Atölye BİA’nın 2020 Güz Dönemi Programı Temel Gazetecilik Atölyesi bugün ‘Haber Atölyesi’ oturumu ve Esra Arsan’ın ‘Gazeteciliğe Giriş’ sunumuyla devam etti.
Birer gün arayla 2 Kasım'a kadar sürecek atölyeye, farklı şehir ve üniversitelerden 12 kişi katıldı. Güz Dönemi Programı Kasım ve Aralık aylarında da gerçekleşecek.
TIKLAYIN - Atölye BİA Güz Dönemi Programı'na başvurular devam ediyor
Temel Gazetecilik Atölyesi süresince katılımcılar özel haberlerini üretecekler. Katılımcıların haber oluşturma süreçlerinin kolaylaştırıcılığını ise gazeteci Ahmet Tulgar, Esra Açıkgöz ve Bahadır Özgür yapacak.
Gündem ve haber önerileri değerlendirmesi
Atölyenin ikinci gün oturumunda haber atölyesi yapıldı.
TIKLAYIN - Hak odaklı habercilik nedir, bianet nasıl yapıyor?
Haber atölyesi oturumunda, gündem değerlendirmeleri yapıldı ve atölye boyunca yapılacak haber konuları üzerine konuşuldu.
Gündem değerlendirmesinin ardından katılımcıların yapacakları haber konuları belirlendi. Katılımcıların yapacakları haberler için kaynak ve izleyecekleri yol ile ilgili değerlendirmeler yapıldı.
Katılımcıların, gazeteci Ahmet Tulgar, Esra Açıkgöz ve Bahadır Özgür ile hazırlayacakları haberler, bianet’te yayımlanacak.
Türkiye'de gazetecilik ve medya
Öğleden sonra Esra Arsan ile gerçekleşen "Gazeteciliğe Giriş" oturumunda, Türkiye’de gazeteciliğin ve medyanın hangi alanlara yoğunlaştığı tartışıldı. “Hangi olayın diğerinden daha fazla haber değeri taşıdığına karar veren gazetecidir” diyen Doç. Dr. Arsan standart olarak haber değeri taşıyan şeylerden bahsetti.
*Doç. Dr. Esra Arsan
Atölye gazeteciliğe giriş dersi, haber kaynakları, kaynakların seçimi ve haberi yazarken teyit almak konuları ile devam etti.
Gazetecilerin yapacakları haberleri mutlaka doğrulatması ve doğrulama mekanizmalarını kullanması gerektiğini söyleyen Arsan, haber dili ve yansız haber yazımı üzerine konuştu.
"Gazetecinin haberi toplarken kullandığı metot yansız olmalı. Gazetecilikte kaynaklara söz hakkı tanımak da olmazsa olmazdır" diyen Arsan şöyle devam etti:
"Gazetecilikte hala kamunun ihtiyacı olan haberi üretebilen gazeteciler var. Bağımsız bir medya, bunu başarabiliyor. Bunun da geniş halk kitlelerine ulaşması sorunu var sadece. Bağımsız medya, büyük medyanın sahip olduğu teknolojik yapıya da sahip değil. Ama bağımsız medyanın gerçeği bulmakla ilgili ısrarı var."
Doç. Dr. Arsan, haberin unsurları ve haberde olması gereken sorulardan bahsetti.
"Haber bir süreçtir"
Arsan, "Haber dediğimiz şey yarın başka bir haberle güncellenebilecek bir hakikati temsil eder ve bir süreçtir. Yarın başka bir haber yine çıkar. Bu yüzden haberin güncellenebilir olması gerekir" dedi.
Gazeteci ve haber kaynağı ilişkisini anlatan Arsan, "Bir gazetecinin iyi oluşu, o gazetecinin çok iyi ve sağlam kaynakları olmasına dayalıdır. Gazeteciliğin ilk yılları da zaten hep haber kaynakları edinmekle geçer" dedi ve şöyle devam etti:
“Yapacağınız haberlerde her zaman alanındaki kişilere danışmanız gerekiyor. Gazeteci her şeyi bilemez, uzmanına sormak zorundadır. Gazeteci kaynak olmaz, kaynak bulur.
"Kaynaklar zaman zaman yalan söyleyebilir, sizi manipüle edebilir ve yönlendirebilir. O yüzden güvenilir kaynaklarınız olmalı.
"Haber kaynaklarınızla da sürekli temas halinde olmalısınız.
Atölye, gazetecilik ve etik tartışmalarıyla sona erdi.
(SO)
Esra Arsan hakkında
Gazetecilik alanındaki akademik çalışmalarını 1990’lardan beri sürdüren Doç. Dr. Esra Arsan, doktora derecesini Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Ana Bilim Dalından aldı. 1985-1994 yılları arasında Hürriyet, Milliyet, Tempo ve Aktüel gibi yayınlarda aktif gazetecilik yaptı. 1998’de İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde akademik hayatına başladı. 2000 yılında Thomson Reuters Vakfı’nın gazetecilik bursuyla Oxford Üniversitesi’nde ziyaretçi akademisyen statüsünde araştırmalar yaptı ve seminerler verdi. Bilgi Üniversitesi’nde 18 yıl gazetecilik dersleri verdi ve bu alanda çok sayıda araştırma makalesi ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlandı. Akademik hayatına 2017 Ocak’ında Bilgi Üniversitesi’nden istifa ederek ara verdi. Halen bağımsız akademisyen çalışmalarını sürdürüyor. "Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriye imza attığı için, 15 ay hapis cezası aldı. Barışı savunmaya devam ediyor. Arsan’ın çalışmaları siyasal iletişim, siyasal gazetecilik, haber ve haber söylemi ile medyanın ekonomi politiği alanlarında yoğunlaşıyor. Medya Gözcüsü, AB ve Gazetecilik, Medya ve İktidar adlı kitapların yazarı ve editörü. Pek çok süreli yayında popüler gazetecilik meseleleri üzerine eleştirileri ve köşe yazıları yayımlandı.
Ahmet Tulgar hakkında
Gazeteci, yazar, 33 sene çok sayıda gazete, dergi ve televizyonda muhabir, yazar, editör ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. Şimdi Yeni Yaşam gazetesinde Pazartesi Söyleşileri yapıyor ve T24'te yazıyor. Romancı ve öykücü. 15 yayımlanmış kitabı var.
Esra Açıkgöz hakkında
Gazeteci. 1999-2003 arasında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde eğitim aldı. Üniversite ikinci sınıfta Cumhuriyet’te çalışmaya başladı. 2001-2004 arasında Eğitim Servisi'nde, 2004’ten 2015'e kadar Cumhuriyet Pazar Dergi’de muhabirlik yaptı. 2015-2019 yılları arasında Hürriyet Gazetesi'nde Eğitim Editörü olarak çalıştı. Genel Yönetmeni Nebil Özgentürk’ün, editörü Berat Günçıkan’ın olduğu “Yargıdan Türkülere: Ankara Adliyesi’nin Yıllara Uzanan Öyküsü/Belgesel-Kitap” çalışmasında araştırmacı olarak çalıştı. 2010'da “Tank, Tüfek, Cezaevi: 12 Eylül ve Çocukluğum” kitabı Agora Yayınları'ndan, 2014'te nefret suçlarının anlatıldığı "Biz de İnsanız Yavrum Ya!" kitabı İletişim Yayınları'ndan çıktı. Aynı konuya eğilen "Nefret" belgeselinin yönetmenlerinden biri. 2011'de kot taşlama işçilerini anlattığı "Ne umut var, ne hayal; ölüm sadece bize kalan" haberiyle Avrupa Komisyonu bünyesinde verilen Lorenzo Natali Gazetecilik Ödülü’nü kazandı.
Bahadır Özgür hakkında
Gazeteciliğe, 1995 yılında Evrensel'de başladı. Sırasıyla Referans, Radikal ve Hürriyet gazetelerinde editör olarak görev yaptı. 2018 yılında itibaren de internet gazetesi Gazete Duvar'da ekonomi köşe yazıları yazıyor.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılında düzenlenen atölyeler şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.