Kuzey Yarım Küre'de yaz aylarının yaşanmasıyla birlikte artış gösteren orman yangınları, dünyanın diğer yarısında yerini sel felaketlerine bıraktı. Dünyanın bir tarafı yanıyorken diğer tarafı sel felaketleriyle boğuşuyor.
İklim bilimciler bunun iklim değişikliğine bağlı küresel ısınmanın etkileri olduğu konusunda hem fikir.
Son 10 yıl içerisinde gözle görülür bir şekilde orman yangınları ve sellerde artış gözlendiğinin altını çizen iklim bilimciler bu olayların daha ciddi sorunların habercisi olduğunu söylüyor.
TIKLAYIN - Ömer Madra: Inferno'nun Ta Kendisini Yaşıyoruz
"Yaşananlar küresel ısınmanın en büyük kanıtı"
The Globe and Mail adlı haber sitesinden Denise Balkissoon, makalesinde yaşanan felaketler küresel ısınmanın en büyük kanıtı olduğunu söylüyor.
Balkissoon'un konuyla ilgili olarak konuştuğu Kanada Alberta Üniversitesi'nden Mike Flannigan, orman yangınlarının aslında normal olduğunu ve yeni ekosistemin bir parçası olduğunu ifade ettikten sonra ekliyor:
"Bazı çam ağaçları tohumlarını bırakmak için ısıya ihtiyaç duyar. Ama problem, yangınların ne kadar hızlı yayıldığı. Kısmen ağaçların üremesini sağlayan sıcaklık artık onları yok ediyor ve bunun nedeni tartışmaşız iklim değişikliği."
30 yıldır iklim değişikliği ve yangınlar konusunda araştırma yapan Flannigan'a göre küresel bir şekilde sıcaklıklar artıkça kurak mevzimlerin süresi artıyar, buna karşılık yağış mevsiminin süresi azalıyor.
"Ya fosil yakıtı azaltırız ya da dünyayı kül ederiz"
Jet rüzgârlarının enerjisini kutup alanları ve ekvatordan aldığını ifade eden Flannigan, "Yaşanan sıcaklık artışı nedeniyle yağmurlar azalıyor. Kutuplarla ve ekvatordaki sıcaklık farkı düştükçe jet rüzgârları havada durgunluk yaratıyor. Yağmurlu bölgelerde sellere, sıcak bölgelerde kuraklığa neden oluyor" diyor.
Bu sene, Sibirya'dan Cezayir'e kadar her yerde rekor seviyede sıcaklık oranlarının kaydedildiğini söyleyen Flannigan birçok yerde eskiye nazaran daha çok sel felaketi ve orman yangınları yaşandığını ifade ediyor.
Flannigan "Ya fosil yakıt kullanımını acil bir şekilde olabildiğince azaltırız ya da dünyayı kül etmeye devam ederiz" diyor.
Reuters'tan Lin Taylor'un Oxford Üniversitesi Çevre Değişim Enstitüsü görevlisi Friederike Otto'nun görüşlerine yer verdiği habere göre bu tür haberlere artık alışmamız gerekecek.
WHO: 38 bin fazladan ölüme neden olacak
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) iklim değişikliğine bağlı olarak sıcak artışının 2030 ile 2050 yılları arasında dünya çapında 38 bin fazladan ölüme neden olacağını öngörüyor.
"Artık daha fazlasına hazırlıklı olmalıyız"
Uluslararası çapta bir yardım kuruluşu olan CARE International'ın İklim Değişikliği ve Esneklik Politikası Başkanı Sven Harmeling ise şunları söylüyor:
"İklim değişikliği hava şartlarını değiştiriyor ve artık şu an yaşanan felaketlerin sonuçlarından daha fazlasına hazırlıklı olmalıyız."
Temmuz ayında yaşanan doğa felaketleri
Türkiye 33 ilde 100'den fazla yangın
Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü'nün internet sayfasında yer alan bilgilere göre 18 Temmuz - 26 Temmuz tarihleri arasında 33 ilde 100'den fazla orman yangını çıktı.
8 günlük verilerin aktarıldığı sayfaya göre, Türkiye'de günde ortalama 12 buçuk yangın çıkıyor.
Yunanistan 83 kişi öldü
Yunanistan'ın başkenti Atina'nın kuzeydoğusunda bulunan Mati köyü yakınlarında çıkan yangınlarda şu ana kadar 83 kişi öldü.
Büyültmek için görsele tıklayın |
Yüzlerce kişi ise hala kayıp.
Rafina Valisi Evangelos Bournous, bölgede her dört evden birinin yok olduğunu, evlerin yüzde 50'sinin ise kısmen zarar gördüğünü söyledi.
Uydudan çekilen görüntülerde yangından 12 bin 760 hektar alanın yarısının yangından etkilendiği görülüyor.
16 gündür yangınlarla boğuşan Yunanistan bu sefer de dün (26.03.2018) etkisini gösteren sağanak yağışların ardından sel felaketiyle boğuşuyor.
Yunanistan'ın başkenti Atina yakınlarındaki Maroussi bölgesinde yaklaşık iki saat süren şiddetli yapış sel ve taşkınlara sebep oldu.
Selde ölen ya da yaralanan olmazken çok sayıda evi su bastı, araçlar yükselen suyun etkisiyle sürüklendi.
İsveç Son 260 yılın en sıcak Temmuz'u
İsveç son 260 yılın en sıcak Temmuz ayını yaşıyor. Kuzey kutup çizgisine yakınlığıyla bilinen ülkede yaklaşık iki haftadır devam eden orman yangınlarda yaklaşık 25 bin hektarlık alan yok oldu.
İsveç devlet televizyonu SVT'nin haberine göre, sıcaklıkların en üst seviyeye ulaştığı 16 Temmuz tarihinde ülkenin 80 yerinde orman yangını çıktı. Birçok yerleşim biriminde halk tahliye edildi. Çıkan yangınların ardından ülkede mangal yapmak yasaklandı.
İsveç Savunma Bakanlığı sözcüsü Anders Persson, söndürme amacıyla ulaşılamayan bölgelerde yangına savaş uçaklarıyla müdahale edildiğini açıkladı.
Yapılan açıklamada uçakların 3 bin metre yükseklikten attığı, bombaların basınç etkisi yaratarak ve alanda bulunan oksijeni yok ederek belirli bir alanda yangını söndürdüğünü belirtti.
Almanya Sıcaklık rekoru kırıyor
Almanya'nın Bavyera eyaletindeki Kitzingen kenti sıcaklık rekoru kırdı. 1881'den beri tutulan kayıtlara göre iki hafta önce ölçülen sıcaklık 40,3 ilk defa dereceye ulaştı.
Almanya'da aşırı sıcaklar yılda ortalama 585 hektar ormanlık alanın yanmasına neden oluyor.
Fransa Turuncu alarm verildi
Fransa'da aşırı sıcaklar sebebiyle turuncu alarm verildi. Fransa Meteoroloji Enstitüsü, Paris'in de içinde bulunduğu 51 bölgede dört kademeli alarm seviyesinin en üstünün bir altındaki turuncu alarm düzeyine geçildiğini bildirdi.
Fransa'nın batı ve güney bölgelerini etkileyen sıcaklıklar nedeniyle hükümet, kreşlerde ve okullarda çocukların korunması için bazı önlemler alınmasını istedi.
Belçika Son 40 yılın en kuru Temmuz'u
Belçika Kraliyet Meteorolojisi Enstitüsü, ülkenin son 40 yıldır "en kuru ve sıcak" temmuz ayını yaşadığını belirterek, "aşırı sıcak hava" uyarısı verdi ve ülkenin deniz kıyısı olmayan tüm bölgelerinde turuncu alarma geçildi.
Yaşlılara gerekli olmadığı müddetçe dışarıya çıkmamaları uyarısı yapılırken, çalışmak zorunda olan kişilere kapalı ve klimalı ortamları tercih etmeleri önerisinde bulunuldu.
İngiltere Son 400 yılın en sıcak yazı
Yaşanan sıcak hava dalgası sebebiyle ülkede birçok kişi hastanelik oldu. İngiltere'de yayınlanan gazeteler "400 yılın en sıcak yazı" başlıkları attı.
Yerel yönetimler saat 11:00 ile 15:00 arasında sokağa çıkacak kişilere dikkatli olma konusunda uyarıda bulundu.
Ülkenin meteoroloji kurumu Met Office, bu Cuma için kadar ülke genelinde üçüncü seviye sıcak hava uyarısında bulundu.
Hollanda Sarı alarm verildi
Hollanda'da iki hafta daha yeterince yağmur yağmaması durumunda 100 yılda bir gerçekleşen kuraklığın tekrar yaşanabileceği uyarı yapıldı.
Aşırı sıcaklar nedeniyle ülkenin pek çok kentinde turuncu sıcaklık alarmı verilirken, Wadden'da beklenen yağışlarda "toz parçacıkları" olabileceği gerekçesiyle sarı alarm verildi.
Başkent Amsterdam'da aşırı sıcaklardan dolayı 12 köprü erişime kapatıldı, gemi trafiğinde aksamalar yaşandı.
ABD - California OHAL ilanı
California'nın Lake County bölgesinde kundaklama sonucu çıkan orman yangınında 4 bin 700 dönümlük arazinin yandığı belirtiliyor.
Bölgede yaşayan yaklaşık 3 bin kişinin evlerinin terk ettiği, yaklaşık 12 bin kişi için ise tahliye emri çıkarıldı.
Yangının Yosemite Ulusal Parkı'nı tehdit etmesi nedeniyle parkın bir bölümü dün kapatıldı. Yangınla ilgili olarak kundaklama şüphesiyle 32 yaşındaki Brandon McGlover adlı şahıs gözaltına alındı.
California Valisi Jerry Brown, Haziran sonunda yangın söndürme çalışmalarına daha fazla kaynak aktarabilmek için bölgede olağanüstü hal ilan etmişti.
Kanada Aşırı sıcaktan 33 kişi öldü
Quebec eyaletinde Temmuz ayı başında yüksek nemle birlikte 35 dereceyi bulan sıcaklarda ölü sayısı 33'ü buldu.
Yetkililer bu yaz yaşananın bölgede on yıllardır yaşanan en kötü sıcak hava dalgası olduğunu bildirilirken, ölenlerin daha çok 50-80 yaş arasındakiler olduğu belirtildi.
Montreal Belediye Başkanı Plante tepkilerin üzerine "Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz" dedi.
Meksika İki kez OHAL ilan etti
Ülkenin 24 eyaletinde sıcak hava dalgası nedeniyle olağanüstü hal ilan etti. Ülkenin bazı bölgelerde hava sıcaklığının 50 dereceye ulaştığı bildiriliyor.
Meksika'nın aşırı sıcaklar nedeniyle bu yaz ilan ettiği ikinci olağanüstü hal olarak ifade ediliyor.
Japonya'daki selde 222 kişi öldü
Japonya'da temmuz ayının ilk haftasında başlayan şiddetli yağış sele dönüştü. Ülkenin güneybatısında etkili olan sel toprak kaymalarına yol açtı. Ulusal Afet Ajansı ölü sayısını en az 222 olarak açıkladı.
Yaşanan felaket son 36 yılın en büyük sel felaketi oldu. Ülkede sele neden olan yağışların Temmuz ayı ortalamasının yaklaşık 3 katı olduğu ifade ediliyor.
Çin Aşırı yağışlarda 63 kişi öldü
Çin'in orta ve güney kesimlerinde Temmuz ayının başında etkili olan yağışlar nedeniyle oluşan sel felaketinde can kaybı en az 63 olarak belirlendi. Sel felaketi devlet yetkililerinin 1 milyon 600 bin kişiye tahliye çağrısı yapmasının ardından yaşandı.
Gana Temmuz sular altında geçti
Gana'da şiddetli yağışların yol açtığı sel nedeniyle 12 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.
Ulusal Afet ve Yönetim Organizasyonu'nun (NADMO) yaptığı açıklamada, Bosomtwe kentinde iki gündür devam eden şiddetli yağışın sele neden olduğunu ifade edildi.
Gana'da son Temmuz ayında meydana gelen sellerde en az 25 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.
Laos Heyelanda baraj çöktü
Laos'ta bir barajın çökmesi sonucu sular altında kalan 6 köyde en az 20 kişinin hayatını kaybettiği, 100'den fazla kişinin kayıp olduğu bildirildi.
Ülkenin güneydoğusunda Attapeu eyaletinde inşaat halindeki barajın set duvarının çökmesi sonucu meydana gelen olayda bin 300'den fazla aile evsiz kaldı.
Barajın, "beklenmeyen şiddetli yağışlara" bağlı olarak çökmüş olabileceği söyledi. (HA/PT)