzla Sulak Alanı ve Sarıçay Deltası arasında kalan bölgede hayata geçirilmek istenen “Turizm Kenti Projesi”ne karşı bir basın açıklaması yaptı.
Binlerce konut, alışveriş merkezleri ve hatta golf sahalarının da bulunduğu bir Turizm Kenti Projesi için “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu” kararı verilmişti.
Söz konusu iki alanın da gerek uluslararası mevzuat (Ramsar, Bern, Barcelona ve Biyoçeşitlilik Sözleşmeleri) gerekse ulusal mevzuat (Çevre Kanunu, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği ve Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik) ile koruma altında olduğuna vurgu yapan MUÇEP, ÇED olumlu kararının iptal edilmesini istiyor.
Bu kararın iptali için 1 Temmuz’da dava açan MUÇEP, ÇED olumlu kararının ve projenin ivedilikle iptal edilmesi; hatta bu alanın bir daha benzeri tehditlerle karşı karşıya kalmaması gerektiğini savunuyor.
“Belge ve imar planları güncel değil”
MUÇEP, konuya ilişkin açıklamasında tüm bilimsel ve hukuki eksiklik ve hatalara rağmen kabul edilen ÇED Raporu’na dayanak olarak sunulan belge ve imar planları güncel olmadığını kaydetti.
Projenin hayata geçmesi durumunda doğal hayatın geri dönülemez bir şekilde yok edileceğinin altını çizen MUÇEP, herkesi Tuzla Sulak Alanı’nı savunmaya davet etti.
Yeşil Gazete'de yer alan habere göre, açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Geri dönülemez biçimde yok edecek”
“Projenin ve dava konusu ÇED raporunun ekolojik, yani doğal, kültürel, toplumsal ve tarihsel olanca değeri ve bağı, dolayısıyla yerel ekonomik dengeleri de geri döndürülemez biçimde yok edeceği, tam da projenin ve ÇED raporunun kendisiyle ortaya konmaktadır.
“Doğal, kültürel, toplumsal ve tarihsel değerleri ve bağları gerçekçi ve uzun vadeli korumak isteyen, ortak yaşam kültürüne sahip çıkan herkesin bu projeye karşı olacağını biliyoruz.
“İptal edilmeli”
“Bu bağlamda MUÇEP olarak ulusal ve uluslararası hukuka aykırı, ortak yaşam alanlarını, canlıları metalaştıran, odağına sadece sermayeyi, kısa vadeli rantı koyduğu gün gibi ortada olan bu projeye verilen ÇED olumlu kararının iptali için 1 Temmuz’da davamızı açtık.
“Talebimiz ÇED olumlu kararının ve projenin ivedilikle iptal edilmesi; hatta bu alanın bir daha benzeri tehditlerle karşı karşıya kalmamasıdır.
“Tuzla’yı savunalım”
“Burada dile getirdiğimiz ve ayrıca mahkemeye ilettiğimiz pek çok nedenden ötürü alana zarar verecek herhangi bir girişimin engellenmesi adına da yürütmenin acilen durdurulması gerekmektedir. Bu nadir yaşam alanı, onun yuva olduğu binlerce canlı, tarihsel değerler ve ortak yaşam adına çok endişeliyiz.
“Ülkemiz sınırları içindeki sulak alanların yok oluşlarına ilişkin haberleri neredeyse her gün görürken, Bargilya Tuzla Sulak Alanı’nı birlikte yaşatmaya devam edelim. Tuzla’yı tüm değerleriyle beraber savunalım.”
Tuzla Sulak Alanı hakkında
Muğla, Milas’taki Boğaziçi köyünde bulunan Tuzla Sulak Alanı kış aylarında göçmen kuşlara ev sahipliği yapıyor. 380 hektarlık alanda beslenen kuş türleri arasında başta Pelikanlar geliyor. Boz Ördek, Yeşilbaş, sakarca, Macar Ördeği, Sakarmeke, Balıkçıl, Flamingo, Kaz, Su tavuğu da sıklıkla rastlanan kuş türleri.
Tuzla Sulak alanı 2001’de IBA ( İmportant Bird Area ) tarafından dünyaca önemli kuş alanı olarak belirlendi. 2004 Ulusal Sulak Alan Komisyonu tarafından koruma kapsamına alınarak yönetim planı yapıldı.
Ramsar Sözleşmesine aday Sulak Alan 380 Hektar Alanı kapsıyor ve her yıl 3000 civarında Flamingo’ya ev sahipliği yapıyor. Burada üreyen kuş türü 118’ken her yıl bölgeye ziyaretçi kuşlarla birlikte 250’ye yakın kuş türü geliyor.
(TP)