Atölye BİA'da 12 Nisan'da başlayan ve birer gün arayla 26 Nisan'a kadar süren Bahar Dönemi Programı'nın ilk Temel Gazetecilik Atölyesi'ne farklı şehir, üniversite ve mesleklerden 12 kişi katıldı.
Atölyenin son gününde katılımcılar hazırladıkları özel haberleri sundular. Atölye BİA'nın Bahar Dönemi Programı'nın Mayıs ayı başvuruları ise devam ediyor.
TIKLAYIN - Temel Gazetecilik Atölyeleri başvurularınızı bekliyor
Sekiz gün süren Temel Gazetecilik Atölyesi'nde,
- Haberin ne olduğu ve nasıl yazıldığı,
- Editöryal süreçlerin nasıl olduğu,
- Hak odaklı haberciliğin ne olduğu, nasıl yapıldığı ve örneklerinin neler olduğu,
- Toplumsal cinsiyet ve barış odaklı haberciliğin ne olduğu ve nasıl yapıldığı,
- Yeni medya,
- Gazeteciler için dijital/interaktif araçlar ve
- Haber fotoğrafçılığı üzerine tartışıldı, uygulamalı dersler yapıldı.
Birbirinden farklı özel haberler
Atölyenin ikinci oturumunda yapacakları haberleri belirleyen katılımcılar, sekiz gün boyunca gazeteci Ahmet Tulgar, Esra Açıkgöz ve Bahadır Özgür’ün danışmanlığında özel haberlerini hazırladılar.
Atölyenin bugünkü oturumunda, katılımcıların hazırladıkları haberleri Tulgar, Açıkgöz ve Özgür değerlendirdi. Hazırlanan haberler, bianet'te yayınlanacak.
Atölyede üretilen haber konularından birkaçı ise şöyle:
* Manisa'daki mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşulları
* Ankara'daki Afgan çobanların çalışma ve yaşam koşulları
* "Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Eylem Planları"
* İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılması Suriyeli mülteci kadınları nasıl etkiliyor?
* Opera sanatçıları pandemiden nasıl etkilendi?
Atölyenin 24 Nisan oturumunda, katılımcılar İletişim Geliştirme Direktörü olan Pınar İlkiz ile hazırladıkları haberlerin dijital mecralarda nasıl servis edileceği üzerine konuştu. İlkiz'in yönlendiremeleriyle, haberler mecralarda katılımcıların hazırladıkları haliyle servis edilecek.
(SO)
Ahmet Tulgar hakkında
Gazeteci, yazar, 33 sene çok sayıda gazete, dergi ve televizyonda muhabir, yazar, editör ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. Şimdi Yeni Yaşam gazetesinde Pazartesi Söyleşileri yapıyor ve T24'te yazıyor. Romancı ve öykücü. 15 yayımlanmış kitabı var.
Esra Açıkgöz hakkında
Gazeteci. 1999-2003 arasında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde eğitim aldı. Üniversite ikinci sınıfta Cumhuriyet’te çalışmaya başladı. 2001-2004 arasında Eğitim Servisi'nde, 2004’ten 2015'e kadar Cumhuriyet Pazar Dergi’de muhabirlik yaptı. 2015-2019 yılları arasında Hürriyet Gazetesi'nde Eğitim Editörü olarak çalıştı. Genel Yönetmeni Nebil Özgentürk’ün, editörü Berat Günçıkan’ın olduğu “Yargıdan Türkülere: Ankara Adliyesi’nin Yıllara Uzanan Öyküsü/Belgesel-Kitap” çalışmasında araştırmacı olarak çalıştı. 2010'da “Tank, Tüfek, Cezaevi: 12 Eylül ve Çocukluğum” kitabı Agora Yayınları'ndan, 2014'te nefret suçlarının anlatıldığı "Biz de İnsanız Yavrum Ya!" kitabı İletişim Yayınları'ndan çıktı. Aynı konuya eğilen "Nefret" belgeselinin yönetmenlerinden biri. 2011'de kot taşlama işçilerini anlattığı "Ne umut var, ne hayal; ölüm sadece bize kalan" haberiyle Avrupa Komisyonu bünyesinde verilen Lorenzo Natali Gazetecilik Ödülü’nü kazandı.
Bahadır Özgür hakkında
Gazeteciliğe, 1995 yılında Evrensel'de başladı. Sırasıyla Referans, Radikal ve Hürriyet gazetelerinde editör olarak görev yaptı. 2018 yılında itibaren de internet gazetesi Gazete Duvar'da ekonomi köşe yazıları yazıyor.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılında düzenlenen atölyeler de şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım ve 14-28 Aralık Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.