“Toplumsal cinsiyet odaklı habercilik” ve “Barış gazeteciliği” oturumlarıyla devam eden Temel Gazetecilik Atölyesi 12 Nisan’da başladı ve birer gün arayla da 26 Nisan’a kadar sürecek.
Farklı şehir, üniversite ve mesleklerden 12 kişinin katıldığı atölye, Mayıs ayında da düzenlenecek.
TIKLAYIN - Temel Gazetecilik Atölyeleri başvurularınızı bekliyor
Kepenek, toplumsal cinsiyet odaklı haberciliği ve haberciliği yapmak için gerekenleri anlattı.
*Evrim Kepenek
Toplumsal cinsiyet odaklı haberciliğe başlamadan önce, haberi seçmek ve hangi taraftayız buna karar vermek gerektiğini söyleyen Kepenek, “Haberi kim için ve neden yapıyorum?” sorusunun çok önemli olduğunu vurgulayarak bir haberin olmazsa olmazlarını şöyle sıraladı:
- Uzman görüşleri
- Temsiliyet oranları
- Sarsıcı ve tık derdinde olmamak
- Bilgi verici olması
- Özenmek
Haber yazımı
- Taraflarla iletişime geçin
- Haberi tüm boyutlarıyla ele alın
- Bir iddianame varsa ona ulaşın
- Duruşma takibiyse eğer duruşmaya vakıf olun
- Haberi istatistiksel verilerle güçlendirin
Kepenek, haber yazılırken 5N1K kullanılmasını ancak detay verilmemesini, ayrımcılık yapılmamasını, edilgen dil kullanılmamasını, kelime oyunları yapılmamasını, aberi pornografik hale getirilmemesi ve şiddetin süslenmemesi, militarist dil kullanılmaması, sıfatlardan kaçınılması, sembolikleştirilmemesini belirtti.
Nasıl fotoğraflar kullanılmalı?
Haberlerde fotoğraf kullanımını da anlatan Kepenek, dikkat edilmesi gerekenleri anlattı:
* Kadın çocuk yüzü göstermeyin
* Fotoğraf konu ile bağlantılı olsun
* Kadın fotoğrafı üzerinden başka mesaj vermeyin
* LGBTİ+ların yüzünü göstermeyin
* Fotoğraflarla mağdur profili çizmeyin
Utku ile barış gazeteciliği
Kepenek’in ardından gazeteci Murat Utku ise barış gazeteciliğini anlattı.
*Murat Utku
Utku şunları söyledi:
* Barış gazeteciliği yapmak, iyi bir gazetecilik yapmanın da temelidir.
* Barış gazeteciliği, çatışmayı körükleyen değil, uzlaştıran bir haberciliktir.
* Barış gazetecilği, eril dile karşı olmaktır.
* Barış gazeteciliği kolaylaştırıcı roldedir.
* Barış gazetecileri, çatışma ortamındaysa eğer taraflara kuşbakışı ile bakan olmalı ve durumu anlamaya çalışmalıdır.
* Barış gazeteciliği, yeni yol bulunmasını söyler.
* Barış gazeteciliği iletişim sağlayıcı ve diyalog kuran taraftadır.
* Barış gazeteciliği farklılıklara rağmen ortak zemini vurgulamaktır.
Terminolojinin önemi
Barış gazeteciliğinin dilinden bahseden Utku, "Barış gazeteciliğinde termiolojiyi belirlemeniz ve belirlediğiniz dilin hassasiyetiyle haberciliği yapmanız gerekiyor" dedi ve şöyle devam etti:
"Barış gazeteciliği, aynı zamanda insanların haber alma hakkını ihlal etmeden, haberi bütünlüklü bir şekilde kamuoyuna sunmaktır.
"Sadece savaş alanlarında değil, siyaset alanında da, sosyal olaylarda da nerede duracağınızı iyi tahayyül etmeniz gerekiyor. Dili nasıl kullanacağınız kadar, görüntüyü de nasıl kuracağınız çok önemlidir."
Atölye, barış gazeteciliği üzerine sorularla sona erdi.
(SO)
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılında düzenlenen atölyeler de şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım ve 14-28 Aralık Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.