Haberin Kürtçesi için tıklayın
Diyarbakır’da Atölye BİA’nın Botan International ile birlikte düzenlediği Kürtçe Hak Odaklı Habercilik Atölyesi, bianet Kurdî editörleri Ferid Demirel ve Aren Yıldırım kolaylaştırıcılığıyla yapıldı. Atölyede Ferid Demirel, Murat Bayram, Safiye Alagaş, Hatice Kamer, Sertaç Kayar ve Abdurrahman Gök hak gazeteciliğine dair dersler verdiler.
Atölyenin ilk dersinde Ferid Demirel, bianet’te ve bianet kurdî'de hak odaklı haberciliğin nasıl yapıldığını anlattı. Demirel, bianet’in hak odaklı habercilik perspektifi ile yola çıktığını ve bunu bir süredir bianet kurdî aracılığıyla Kürtçe olarak da sürdürdüğünü belirtti.
Demirel hem haber seçiminde hem de seçilen haberlerin içeriği oluşturulurken, hak odaklı genel başlığı altında, kadın odaklı, çocuk odaklı, LGBTİ+ odaklı, hayvan hakları odaklı, çevre hakları odaklı haberciliği hayata geçirdiklerini dile getirdi.
Ferid Demirel ayrıca bu kategorilerde Kürtçe içerik üretmenin hem Kürt medyası açısından hem de Kürt dilinin gelişimi açısından önemli olduğunu belirtti.
Atölyenin ikinci dersinde JinNews Haber Müdürü Safiye Alagaş, kadın odaklı habercilik ve JinNews’in kadın odaklı habercilik pratiğini anlattı.
Alagaş kadın odaklı habercilik yapılırken ne tür hususlara dikkat edilmesini haber örnekleri ve konu seçimi üzerinden ele alarak JinNews’in kriterlerine göre nasıl bir kadın odaklı habercilik yaptıklarından bahsetti.
Safiye Alagaş haber de kullanılan ifadelerden fotoğraf seçimine kadar kadın odaklı bir habercilik anlayışı ile hareket ettiklerini söyledi.
Atölyenin üçüncü dersinde ise Murat Bayram, mobil gazeteciliğin özelliklerinden ve öneminden bahsederek şunları söyledi:
“Dijital gazetecilik diğer diller için popüler bir seçenek iken Kürtçe gazetecilik açısından var olmak için tek seçenektir. Dijital gazetecilik teknikleri bu yüzden çok hayati önem taşıyor.”
Dördüncü derste ise BBC Türkçe ve Amerika’nın Sesi muhabiri Hatice Kamer, "İzlenim ve gözlem haberleri nasıl hazırlanır?" konusu hakkında konuştu.
“Bu tür haberlerde insan ve insan hikayeleri olmalı” diyen Kamer şu hususları anlattı:
“Habere gittiğinizde oranın atmosferini iyi anlamanız gerekiyor. Gözünüzü bir kamera gibi kullanmalısınız. İnsanlarla konuşun. Onların gözlerinin içine bakın. Eğer insanlar sizin samimi olduğunuzu anlarlarsa, onlar da size samimi davranır.”
Gözlem ve izlenim haberlerinin nasıl bir metotla hazırlanması ve takip edilmesi ile ilgili de bilgiler veren Kamer, “Gözlem ve izlenim gazetecilliği haber üretmeleri için gazetecilere imkan sağlıyor” dedi.
Atölyenin beşinci dersinde Reuters için foto muhabiri olarak çalışan Sertaç Kayar haberde kullanılan fotoğrafın öneminden bahsetti. Bu konuda insanın bir fikir sahibi olmasına değinen Kayar daha sonra fotoğrafların etkisinin ortaya çıkacağını söyledi.
Kayar, "İnsan çalışırken gelişim kateder, bu işi teorize ederseniz sonuç almazsınız" dedi.
Kayar, şöyle devam etti:
“Teorik konunun içerisinde kaybolmadan önce, kendinize şunu söylemeniz gerekir ‘ben etkili bir fotoğrafi farklı bir düşünce ile nasıl ortaya çıkarırım? Sizin bunun üstünde durmanız lazım. Sizin şöyle demeniz lazım kimse gibi düşünmemeliyim, kimse gibi gibi çekmemeliyim. Ben kendi bakış açımla fotoğraf çekmeliyim. O fotoğraf kötü de olsa iyi de olsa sizindir.”
Atölyenin son dersinde çatışmalı bölgelerde gazeteciliğin nasıl yapıldığına dair kendi deneyimleriyle anlatan gazeteci Abdurrahman Gök, Kurdistan’da yapılan gazeteciliğin başlı başına savaş gazeteciliği olduğunu söyledi.
Gök, “Şengal ve Kobani döneminde gazeteciler işlerini çok endişeli bir halde yapıyorlardı. Ancak Cizre, Şırnak, Sur ve Nusaybin gibi yerlerde ise çok daha fazla endişe vericiydi" diyerek şöyle devam etti:
“Neyin nereden geleceğini bilemezsiniz, merminin nereden size isabet edeceğini kestiremezsiniz, buralarda yapılan gazetecilik çok fazla acı vericidir ve travmalara sebep olur.
(AY/FD/SO)
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılında düzenlenen atölyeler de şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım ve 14-28 Aralık Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.