Atölye BİA’nın 2020 Güz Dönemi Programı Temel Gazetecilik Atölyesi’nin dördüncü gün oturumunda bugün akademisyen Sarphan Uzunoğlu, yeni medyada gazeteciler için interaktif araçları anlattı. Daha sonra haber atölyesi yapıldı.
Birer gün arayla 30 Kasım'a kadar sürecek atölyeye, farklı ülke, şehir ve üniversitelerden 12 kişi katıldı. Güz Dönemi Programı Aralık ayında da düzenlenecek.
TIKLAYIN - Atölye BİA Güz Dönemi Programı'na başvurular devam ediyor
Akademisyen Sarphan Uzunoğlu bugünkü oturumda kendi deyimiyle "yeni oyuncak"lar olan;
- Haritalama
- Zaman akışı oluşturma
- Sanal gerçeklik
- Diğer anlatım biçimleri üzerinde durdu.
Harita oluşturma
Harita oluşturmayı anlatan Uzunoğlu, bu anlatım biçiminin neden gerekli olduğunu şöyle anlattı:
“Haberlerde yakınlık hissini vermek amacıyla haritalandırmayı bir gerçeklik sunmak için kullanabilirsiniz. Mesela Suriye kriziyle ilgili haberlerde yapacağınız bir haritalandırma, insanlara konuyla ilgili daha fazla anlamasına yardımcı olur. Haritalandırma da daha çok bürokratik ve militarizm konularında kullanılıyor. Ama bir yandan işsizlik haritası oluşturabilirsiniz.
“Haritalama için gereken veriler; coğrafi veri, birden fazla mekana yayılmış bir olay ya da süreç, çoklu medya kaynakları, haber değeri ve zaman aralığıdır.
“Haritalandırmada hep bir metine bağlı kalınmamalıdır. Yani bunu çoklu medya kaynaklarıyla da oluşturabilirsiniz."
Uzunoğlu, Storymap üzerinden nasıl harita oluşturulabileceğini uygulamalı olarak anlattı. Ayrıca Timeline’da zaman akışlarının nasıl oluşturulacağından da bahsetti.
Sanal gerçeklik
Uzunoğlu, katılımcılara sanal gerçeklik videoları izletti. Uzunoğlu, VR’la birlikte şunların yapılabileceğini söyledi:
* Gerçekliği arttırabilirsiniz.
* Hikayelerinizi farklı formatlarda sunabilirsiniz.
Uzunoğlu, 360 derece video tavsiyelerinde bulunarak şunları sıraladı:
- Çok sayıda 36* derece video izleyerek başlayın.
- Kendinizi izleyicinin yerine koyun.
- Ortalama bir kafa hizasında çekim yapın.
- Kameraya bir metre ya da daha yakın tüm objeler garip duracaktır.
- Zaman atlama işlevini dikkatli kullanın.
- Mümkünse tripod kullanın.
Uzunoğlu, diğer anlatım biçimlerine de değindi.
Haber görüşmeleri
Temel Gazetecilik Atölyesi süresince katılımcılar özel haberlerini üretecekler.
Bugünkü haber atölyesi oturumunda da hazırlanacak bu özel haberlerin oluşturulma süreçleri, izlenen yol ve görüşülen kaynaklar üzerine değerlendirmeler yapıldı.
Katılımcıların haber oluşturma süreçlerinin kolaylaştırıcılığını ise gazeteci Ahmet Tulgar, Esra Açıkgöz ve Bahadır Özgür yapıyor.
Hazırlanan özel haberler bianet’te yayınlanacak.
(SO)
Sarphan Uzunoğlu hakkında
NewsLabTurkey Yayın Yönetmeni Dr. Sarphan Uzunoğlu, aynı zamanda Kadir Has Üniversitesi'nde ve Bilgi Üniversitesi'nde gazetecilik, medya ve kurumsal iletişim alanında dersler vermektedir. Daha önce Lübnan Amerikan Üniversitesi Multimedya Gazetecilik Bölümü'nde Öğretim Üyesi Doktor, Norveç Arktik Üniversitesi Medya ve Dökümantasyon Bölümü'nde Doçent Doktor ve Kadir Has Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü'nde Öğretim Görevlisi doktor olarak çalışmıştır.
Ahmet Tulgar hakkında
Gazeteci, yazar, 33 sene çok sayıda gazete, dergi ve televizyonda muhabir, yazar, editör ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. Şimdi Yeni Yaşam gazetesinde Pazartesi Söyleşileri yapıyor ve T24'te yazıyor. Romancı ve öykücü. 15 yayımlanmış kitabı var.
Esra Açıkgöz hakkında
Gazeteci. 1999-2003 arasında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde eğitim aldı. Üniversite ikinci sınıfta Cumhuriyet’te çalışmaya başladı. 2001-2004 arasında Eğitim Servisi'nde, 2004’ten 2015'e kadar Cumhuriyet Pazar Dergi’de muhabirlik yaptı. 2015-2019 yılları arasında Hürriyet Gazetesi'nde Eğitim Editörü olarak çalıştı. Genel Yönetmeni Nebil Özgentürk’ün, editörü Berat Günçıkan’ın olduğu “Yargıdan Türkülere: Ankara Adliyesi’nin Yıllara Uzanan Öyküsü/Belgesel-Kitap” çalışmasında araştırmacı olarak çalıştı. 2010'da “Tank, Tüfek, Cezaevi: 12 Eylül ve Çocukluğum” kitabı Agora Yayınları'ndan, 2014'te nefret suçlarının anlatıldığı "Biz de İnsanız Yavrum Ya!" kitabı İletişim Yayınları'ndan çıktı. Aynı konuya eğilen "Nefret" belgeselinin yönetmenlerinden biri. 2011'de kot taşlama işçilerini anlattığı "Ne umut var, ne hayal; ölüm sadece bize kalan" haberiyle Avrupa Komisyonu bünyesinde verilen Lorenzo Natali Gazetecilik Ödülü’nü kazandı.
Bahadır Özgür hakkında
Gazeteciliğe, 1995 yılında Evrensel'de başladı. Sırasıyla Referans, Radikal ve Hürriyet gazetelerinde editör olarak görev yaptı. 2018 yılında itibaren de internet gazetesi Gazete Duvar'da ekonomi köşe yazıları yazıyor.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılında düzenlenen atölyeler şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.