Dünyaca ünlü aktör Johnny Depp ile aktris Amber Heard (aynı zamanda Depp'in eski eşi) arasındaki ev içi şiddet davasında jüri, kararını verdi. Karara göre Heard'ün, Depp'e 15 milyon dolar tazminat ödemesi gündemde.
12 Nisan 2022'den beri dünya bir Netflix dizisi izler gibi canlı yayın üzerinden Johnny Depp ve Amber Heard arasındaki davayı izledi. ABD'nin Virginia eyaletinin Fairfax kentinde görülen davanın, Johnny Depp açısından bir PR malzemesine dönüştürüldüğünü görmek –görüşümüzü berraklaştırdığımızda– inanın hiç zor değil.
Heard bu cezayı ve hakkında verilen kararları, Depp'in kendisine yönelik şiddet içeren ses kayıtlarını dinletmesine, Depp'in tacizlerine dair tanıkları olması ve bu tanıkların ifadelerini sunmasına rağmen aldı.
Jüri, göstermelik bir kararla Johnny Depp'in de Amber Heard'e hakaret ettiğine karar vererek onun da 2 milyon dolar tazminat ödemesini istedi.
Ev içi istismar makalesi
Depp ve Heard, 2009'da film setinde tanıştı, 2015'te evlendi ve 2017'de boşandı. Boşanma davasını açan yine Heard'dü ve boşanmak istemesinin nedeni ev içi şiddete ve tacize maruz kaldığını söylemesiydi.
Dava süreci ise Amber Heard'ün Washington Post'a yazdığı bir makaleyle başladı.
Depp, Heard'ün 2018'de Washington Post'a yazdığı makalede isim vermeden ev içi şiddete maruz kaldığını söylemesi üzerine Heard'e iftira davası açtı ve 50 milyon dolar tazminat istedi. Heard de ona karşı dava açarak 100 milyon dolar tazminat talep etti.
Depp daha önce, makaleyi ve olayı haberleştiren The Sun'a karşı da hakaret davası açtı ve kaybetti. The Sun'a açılan davayla bağlantılı olarak, Depp ve Heard arasında İngiltere'de görülen davada Depp'in iddia edilen 14 şiddet olayının 12'sinde fail olduğuna karar verildi. Yani Depp, İngiltere'de suçlu bulundu. ABD'de ne değişti?
Şova dönüşen dava
ABD'de görülen dava, adeta bir "şova" dönüştü ve klasik suçlamalar, basmakalıp ifadelerle Heard için rahatlıkla "borderline kadın" portresi çizildi. Mahkemedeki gergin tavırları dengesizlikle, delilikle, "basitlikle" suçlandı. Dava sürecinde Depp'in tanığı olarak ifade veren bir psikolog, bu görüşleri desteklemek için jüri üyelerine Heard'ün zaten borderline kişilik bozukluğu olduğunu söyledi. Gözünüz kapalı bir şekilde, davayı izlemeseniz de seyrini tahmin edebiliyorsunuz değil mi?
Heard ve Depp arasındaki ilişkinin zehirli ve birbirlerini gerileten bir ilişki olduğunu görmemek mümkün değil; ancak neden bir erkeğin fail olduğuna inanmamak için bu kadar ayak diriyor ve kadınların zaten "deli" olduğunu düşünüyoruz? Bir ülkede ceza alan erkek, diğer bir ülkede neden ve nasıl aklanıyor?
Johnny Depp, Temmuz 2015'te Amber Heard ile henüz evlendiği zaman çıktıkları tatilde, sol gözünün altının morardığı bir fotoğrafı mahmekeye sundu. Gözünün nasıl morardığı sorulduğunda, "Amber Heard bana vurdu" dedi. Heard bunu inkâr etmedi; ama şunu ekledi: "Beni gerçekten öldürebileceğini düşündüm. Ölebileceğimi düşündüm."
Heard, olaylardan sonra Down Under'daki evin bir odasını "barikat" olarak kullandığını ve uyuyabilmek için uyku ilacı almak zorunda kaldığını söyledi.
Depp'in reklam süreci
Depp, ABD'de görülen davaya bir avukat ordusuyla hazırlandı ve arkasına sosyal medya desteğini de aldı. Tabii bir de #MeToo hareketinden sıtkı sıyrılan, sıra ne zaman bize gelecek diye düşünenlerin. Ki, en önemli hamlesi buydu.
Sosyal medyada Depp için #JusticeForJohnnyDepp (JohnnyDeppİçinAdalet) etiketi açıldı. Bu kampanya çalışmasını The Daily Wire fonladı. Winona Ryder, Kate Moss ve Paul Bettany duruşmada, Depp'in lehine tanıklık etti.
LaKeith Stanfield, Zoe Saldana, Emma Roberts, Gemma Chan, Bella Hadid, Taika Waititi, Jennifer Aniston, Henry Golding, Joey King, Riley Keough ve Jason Momoa, Depp'in sosyal medya paylaşımlarını beğenen ünlüler arasındaydı.
Güç gösterisi ve sınıf dayanışması
Bazı ünlüler ise daha pervasızdı. Naomi Campbell, Ashley Benson, DJ Zedd, Phoebe Bridgers, Mandy Moore birçok kadının beyanıyla cinsel saldırı suçlarıyla gündeme gelen Ryan Adams gibi ünlüler, Depp'e açık desteklerini gösterdi.
Ünlüler arasındaki güç gösterisi ve sınıf dayanışması, uzun süren bir kıştan sonra tüm ışığıyla kendini gösteren devasa bir güneş gibiydi aslında. #MeToo hareketine dair söyleyemediklerini, korkularını, endişelerini ve karşı pozisyonda konumlanışlarını da bu davayla en ayrıcalıklı alanlarında izlediler. Fail erkekle ortaklık kurdular, dayanıştılar.
Kampanya çalışmaları tüm hızıyla devam etti. Depp, 29 Mayıs'ta İngiltere'de Jeff Beck'in konserine katıldı ve şarkı söylemek için sahneye çıktı.
#MeToo
Davayı başından itibaren takip eden #MeToo hareketi, 28 Mayıs'ta bir açıklama yaptı:
"Depp-Heard davasında yaşadıklarımız, sosyal ve politik hareketlerin asıl destek olması gereken insanlara karşı nasıl kötüye kullanıldığına ve harekete geçirildiğine dair bir vaka çalışmasıdır."
Heard de tazminat kararı sonrası yaptığı ilk açıklamada yaşadığı "hayal kırıklığı"nın boyutunu kelimelerle ifade edemeyeceğini söyledi: "Bugün yaşadığım hayal kırıklığını kelimelerle tarif edemiyorum. Bir yığın delilin bile eski eşimin orantısız gücü, etki ve tesiri karşısında yetersiz kalması karşısında kalbim çok kırık. |
Heard ve ev içi şiddete maruz kalan tüm kadınlar
Sürecin en üzücü ve yıkıcı gelişmelerinden biri ise –kendi adıma– Rolling Stone'da yer alan bir haber oldu. Habere göre ev içi şiddete maruz kalan yüzlerce kadın, sosyal medya üzerinden izledikleri davadan sonra faillerden şikâyetçi oldukları davalardan geri çekildi. Haberde ifadelerine yer verilen hayatta kalanlardan biri şunları söylüyor:
"Kararın beklenmedik olduğunu düşünmüyorum. Ama korkunç. İddialarının reddedildiğini ve Heard'ün çamura sürüklendiğini izlemek travmatik. İzlerken ben de kendi yaşadıklarımı hatırladım. Kendi davamı kazanabileceğimi düşünmek aptalca. Erkekler her zaman kazanır."
Hayatımızda en az bir kez müşteki ya da tanık sıfatıyla o mahkeme salonlarında yer almış kadın ve lubunyalar olarak biliyoruz ki erkekler, güç ve statüleri nedeniyle, sistemin suyundan her gün kana kana içmeleri nedeniyle genelde kazanıyor.
Hollywood'un sadece beş yıl önce yapımcı Harvey Weinstein'ın cinsel saldırı ve tacizlerinden hayatta kalanların etrafında toplandığı düşünülürse, özellikle Heard'e destek vermemesi hayli düşündürücü.
Bu yazı da muhalif basında dahi yargılanan Heard'ün sesini neden duymadığımıza, duymak istemediğimize dair düşünelim diye yazılan bir yazı. Erkeklerin çoğu zaman kazandığını bilmiyorsak bile, kendi deneyimlerimizi, erkeklerle olan karşılaşmalarımızı düşünelim.
Neden bir hak mücadelesini en magazinsel boyutuyla ele alıp, bir de kadınlara yüzlerce yıldır yüklenen "histerik", "deli" etiketlerini yeniden, yeniden yapıştırdığımızı düşünelim.
Ama lütfen etraflıca bir düşünelim.
(TY/AÖ)