* Fotoğraflar: DOĞADER
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Bursa’da 22 dağ köyünün foseptikleri*, kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan Nilüfer ve Doğancı barajlarına akıyor.
Konuya ilişkin bianet’e konuşan Bursa Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Genel Sekreteri Sedat Güler’in aktardığına göre, Bursa barajlarındaki foseptik sorunu 4 yıl önce başladı. Fakat dönemin Bursa Belediye Başkanı Recep Altepe bölgeye giderek “Gerekli çalışmaları yapıyoruz, arıtma tesislerini kuruyoruz. Artık barajlarımıza kanalizasyon akmayacak” dedi.
Aradan geçen 4 yılın ardından yeni bir ihbar alan DOĞADER, bölgeyi ziyaret etti. Güler, “Gördüklerimiz tam bir faciaydı” dedi.
Bazı köylerde depolama veya arıtma bile yok
Güler’in söylediğine göre, bazı köylerde depolar bazı köyler de ise arıtma tesisleri kurulmuş. Henüz hiçbir arıtma işleminin olmadığı köyler de var.
Depoların yapıldığı köylerde çekme işlemi yapılmadığı için biriken foseptik kapaklardan taşarak ufak bir dere oluşturmuş. Bu dere ana dereye de ana dere de Bursa’ya su veren Nilüfer ya da Doğancı barajlarına akıyor.
Bazı köylerde ise arıtma tesisleri yapılmış ancak bu tesisler çalışmıyor. Güler, “Arıtmadan çıkan su bildiğiniz yine lağım suyu, yani kanalizasyon” diyor ve bu su da önce derelere sonra baraja akıyor.
Öte yandan bazı köylerin hiç arıtma tesisi veya depoları dahi yok. Güler, “Kanalizasyon borularını gizleyip derelerin dibine kadar vermişler. Lağım suyu doğrudan baraja akıyor” diyor.
“Havzadaki suyun yarısı foseptik”
Var olan kuraklık nedeni ile barajları besleyen azalmış su varlıklarının da bu atıklarla kirlendiğini belirten Güler şunları söylüyor:
“Nilüfer Barajının yaklaşık 600 metre genişliğinde olan havzasında 1 metre incecik su akıyor. Yani baraja zaten az su geliyor ve bunun da neredeyse, ben iddia ediyorum, yarıya yakını foseptik. BUSKİ de bu durumu çözebilmek için bol bol klorlama yapıyor fakat o da bir çözüm değil. Halk sağlığı açısından korkunç bir durum.
“Tek bir biyolojik arıtma yapılmalı ve bu tesis sürekli aktif halde olmalı. Böylece bütün köylerin kanalizasyonları, foseptikleri bu arıtmaya akar ve bu arıtmadan da temizlenip baraj havzasına verilebilir. O nedenle Bursa’yı yöneten kurumların, Bursa halkının sağlığı için acilen barajı besleyen derelerimizi koruma altına alması gerekiyor.” (TP)
* Foseptik: Lağım çukuru ya da foseptik, lağım şebekesinin bulunmadığı yerlerde sağlık koşullarına uygun olarak yer altında inşa edilmiş özel pis su depolarına verilen isim.