Atölye BİA’nın 2020 Güz Dönemi Programı Temel Gazetecilik Atölyesi’nde bugün "Editör Masası" ve fotoğrafçı Özcan Yurdalan’ın "Haber Fotoğrafçılığı" atölyesi gerçekleştirildi.
Birer gün arayla 30 Kasım'a kadar sürecek atölyeye, farklı ülke, şehir ve üniversitelerden 12 kişi katıldı. Güz Dönemi Programı Aralık ayında da gerçekleşecek.
TIKLAYIN - Atölye BİA Güz Dönemi Programı'na başvurular devam ediyor
Haber görüşmeleri
Temel Gazetecilik Atölyesi süresince katılımcıların hazırlayacakları özel haberler, bugünkü “Editör Masası” oturumunda konuşuldu. Hazırlanacak özel haberlerin oluşturulma süreçleri değerlendirildi.
Katılımcıların haber oluşturma süreçlerinin kolaylaştırıcılığını ise gazeteci Ahmet Tulgar, Esra Açıkgöz ve Bahadır Özgür yapıyor.
“Fotoğraf, haberin süsüdür”
Haber oluşturma süreçlerinin değerlendirilmesinden sonra, fotoğrafçı Özcan Yurdalan, “Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi” gerçekleştirdi. Oturuma “Fotoğraf, görüntüyle haber iletme aracıdır” diyerek başlayan Yurdalan, haber fotoğrafçılığı kavramına değindi.
*Özcan Yurdalan
"Fotoğraf, haberin süsüdür, yan destekleyicisidir. Fakat aslında fotoğraf başlı başına bir mecradır.”
"Günümüzde foto muhabirler görsel haberci oldu. Çünkü işin içine hareketli görüntü girdi ve bu ses ve metinle birleşti.
Bir anka kuşu hikayesi anlatacağını söyleyen Yurdalan, basın fotoğrafçılığının geçmişini şöyle anlattı:
“Görüntülerle haber iletme çok eskiye dayanır”
"Haber fotoğrafçılığı, yaşayan bir organizma. Çünkü her ne kadar fotoğraf tekniği çok yeni bir buluş olmasına rağmen, görüntülerle haber iletme yöntemi aslında çok eskidir.
"Haber alma hakkı, anadilinde eğitim almak kadar önemli bir haktır. Bunun da birçok yöntemi vardır. Bu yöntemlerden biri olan görüntülerle haber alma yöntemi de çok eskiye dayanıyor.
"Mağaralarda keşfedilen ve görülen resimler, o dönemde insanların nasıl yaşadığına dair bizlere bir haber veriyor. Bu yüzden çok eskiye dayanır diyoruz.
"Daha sonra fotoğraf ortaya çıkınca gözün tanıklığını doğrudan kaydedebilen yeni bir araç devreye giriyor. Fotoğraf teknik bir kayıttır. Aynı zamanda fotoğraf bir güzel sanatlar alanıdır. Fotoğrafın esas işlevi de ne güzel sanatlar nesnesi olarak hayatımızdaki yeridir ne de teknik kayıt işlevidir. Fotoğrafın esas işlevi bilgi, tanıklık ve haber iletme aracı olarak bir fikir ürünü olmasıdır."
İlk basın ve savaş fotoğrafçısı Roger Fenton
Tarihteki ilk haber fotoğrafından ve fotoğrafçısından bahseden Yurdalan, şöyle devam etti:
"Tarihteki ilk haber fotoğrafı 1843 yılında çekildi. Çin ve Fransa arasında yapılan Barış Antlaşması fotoğraflanmıştır. Ancak basın fotoğrafçılığı 1853-1856 Kırım Savaşı’nda başlar. İlk basın fotoğrafçısı da aynı zamanda ilk savaş fotoğrafçısıdır. O kişi de Roger Fenton’dur. Kraliçe’nin izniyle savaşı fotoğraflıyor. Tam olarak basın fotoğrafçılığı da burada başlıyor.
"Basında ilk fotoğraf ise 1880’dedir. Fotoğrafçılar iç savaş bitiminden sonra fotoğrafın toplumsal değişimin bir aracı olarak kullanılabileceğini fark ediyorlar. Dolayısıyla daha sonra görünür olmayan alanda fotoğraf çekmeye başlıyorlar.
*Atölye oturumu
"1893’ten sonra illüstrasyon fotoğraflar yayınlanmaya başlıyor. Çizimlerin yerini fotoğraflar alıyor. Türkiye’de de Servet-I Fünun’da kullanılmaya başlandı.
"Fotoğrafçılar, fotoğrafların olan biteni kaydetme gücüne odaklandılar."
Belgesel fotoğraf, görsel hikaye
"Fotoröportaj, bir hikayeyi arka dolayımlarıyla, görünmeyen yanlarıyla anlatan fotoğraf serileridir" diyen Yurdalan, görsel habercilikte, artık fotoğrafçıların kimisinin fotoröportaj yaptığını, kimisinin de görsel hikayeler ve fotoğrafik denemeler yaptığını söyledi ve görsel hikayeciliğin özelliklerini, fotoröportajın üretim aşamalarını anlattı:
* Konu seçmek
* Seçilen konuyu araştırmak, gözlem yapmak, gerekli ilişkileri kurmak
* Çekim yapmak: Doğru mesafe, an ve açı
* Editlemek: Fotoğrafları seçmek ve sıralamak
Yurdalan, Türkiye ve dünyadaki ünlü fotoğrafçılara ve fotoğraf ajanslarına da değindi.
(SO)
Özcan Yurdalan kimdir?
1955 Yılında Adana'da doğdu. 1977 yılında AFSAD (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği) kurucuları arasında yer aldı. 1980'e kadar eşitli gazetelerde, dergilerde ve DİSK-Genel İş Sendikası Foto Film Merkezi'nde çalıştı. 1999 yılında çocuklarla fotoğraf atölyelerini başlatan ve metodolojisini oluşturan grubun içindeydi. 2000 yılında Fotoğraf Vakfı, 2005 yılında Nar Fotoğraf Ajansı kurucuları arasında yer aldı. Yayınlanmış sekiz seyahatnamesi, bir seyahat denemeleri kitabı, bir belgesel fotoğraf ve fotoröportaj metodolojisi kitabı, bir de "gezi isyanı" sürecini izleyen fotoğrafçıların deneyimlerini içeren kitabı bulunuyor. Çeşitli kentlerde belgesel fotoğraf seminerleri sürdürüyor, çocuklarla fotoğraf atölyelerine katılıyor, fotoğraf kuramına ilişkin yazılar yazıyor, uzun yolculuklara çıkıyor.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılında düzenlenen atölyeler şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.