Marketlerden oldukça pahalıya aldığınız ve evinizi temizlediğinizi sanıyorken içindeki kimyasallarla evinize zehir yayan deterjanlardan kurtulmak ister misiniz?
Peki ya cildinizi güzelleştirmek için kullandığınız birçok ürünün kimyasallarının hem size hem de bütün bir doğaya zarar verdiğini biliyor muydunuz?
Dünya genelinde her yıl yaklaşık 280 milyon ton plastik üretiliyor ve üstelik, bu miktar her geçen yıl artıyor. Üretilen plastiğin üçte biri polietilenden oluşuyor ve doğaya büyük oranda zarar veren bu ürün, denizlerdeki plastik atıklarda en çok rastlanan madde.
Avrupa Brliği (AB) Komisyonu'nun verilerine göre özellikle plastik poşetler nehir ve denizleri kirleterek çevreye büyük zarar veriyor. Avrupa’da ise her yıl 100 milyar plastik poşet kullanılmakta ve bunun 8 milyarı su kaynaklarına karışıyor. Her AB vatandaşı yılda ortalama 198 plastik poşet kullanıyor. Geri dönüşüm sisteminin başarıyla uygulandığı Almanya'da kişi başına düşen plastik poşet kullanımıysa 71. Aynı verilere göre Portekiz, Polonya ve Macaristan'da bu sayı 500'ü aşıyor. Komisyon, üye devletleri plastik poşetlerin kullanımını sınırlandırmalara konusunda destekliyor.
"Denizlere her saniye plastik atık bırakıyoruz"
Bilim insanlarının birçoğu her yıl denizlere sekiz milyon ton plastik atığın atıldığını belirtiyor. Denizlerdeki güncel plastik atık miktarının 150 milyon ton olduğu düşünülüyor. Rakamlara göre denizlere her saniye bir çöp arabasının taşıyacağı kadar plastik atık bırakılıyor.
Ocean Conservancy örgütünün tahminlerine 10 yıl içinde denizlerdeki plastik atık miktarı 250 milyon tona ulaşacak ve 2050 yılı itibariyle denizlerde balıktan çok plastik olacak.
Peki, Türkiye’deki plastik kullanımı ne durumda?
Türkiye’de günde 144 ton plastik atık denize bırakılıyor. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı denizlerde veya kıyılarda bulunan çöplerin çoğunlukla kara kaynaklı uygulamalardan kaynaklandığını belirtiyor. Türkiye’de yıllık 31 milyon ton evsel atık oluştuğu ve bunların %10 ila %12’sinin plastik atıklardan oluştuğu söyleniyor. Akdeniz’deki kirlilikte en büyük paydaş Türkiye.
Çözüm: Sıfır atık olabilir mi?
Plastiklere karşı farklı bir yöntem: Sıfır Atık TIKLAYIN
(EMK)
*Bu haberi, undp Türkiye, bbc türkçe ve Su Hakkı Kampanyası'ndan derlerdik.
*Manşet fotoğrafı Jeremy Caroll'ın Denizdeki Plastikler Nedeniyle Ölen Canlılara Dikkat Çeken "Empati" Çalışmasından aldık.