Atölye BİA’nın 2020 Güz Dönemi Programı’nın son Temel Gazetecilik Atölyesi’nde bugün "Editör Masası" ve fotoğrafçı Özcan Yurdalan’ın "Haber Fotoğrafçılığı" atölyesi gerçekleştirildi.
Birer gün arayla 28 Aralık’a kadar sürecek atölyeye, farklı şehir ve üniversitelerden 9 kişi katıldı.
Editör masası oturumu
Temel Gazetecilik Atölyesi süresince katılımcıların hazırlayacakları özel haberler, bugünkü “Editör Masası” oturumunda konuşuldu.
Hazırlanacak özel haberlerin oluşturulma süreçleri değerlendirildi.
Katılımcıların haber oluşturma süreçlerinin kolaylaştırıcılığını ise gazeteci Ahmet Tulgar, Esra Açıkgöz ve Bahadır Özgür yapıyor.
"Fotoğraf bir fikir ürünüdür"
Haber oluşturma süreçlerinin değerlendirilmesinden sonra, fotoğrafçı Özcan Yurdalan, “Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi” gerçekleştirdi.
Yurdalan, fotoğrafın var oluşundan itibaren bir haber iletme aracı olduğunu söyleyerek başladı ve şöyle devam etti:
“Bunu anlamak için, fotoğrafın nereden başlayıp hangi aşamaya geldiğini, hangi tarihsel süreçlerden geçtiğini bilmemiz gerekiyor.
“Görüntülerle haber iletme yöntemi çok eskiye dayanan bir yöntem.
“Fotoğraf teknik bir kayıt olarak ortaya çıktı. Bunların ötesinde de bilgi, tanıklık ve haber iletme aracıdır.
“Fotoğraf, fotoğrafçının zihnindekini görünür kılar. Bir fikir ürünüdür. Fotoğrafçı, konuları farklı bakış açılarıyla ifade edebilir. “Her haber fotoğrafı da bir meseleyi temsil eder.”
Fotoğrafın tarihsel geçmişi
Yurdalan, fotoğrafın tarihsel geçmişine dair ise şunları söyledi:
“Tarihteki ilk fotoğraf 1843 yılındadır. Basın fotoğrafçılığının başlangıç tarihi ise 1853. İlk basın fotoğrafçısı aynı zamanda savaş fotoğrafçısıdır, o da Roger Fenton’dur.
“Basında ilk fotoğraf da 1880 yılındadır. Klişe yöntemiyle basılmıştır. Aynı yıllarda fotoğrafçılar ve habercilerin kafasında fotoğrafın çok etkili olduğu düşüncesi beliriyor. Dolayısıyla toplumsal değişimin aracı olarak fotoğrafı hayatımıza daha da yerleştiriyorlar.
"1893’te illüstrasyon fotoğraf kullanılıyor. 1902 yılına kadar da çizimler fotoğraflardan daha çok yer tutuyor.
"Yirminci yüzyılın ortalarına kadar, Dünyadan haber alma aracı fotoğraflardı. Dolayısıyla hhaber fotoğrafçılığı aldı başını gitti.
"Ama 70’lerden itibaren durum değişti. Neden? Çünkü televizyon çıktı ortaya. Dolayısıyla fotoğraflı dergilere ihtiyacımız kalmadı.”
"Fotoröportaj bir habercilik tekniğidir"
Fotoröportajdan bahseden Yurdalan, fotoröportajın bir habercilik tekniği olduğunu söyleyerek, "Fotoröportaj, bir hikayeyi arka dolayımlarıyla, görünmeyen yanlarıyla anlatan fotoğraf serileridir” dedi.
Foto-haberciliğin bugün nasıl bir ortamda yapıldığını anlatan Yurdalan, bir görsel anlatı için metodları ise şöyle sıraladı:
* Konu seçmek
* Seçilen konuyu araştırmak, gözlem yapmak, gerekli ilişkileri kurmak
* Çekim yapmak: Doğru mesafe, an ve açı
* Editlemek: Fotoğrafları seçmek ve sıralamak
Yurdalan, Türkiye ve dünyadaki ünlü fotoğrafçılara ve fotoğraf ajanslarına da değindi.
(SO)
Özcan Yurdalan hakkında
1955 Yılında Adana'da doğdu. 1977 yılında AFSAD (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği) kurucuları arasında yer aldı. 1980'e kadar eşitli gazetelerde, dergilerde ve DİSK-Genel İş Sendikası Foto Film Merkezi'nde çalıştı. 1999 yılında çocuklarla fotoğraf atölyelerini başlatan ve metodolojisini oluşturan grubun içindeydi. 2000 yılında Fotoğraf Vakfı, 2005 yılında Nar Fotoğraf Ajansı kurucuları arasında yer aldı. Yayınlanmış sekiz seyahatnamesi, bir seyahat denemeleri kitabı, bir belgesel fotoğraf ve fotoröportaj metodolojisi kitabı, bir de "gezi isyanı" sürecini izleyen fotoğrafçıların deneyimlerini içeren kitabı bulunuyor. Çeşitli kentlerde belgesel fotoğraf seminerleri sürdürüyor, çocuklarla fotoğraf atölyelerine katılıyor, fotoğraf kuramına ilişkin yazılar yazıyor, uzun yolculuklara çıkıyor.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılında düzenlenen atölyeler şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.