2021’in ikinci Temel Gazetecilik Atölyesi’nde bugün gazeteci Ahmet Tulgar, Esra Açıkgöz, Bahadır Özgür ile "Haber Atölyesi", Doç. Dr. Esra Arsan ile de "Gazeteciliğe Giriş" oturumu gerçekleştirildi.
Farklı şehir, üniversite ve mesleklerden 14 kişinin katıldığı atölye 31 Mayıs’a kadar sürecek.
Atölyenin ikinci gününde, "Haber Atölyesi" oturumunda gündem değerlendirmeleri yapıldı ve atölye boyunca yapılacak haber konuları üzerine konuşuldu.
Haber atölyesi
Gündem değerlendirmesinin ardından katılımcıların yapacakları haber konuları ve haber oluşturma sürecinde izleyecekleri yol, görüşecekleri kaynaklar belirlendi.
Katılımcıların gazeteci Ahmet Tulgar, Esra Açıkgöz ve Bahadır Özgür ile hazırlayacakları haberler, bianet’te yayımlanacak.
Öğleden sonra ise Doç. Dr. Esra Arsan "Gazeteciliğe Giriş" sunumu gerçekleştirdi.
Doğru soruları doğru kişilere sormak
Gazetecinin sahip olması gereken becerileri Arsan şöyle sıraladı:
- Meraklı olmalısınız.
- Kişi ve kurumlara ulaşma becerisinde olmalısınız.
- Doğru soruları sorabilme beceriniz olmalı.
- Araştırmacı karaktere sahip olmalı ve bu araştırma meselesinde de sonuna kadar gidecek bir cesarette olmalısınız, adanmış olmanız gerekiyor.
- Yazma yeteneğiniz olmalı.
- Alana ilişkin bilginiz olmalı. 'Söyleşi nasıl yapılır, haber kaynağı nasıl aranır, kaynağa nasıl ulaşılır?' noktasını geliştirmek gerekiyor.
- Ansiklopedik bilgiye de sahip olmalısınız.
- Gazeteci doğru soruları doğru kişilere sormalı.
- Gazeteci bir alanda uzmanlaşmalı.
- Meslekte disiplinli olmanız gerekiyor.
Gazeteci ve haber kaynağı ilişkisini de anlatan Arsan, "Bir gazetecinin iyi oluşu, o gazetecinin çok iyi ve sağlam kaynakları olmasına dayalıdır. Gazeteciliğin ilk yılları da zaten hep haber kaynakları edinmekle geçer. Haber kaynaklarıyla arayı iyi tutmak gerekiyor ve hhaber kaynağınız gizli kalmak istiyorsa kaynağınızı gizlemelisiniz" dedi.
Örnek haberler üzerinden haber unsurları üzerine konuşuldu.
Atölyenin ikinci günü soru-cevaplarla sona erdi.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılında düzenlenen atölyeler de şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım ve 14-28 Aralık Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.
(SO)