*Bu haber, Atölye BİA İletişim Platformu atolyebia.org'da yayınlandı.
**Fotoğraf: Temel Gazetecilik Atölyesi'nde üçüncü gün.
Atölye BİA’nın düzenlediği ve 21 Mayıs’a kadar sürecek olan Temel Gazetecilik Atölyesi, farklı şehir ve mesleklerden 11 kişinin katılımıyla bugün üçüncü gün oturumuyla devam etti.
Katılımın ücretsiz olduğu Temel Gazetecilik Atölyesi’nde altı gün boyunca, "Haberin ne olduğu ve nasıl yazıldığı, editöryal süreçlerin nasıl olduğunu, hak odaklı haberciliğin ne olduğu, nasıl yapıldığı ve örneklerinin neler olduğunu, haber fotoğrafçılığı" konuşulacak.
Temel Gazetecilik Atölyesi’nin üçüncü gününde (bugün), Atölye BİA Yerel Haber ve Ağ Koordinatörü Nazan Özcan ve gazeteci Özlem Akarsu Çelik katılımcılarlaydı.
TIKLAYIN - Gazetecilikte temel: Haber, haber fotoğrafı, muhabir, editör
TIKLAYIN - Atölye BİA'da ikinci gün: Baskı altında gazeteciliğin imkanları
Atölye, Özcan’ın “hak odaklı habercilik” sunumuyla başladı.
Hakları bilmek
Özcan, şunları aktardı:
“Hak odaklı gazetecilik yapabilmek için haklarımızı bilmemiz gerekir. Yazılı haklarımız vardır. Haklarımızı bilmeliyiz. Haklarımızı bilmezsek, hangi hakkımızın elimizden alındığını da bilemeyiz. Dolayısıyla haklarımızı bilmezsek, hak odaklı habercilik de yapamayız.
"Gazeteci bir anlamda sesi duyurulmayan kişilerin, sessizlerin sesi olmalıdır. Bunu yaptığında hak odaklı habercilik yapmış olur.
“Haberlerinizi yaparken bakmanız gerekir, hak nedir, hukuk nedir, sözleşme ne diyor, kanun ne diyor. Dolayısıyla yazılanın aksine bir durumsa hak ihlali mevcuttur ve kaynağınızı da göstererek bunu haber yapabilirsiniz."
“Gazetecilerin kamuyu bilgilendirme sorumluluğu vardır. Gazeteciler barışa hizmet etmeli.
"Gazeteciler ayrıca yaptıkları haberlerle hedef gösterilmekten de korkmamalı. Siz doğru yerde duruyorsanız ve etik kurallara göre haber yapıyorsanız, haberiniz eleştirilebilir, bunda sorun yok. Siz bunun için meslekten vazgeçmemelisiniz. Gazetecilikte ısrarcı olun.”
Gündem toplantısı
Atölyenin devamında, katılımcılarla gündem toplantısı gerçekleştirildi.
Gündem değerlendirmesinin ardından katılımcıların yapacakları haber konuları ve haber oluşturma sürecinde izleyecekleri yol, görüşecekleri kaynaklar belirlendi.
Katılımcıların Nazan Özcan ve Özlem Akarsu Çelik ile hazırlayacakları haberler, bianet’te ve atolyebia.org’da yayımlanacak.
Atölye 21 Mayıs'a kadar haber atölyeleriyle devam edecek.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. * Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. * 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. * 2020 yılında düzenlenen atölyeler de şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım ve 14-28 Aralık Temel Gazetecilik Atölyesi. * 2022 yılının ilk atölyesi 2-6 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen Uygulamalı Podcast Atölyesi oldu. Nisan-Mayıs ayı boyunca gerçekleştirilecek olan atölyeler sırasıyla şöyle: 7 Nisan Kültür-Sanat Haberciliği Atölyesi, 14 Nisan Spor Haberciliği Atölyesi, 21 Nisan Magazin Haberciliği Atölyesi, 12 Mayıs Yaşam/Toplum Haberciliği Atölyesi, 10-13 Mayıs Uygulamalı Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 16-21 Mayıs Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.
(SO/NÖ)