Haberin Kürtçesi için tıklayın
Almanya Çevre Bakanı Svenja Schulze, plastik poşetlerin tamamen yasaklanacağını açıkladı.
Schulze, kararın poşetlerin parayla satılması uygulamasının istedikleri sonucu vermemesi üzerine alındığını söyledi.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, ülkede plastik poşet kullanımının 2015'ten bu yana yüzde 64 oranında azaldığı belirtiliyor.
Svenja Schulze paralı poşet uygulmasının plastik kullanımını "yeterince azalttığını ancak bunun arzu etikleri bir sonuç olmadığını" belirterek "Amacımız kullanıp atan bir toplum olmayı bırakmak ve daha az plastik kullanmak" dedi.
Çevre Bakanı, uygulamanın ne zaman başlayacağına ilişkin tarih vermedi.
İngiltere'de plastik poşet kullanımı yüzde 90 azaldı
İngiltere'de de plastik poşetler 2015'ten beri bu yana paralı. Poşetler 5 peni'ye (yaklaşık 33 kuruş) satılıyor. Uygulamanın plastik poşet kullanımını yüzde 90 azalttığı belirtiliyor.
Plastik poşetlerin fiyatı 2020'den itibaren iki katına çıkarılacak. Ülkede gelecek Nisan'dan itibaren plastik poşetler, kokteyl karıştırıcıları ve kulak temizleme çubukları da yasaklanacak.
Avrupa Birliği genelinde pipet, çatal ve kaşık gibi tek kullanımlık plastik ürünlerin 2021'den itibaren yasaklanması planlanıyor.
Türkiye'deki durum
"Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" Aralık 2018'de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Kanuna göre, çevrenin korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve giderilmesi için plastik poşet, plastik ambalaj kullanımının azaltılması, depozito uygulaması, kirliliğin önlenmesine yönelik teminat alınması gibi mekanizmalar kullanılacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla belirleyeceği ambalajlar için depozito uygulamasını 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren zorunlu tutacak.
Yasaya göre plastik poşetler en az 25 kuruşa satılıyor. Fakat satış noktalarından sattıkları poşet başına da 15 kuruş geri kazanım katılım payı tahsil edilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise fiyatı her yıl güncelleyebilecek.
Poşeti ücretsiz verenlere, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası uygulanıyor.
Ayrıca lastik, akümülatör, piller ve araç bataryaları, otomotiv pilleri, madeni yağ, bitkisel yağ, elektrikli ve elektronik eşyaları piyasaya sürenlerden ve ithalatçılardan da belirtilen miktarlarda pay tahsil edilecek.
TIKLAYIN - Çevrenin Korunmasına Yönelik Yasa Ne Getiriyor?
TIKLAYIN - Belediyelerin Naylon Poşet Mücadelesi Ne Durumda?
Plastik Poşet Kullanımının Yasak Olduğu 11 nokta Amerika Plastik alışveriş poşetlerinin kullanım yasağı ilk olarak Kaliforniya eyaletinin San Francisco şehrinde bulunan seçkin mağazalarda başladı. Kuzey Carolina sahillerinde, Portland şehrinde de benzer yasaklar uygulanmaya başladı. İngiltere 2007 yılında İngiltere'nin Modbury şehrinde plastik poşet kullanımı yasaklanmaya başladı. Meksika Meksika'nın başkenti ve en büyük şehri olan Meksiko'da da bu yasağa uyuluyor. Hindistan Hindistan, bu yasağa uyan ülkelerin başını çekiyor. Delhi, Mumbai, Karwar, Tirumala, Vasco, Rajasthan gibi şehirlerde bu yasağa uyuluyor. Burma Resmî adıyla Myanmar Birliği Cumhuriyeti olan ülke de bu yasağı uygulayanlar arasında yerini alıyor. Bangladeş Bangladeş'in 1988 ve 1998 sel felaketlerinden sorumlu tuttuğu plastik poşetler Bangladeş'te 2002 yılından bu yana kullanılmıyor. Ruanda Afrika kıtasında yer alan bu ülkede uzun süredir plastik poşet kullanılmıyor. Dünyadaki en temiz ülkelerden biri olarak biliniyor. Avustralya Her yıl yaklaşık 6.7 milyar atık plastik poşetin çıktığı düşünülen Avustralya'da plastik poşet kullanım yasağı ilk olarak Sidney kentinde uygulanmaya başladı. İstanbul 2010 yılının mart ayında Kadıköy ilçesinde plastik poşet kullanımının yasaklandığı duyuruldu. Fas Amerika'dan sonra plastik poşet kullanımının en yaygın görüldüğü ülkelerden biriydi. Bu yasağa halk başta çok tepki gösterdi. Eritre Doğu Afrika'nın kuzeyinde yer alan bu ülkede 2005 yılında konulan yasa ile ülkedeki çoğu mağaza ve markette plastik poşet kullanımı yasaklandı. |
Plastik poşet gerçeği *Polietilen denilen petrol türevinden ve atık plastik malzemelerin ikincil kullanımından elde ediliyor. *Plastik poşetlerin sadece yüzde 1'i geri dönüştürülebiliyor ve yüzde 99'u doğada kalıyor, çevre kirliliği , hava kirliliği ve su kirliliğine sebebiyet veriyor. *Ortalama 12-15 dakika kullandığımız plastik poşetler, çöplerle birlikte doğaya atılıyor ve yok olma süresi karada 800, denizde 400 yılı bulabiliyor. *Fiziksel olarak yok olmuş gibi görünseler de, plastik poşetler mikro parçacıklara bölünürler ve yüzyıllar boyunca çevreye zarar verirler. *Türkiye'de bir kişi yılda ortalama 312 adet plastik poşet kullanıyor. Dünya'da ise her saniye 160 bin adet plastik poşet kullanılıyor. Dünyadaki üretim miktarı ise yılda 5 trilyon adet. Bu poşetleri yan yana eklersek, dünyayı 7 defa turlayabilir. *Pasifik Okyanusu'nda bulunan çöp adası çoğunlukla plastik çöplerden oluşuyor. *2008 yılında dev gibi bir ispermeçet balinası Kaliforniya'da karaya vurdu, ölüm sebebi midesinde bulunan 22 kilo ağırlığındaki plastikti. |
(EMK)