*Fotoğraf: Uygulamalı Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi'nde ilk gün..
**Bu haber, Atölye BİA İletişim Platformu atolyebia.org'da yayınlandı.
Atölye BİA’nın düzenlediği ve 10-13 Mayıs tarihlerinde yapılan Uygulamalı Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, haber ve belgesel fotoğrafçısı Özcan Yurdalan’ın yürütücülüğünde bugün başladı.
Yurdalan’ın yanı sıra atölye programında Nazan Özcan, Sidar Bayram, Altan Bal, Serra Akcan, Mehmet Kaçmaz ve Abdurrahman Antakyalı da eğitmen olarak yer alıyor.
TIKLAYIN - Atölye BİA Eğitim Videosu - Haber fotoğrafçılığı nedir?
Farklı şehir ve mesleklerden 11 kişinin katıldığı ve 4 gün sürecek atölyede;
- Haber fotoğrafçılığının tarihi,
- Teknolojik gelişmelere paralel olarak medyada değişen eğilimler ve fotoğraf temelli haberciliğin dönüşüm süreci,
- Haber fotoğrafçılığının nitelikleri, temel ilkeler ve uygulanması gereken pratikler
- Haber fotoğraf altyazısı ve yazım tekniği
- Haber fotoğrafında da uyulması gereken etik kriterler ele alınacak, uygulamalı çalışmalar yapılacak.
Haber nedir?
Uygulamalı Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, tanışma oturumuyla başladı. Tanışma oturumunun ardından Atölye BİA Yerel Haber ve Ağ Koordinatörü Nazan Özcan, “Haber nedir?”i anlattı.
“Haber” kavramını anlatan Özcan şunları aktardı:
"Haber TDK’ya göre son zamanlarda geçen bir olay, olgu, söylenti. Ancak haber bir söylenti değildir. Gerçekten olup olmadığını bilmek zorundayız. O zaman haber noktasına geliriz.
*Özcan Yurdalan ve Nazan Özcan
“Haber, güncel, ilginç ve bağlamında önem taşıyan bir olayın, gerçekliğin nesnel ve özlü sunumudur. Haber bir ihtiyaçtır, haktır. Bir 'şeye' haber diyebilmemiz için yazılmış ve yayınlanmış olması lazım. Gazeteci haber yazdığı dili iyi kullanmalı. Okuyucunun anlaması için 'anlaşılır' yazılmalı. Uzun cümleler değil, kısa ve net cümlelerle aktarılmalı.
“Gazeteci, doğru bilgi aktaran olmalıdır. Neden doğru bilgiyi aktarmalıyız? Neden bunu görev edinelim? Doğru bilgi, toplumun bir fikir edinebilmesi için gereklidir. Herkesin bir fikri var, ancak bilgisi yok. Dolayısıyla gazeteci bunu sağlamalı. Günümüzde artık doğru bilgi de önemsiz hale getirildi.
“Gazetecinin 'sessizlerin sesi' olmak gibi bir görevi var. Sessizlerin, kadınların, çocukların, yoksulların sesi olmak. Kısaca dezavantajlı herkesin sesi olmak. Bunun için varız. Haberlerde görülmeyen, gündem olmayanlara bakmamız lazım.”
Özcan, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nden de bahsetti.
Haber fotoğrafının vasıfları
Özcan’ın ardından haber ve belgesel fotoğrafçısı Özcan Yurdalan, fotoğrafın günümüzde herkesin hayatına öyle ya da böyle, bir şekilde sirayet ettiğini söyledi:
"Haber fotoğrafı dediğimiz şey, bir değerlendirmeye, bir fikre yaslıdır. Fotoğraflar bizim zihnimizi, alışkanlıklarımızı ve eğilimlerimizi belirler. Fotoğraf bir zihin işidir. Bir fikir ürünüdür. Habercilikte olduğu gibi haber fotoğrafçılığında da dürüstlük, sorumluluk ve bağımsızlık temel ilkeler arasındadır."
Yurdalan, haber fotoğrafçılığının vasıflarını şöyle aktardı:
*Özcan Yurdalan
- Haber fotoğrafçılığı anlatımcı andır. Neden ve sonucu içeren anlatımcı anlardan bahsediyoruz.
- Haber fotoğrafçılığı tarihe tanıklık eder.
- Haber fotoğrafçılığı dikkat çekiciliktir.
- Haber fotoğrafçılığı ikna edicidir.
- Haber fotoğrafçılığı bir dinamizmdir.
- Haber fotoğrafçılığı özlü olmaktır.
Yurdalan, haber fotoğrafçısının vasıflarını da şöyle sıraladı:
- Haber fotoğrafçısı dürüst olmalıdır.
- Haber fotoğrafçısı bağımsız olmalıdır.
- Haber fotoğrafçısı gözlemci olmalıdır.
- Haber fotoğrafçısı görüntünün dilini bilmelidir.
- Haber fotoğrafçısı anlık karar verebilmelidir, refleks sahibi olmalıdır.
- Haber fotoğrafçısı güvenilir olmalıdır.
- Haber fotoğrafçısının etik değerleri olmalıdır. Bu değerlere de önem vermeli ve de uymalıdır.
Mecralar
Öğleden sonraki oturumda fotoğrafçı Mehmet Kaçmaz, bağımsız haberciler için mecralardan bahsetti.
Sıcak haber, fotoröportaj ve foto makale üretimlerini değerlendirmek için varolan mecraları, bağımsız fotoğraf ajanslarını, siteler, platformlar ve dağıtım kanallarının işleyişini aktardı.
*Mehmet Kaçmaz
Kaçmaz, şunları aktardı:
“Yaptığınız işleri kendi imkanlarınızla yapmanız ve bir mecrada paylaşmak mümkün olmayabilir. Dolayısıyla bunun yayınlanması bir finansman istiyor. Kimlerle hangi kurumlarla işbirliği kurmalıyım? Yapılan çalışma desteklenir mi?
“Bunu birtakım ayaklara ayırmak lazım. Finansman nasıl bulabilirim? Fotoğrafçılığa başlamışsanız sürdürülebilirliği nasıl devam ettirmelisiniz?"
“Profesyonel anlamda çalışan fotoğrafçılar, birkaç koldan iş yapıyor” diyen Kaçmaz, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
- Basılı ya da online gazete, dergi, haftalık ya da aylık yayınların listesini yapmak.
- Sonra bu yayınların karar vericilerini bulmak ve o kişilere ulaşmak.
- Ulaştığınız kişiye fikrinizi anlatmak ve editörü ikna etmek. Bunu da bir hikaye önerisi olarak sunmak lazım.
- Yazacağınız hikaye önerisi de kısa ve öz olmalı. Çalışmanızı aktarmalı, yapılan çalışmanın ayaklarından ve harcamalarından bahsetmeniz lazım. Olası bütün şeyleri yazmalısınız. Bu ciddi olduğunuzu da gösterir, hem de spekülasyonlara yer vermez.
- Görüştüğünüz kişi sizi daha yakından tanımak isteyebilir. Dolayısıyla portföyünüzü detaylıca sunmanız gerekir. İlk hedefiniz düzgün nitelikli bir portföy yaratmak olmalı.
- Mecraları ararken, ilgili kurum ve kuruluşları bilmek, araştırmak, doğru kişilerini belirlemek gerekiyor. Foto-kolektiflere bakabilirsiniz.
Kaçmaz, foto-kolektiflerine, fonlara ve fotoğraf ajanslarına da değindi.
Haber fotoğrafının ABC'si
*Altan Bal
Kaçmaz'ın ardından fotoğrafçı Altan Bal, "Bir haber fotoğrafının ABC'si" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Haber fotoğrafında dil kurmanın ilkelerini, biçim ve içerik ilişkisini aktardı:
"Fotoğrafın karşısında durduğumuzda önümüzde öncelikle bir gerçeklik var. Bu gerçekliğin nasıl anlattığınız yani bir biçimi vardır. Derdimiz de içeriğin daha önemli hale getirmek. Fiziksel gerçeğe ve bunun görünür olmasına muhtacız. Bazen de gerçeğe şahit olmak yetmiyor. Fotoğrafa referans olacak noktaya karar vermek gerekiyor. Biçimde içerik ve anlam ön plana çıkıyor."
Bal, çekim anında dikkat edilmesi gereken "mesafe, açı ve an" noktalarına ve çeşitli değişkenlere değindi, katılımcılarla fotoğraflar üzerinden değişkenleri konuştu.
*Altan Bal
Atölye soru-cevapların ardından sona erdi.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. * Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. * 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. * 2020 yılında düzenlenen atölyeler de şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım ve 14-28 Aralık Temel Gazetecilik Atölyesi. * 2022 yılının ilk atölyesi 2-6 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen Uygulamalı Podcast Atölyesi oldu. Nisan-Mayıs ayı boyunca gerçekleştirilecek olan atölyeler sırasıyla şöyle: 7 Nisan Kültür-Sanat Haberciliği Atölyesi, 14 Nisan Spor Haberciliği Atölyesi, 21 Nisan Magazin Haberciliği Atölyesi, 12 Mayıs Yaşam/Toplum Haberciliği Atölyesi, 10-13 Mayıs Uygulamalı Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 16-21 Mayıs Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.
(SO/NÖ)