Fotoğraf: Nadire Mater/bianet
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Adalar’daki fayton esnafından aldığı bin 177 atı geçen yıl sahiplendirdi.
Bu atlardan 50’si de MHP’li Hatay Dörtyol Belediyesi'ne hibe edildi. İki belediye arasında geçen yıl ekim ayında taşıma devir sözleşmesi imzalandı.
Ancak belediyeye teslimi yapılan ve kaybolmalarını engellemek amaçlı çip de takılan atlar bir süre sonra 'kayıp' oldu.
KRT TV'de yer alan habere göre, Dörtyol'da yaşanan skandaldan İBB yönetimi de haberdar oldu.
İBB’nin “atlar nerede?” sorusuna MHP'li belediyeden yanıt alınamayınca savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Savcılık konuyla ilgili soruşturma başlattı. Bu kapsamda, atlardan sorumlu belediye personelinin ve belediye yetkililerinin ifadesi alındı.
Belediyenin de doğruladığı soruşturma kapsamında üzerindeki çiplere rağmen kaybolan atların akıbetini araştırıyor.
“50 değil 100 at”
Adaların Atları Platformu da konuya dair bir açıklama yayınladı. Açıklamada şöyle denildi:
“İBB veya başka kaynaklar atların gönderildiği yerleri bu şekilde açıklamış değil. Bizim kayıtlarımıza göre Hatay Dörtyol’a 50 değil, 100 at gönderildi. 13 Ağustos ve 18 Ağustos 2020’de 50’şer at, dört TIR seferi ile Adalar’dan Dörtyol’a taşındı.
“Dörtyol’a gönderilen 100 attan 10’unun, gönderildikten sonraki ilk günlerde öldüğünü biliyoruz. Bu ölümler hastalıktan değil, yalnızca stresten oldu. Alıştığı yerden ayrılmanın ve atlara hiç uygun olmayan şekilde TIR’la taşınmanın, kapalı TIR dorsesinde saatlerce yolculuk yapmanın sonucu budur.
“İBB’nin atları “sahiplendirme” adı altında ücretsiz olarak gönderdiği yerlerle yaptığı protokole göre, alıcıların atlara en az 1 yıl süreyle bakmaları gerekiyor. Anlaşmalara göre İBB bu atları 6 ayda bir, yılda 2 kere olmak üzere kendisi yerinde denetleyecek. Bu denetimlerin yapılıp yapılmadığına dair bugüne dek resmi kanallardan sorduğumuz sorulara doyurucu yanıt alamadık. İBB, denetimin ilçe tarım müdürlüklerince yapılacağını bildirdi.
"Oysa, atları bu bölgelere gönderen İBB onların sağlıklı şartlarda bakılmasını sağlamaktan bizzat sorumludur ve denetleme sözü vermiştir. İBB’nin, kendi verdiği rakamlarla 860 atı gönderdiği yerlerin tamamında denetim yapması, tüm denetim sonuçlarını açıklaması gerekir. Denetimlerin, atların ada dışına gönderildiği tarihten 6 ay sonrasında, Aralık 2020’de başlamış olması gerekirdi.
"Çok önemli bir başka nokta da şu: Adalar’dan çip okuma cihazıyla çipleri kaydedilerek gönderilen atlar, gönderildikleri yerde alıcılar (belediyeler) tarafından aynı şekilde çip kaydı yapılarak ilçe tarım müdürlüklerine kaydedilmedi. Atların teslimatına eşlik eden İBB görevlileri bu kaydın yapılmasını takip etseydi, atların nereye kimin üzerine kaydedildiği bilinirdi. Atların ilçe tarım müdürlüklerine kaydı yapılmadığı için atları ilk teslim alanlar rahatça başkalarına sattılar.
"Denetleme istiyoruz"
“İBB’den, Türkiye’nin 17 iline gönderdiği 860 atın hepsini yerinde denetlemesini istiyoruz. Atların çip numaraları bellidir ve Türkiye’nin bütün illerinde bütün atların 31 Aralık 2020 itibarıyla ilçe tarım müdürlüklerine kaydedilmiş olması zorunludur. Bu atları kaydetmeyen, başkalarına devreden bütün belediyeler ve diğer alıcılar hakkında yasal işlem yapılması gerekir. Daha önemlisi, sağ kalan atların bulunması ve güvenli bir şekilde Adalar ilçesine geri getirilmesi gerekir. Hayatını kaybeden tüm atlar için de yetkililere cezai yaptırım uygulanmalıdır.
"Konunun bir başka yönü, İBB Meclisi kararıyla ücretsiz olarak gönderilen atların, İBB tarafından 4000 TL karşılığı satın alınmış olmasıdır. Seyis maaşları, yem ücretleri, nakliye masrafları İBB tarafından ödenen 860 atın bedavaya dağıtılması işleminde belediye zarara uğratılmıştır.
"Basını ve hayvan haklarını önemseyen kamuoyunu atların durumunu bizlerle birlikte takip etmeye davet ediyoruz. Atların gönderildiği bölgelerdeki kişi ve kuruluşların, ilgili belediyelere ve ilçe tarım müdürlüklerine başvurarak yerinde takip yapması hayati önemdedir."
Adalar’dan at alan belediyeler
Hatay Dörtyol’un MHP’li belediyesi, İBB’den at alan, İBB’yi “atlara bakmaktan kurtaran” tek belediye değil. Adalar’dan en çok at alan belediyeler şöyle:
Kastamonu Daday Belediyesi – 109 at
Ardahan Hanak Belediyesi – 140 at
Aydın İncirliova Belediyesi – 100 at
(EMK)