* Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bugün itibariyle İstanbul'a su sağlayan barajların doluluk oranının ortalamasının yüzde 27, Ankara'nın ise yüzde 13 olduğunu, hiç yağış olmaması durumunda İstanbul'un yaklaşık 3 ay, Ankara'nın ise 5 aylık suyunun bulunduğunu açıkladı.
Pakdemirli, yazılı açıklamasında, baraj doluluk oranlarının geçen yıla göre biraz daha düşük olduğunu ancak sulama sezonunun bitmesi, buharlaşmanın azalması ve yağışlı periyoda girilmesi sebebiyle önümüzdeki günlerde barajlardan daha az su tüketilmesinin beklendiğine işaret etti. Bakan Pakdemirli, bu süreçte önemli bir su sıkıntı yaşanmayacağını öngördüklerini bildirdi.
Depolama tesisleri
Pakdemirli, Türkiye'deki enerji, sulama ve içme suyu amaçlı barajların doluluk oranlarının sırasıyla yüzde 37,5, yüzde 32,6 ve yüzde 33,5 olduğunu aktardı.
Anadolu Ajansı'nın (AA) haberine göre, depolama tesisleri için doluluk oranı ortalamasının yüzde 35,6 düzeyinde bulunduğunu ve 374 tesiste 126,7 milyar metreküp su olduğunu kaydeden Pakdemirli, bu oranın geçen yıl ile yaklaşık aynı miktara karşılık geldiğini belirtti.
İstanbul
İstanbul'un günlük içme ve kullanma suyu ihtiyacının ortalama 3 milyon 200 bin metreküp olduğu bilgisini paylaşan Pakdemirli, şunları kaydetti:
“Bu ihtiyacın önemli bir miktarı Devlet Su İşlerinin (DSİ) daha önce inşa ettiği Ömerli, Alibeyköy, Büyükçekmece ve diğer barajlar ile Yeşilçay ve Melen Sistemi'nden karşılanıyor. Dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan, ülkemizin göz bebeği İstanbul'a su sağlayan barajların bir kısmı Anadolu yakasında bir kısmı ise Avrupa yakasında bulunuyor. Bu barajlar birbiriyle entegredir ve tüm barajlardan İstanbul'un her tarafına arıtma tesislerinden su aktarılabiliyor.
“Bugün itibariyle İstanbul'umuza su sağlayan barajların doluluk oranı ortalaması yüzde 27'dir. Şu anda hiç su gelmese dahi İstanbul'un yaklaşık 3 aylık ihtiyacını karşılayacak su, rezervuarlarda mevcuttur. Ayrıca her yıl olduğu gibi kış aylarındaki yağışlarla ve baraj giriş akımlarındaki artışla birlikte İstanbul'da herhangi bir su problemi yaşanmasını beklemiyoruz.”
Ankara
Bakan Pakdemirli, Ankara'daki barajlarda doluluk oranının da yüzde 13 seviyesinde olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Geçen yıl aynı tarihte bu oran yüzde 12,7 seviyesindeydi. Ankara'da günlük 1,2 milyon metreküp su kullanılıyor. Ankara'nın su yeterlilik durumunu barajlardaki doluluk oranları üzerinden kıyaslayarak belirtmek doğru bir yaklaşım değildir.
“Zira 1 milyar 500 milyon metreküp depolama hacmine sahip Ankara'daki barajlarda şu an itibariyle 185 milyon metreküp su bulunuyor ve hiç yağış olmaması durumunda bile barajlardaki su, şehrin 5 aylık ihtiyacını karşılayabilecek miktardadır.”
İstanbul'da 10 yılın en düşük 2. seviyesi
İstanbul'a su sağlayan baraj ve göletler azami 868 milyon 683 bin metreküp su biriktirme hacmine sahipken, mevcut su miktarı 2 milyon 838 bin metreküp seviyesinde.
Son 10 yılda İstanbul'da baraj doluluk oranları sadece 4 Ekim 2014’te yüzde 22,45 değerine kadar gerilemişti. Dolayısıyla şu anki doluluk oranları 10 yılın en düşük ikinci seviyesi.
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Meryem Kayan, İstanbul'un su ihtiyacı konusunda bianet'e yaptığı açıklamada, barajlarda düşen doluluk oranlarının nedenini şöyle açıklamıştı:
“En temel sorun havzaların yapılaşmaya açılması, kentin su ihtiyacının kent havzalarından karşılanması gerekirken komşu illerin su kaynaklarına muhtaç edilmesi. Mesela Kanal İstanbul projesi ile mevcut bazı barajlar yok edilirken Yeni Şehir Rezerv Alanı projesi ile de su toplama havzaları yapılaşmaya açılıyor.
“Özellikle orman ekosistemleri su döngüsünün çok önemli parçaları. Bu anlamda da İstanbul’da orman ekosistemleri üzerinde yaşanan tahribat, betonlaşma gibi faktörler de İstanbul’un su sıkıntısını çok ciddi anlamda arttıran unsurlar karşımıza çıkıyor.” (TP)