IPS İletişim Vakfı/Atölye BİA 2018 yılından itibaren her sene birer tane olmak üzere üç Kürtçe Medya Atölyesi düzenledi.
Bu sene eğitim alan katılımcılar eğitimde verilen teknikleri kullanarak bianet/kurdi için haber üretimine başladılar. Atölye BİA haberleri telif ödeyerek alacak.
2018 yılında, Atölye BİA’nın İstanbuldaki merkezinde iki eğitmen ile bir günlük eğitim programı düzenledik.
2019 yılında, çok iyi geçen 2018 yılı eğitim programının meyvelerini aldık. 15 kişinin katılabileceği eğitime 125 genç gazeteci ve gazeteci adayı başvurdu. Eğitmen sayısı dörde, eğitim programı iki güne çıkarıldı.
2020 yılında Diyarbakır Edebiyat Evi'nde yapmayı planladığımız eğitim programını Covid-19 salgını nedeni ile ertelemek zorunda kaldık. Sekiz eğitmen ile vermeyi planladığımız genişletilmiş dersleri altı günlük online buluşmalarda verdik.
Daha önce bianet’te yer alan makalemde atölyeyi, amaçlarını ve ilk haftayı anlatmıştım.
Özetle; dünya standartlarında Kürtçe gazeteciliğin nasıl yapılacağını anlamak için; hali hazırda REUTERS, BBC, AFP, The New York Times, SBS, DW, Al Jazeera için çalışan Kürt gazetecileri, kendi bilgi ve deneyimlerini Kürt genç gazetecilere Kürtçe anlatmalarını istedik.
BBC Türkçe, VOA Kurdish ve SBS Kurdi için çalışan Hatice Kamer yaptığı Podcast örnekleri üzerinden, Kürtçe Podcast üretiminin detaylarını anlattı.
Haber konularının nasıl işlenmesi gerektiğinin anlatıldığı derste, teknolojik gelişmeler ve ses editörlüğünün teknik detayları paylaşıldı.
Reuters’in foto-muhabiri Sertaç Kayar “Teknik detaylar en son dikkat etmeniz gereken şey, önemli olan kompozisyon…Fotoğrafın hikayesini ne kadar anlatabildiğiniz…” şeklinde başladığı dersine daha çok haber fotoğrafı kompozisyonu üzerinde durdu.
AFP, Al Monitor ve VOA Türkçe’ye çalışan gazeteci Mahmut Bozarslan haber için gerekli teknik cihazları ve kullanımını anlattı. “Dijital medya teknolojileri” üzerine konuşmasını özellikle Facebook üzerinde yapılan canlı yayınları değerlendirerek sonlandırdı.
Mezopotamya Ajansı’nın Kürtçe editörü, M. Ali Ertaş 17 yıl editörlüğünü yaptığı DİHA ve MA özelinde Kürtçe ajans haberciliğini, zorluk ve özelliklerini anlattı.
Stêrk TV’de program sunuculuğu yapmış olan Fatime Tekin özellikle genç kadın gazetecileri sahada neyin beklediğini anlattı, tecrübelerine dayanarak problem çözümleri için tüyolar verdi.
Art Tv kameramanı Refik Tekin, televizyonların ekranını dolduran şeyin kameramanların çektiği görüntüler olduğunu dile getirdiği konuşmasında, kamerayı ve kamera kullanımını anlattı.
Eğitimler sonunda Ferid Demirel ve katılımcılar ile son bir kere toplandık. Katılımcıların haber önerilerini hep beraber tartıştık. Onayladığımız haberleri görmek için sabırsızlanıyorum. Bu programda yer alan herkese, eğitimcilere, katılımcılara, bianet yönetimine tek tek teşekkür ediyorum. (MB/DB)