Kevser Aycan Aşkım Saroğlu’nun derlediği, ince ve uzun bir emeğin ürünü olan “Aldırma Gönül”, Sabahattin Ali’nin bütün eserlerinden en güzel alıntıların yer aldığı bir kitap.
Sabahattin Ali’nin 2 Nisan 1948’deki şüpheli ölümünün üzerinden 71 yıl geçti. Ancak romanları, öyküleri, oyunları, şiirleri, yazılarıyla bu toplum insanları üzerinde yarattığı etkiyi görmek için en çok satan kitaplar listesine bakmak yeterli. Özellikle uzun zamandır furyası süren “Kürk Mantolu Madonna” sayesinde yazarın diğer eserlerine de merakın artması, Sabahattin Ali’yi geç de olsa Türkiye’nin başucu yazarı haline getirdi. Sabahattin Ali’nin yaşamı ve eserleri üzerine yazılan inceleme kitapları da onun okur tarafından daha da tanınır hale gelmesini sağladı. Ancak Kevser Aycan Aşkım Saroğlu tarafından derlenen, Doğan Novus etiketiyle yayınlanan “Aldırma Gönül” bir ilke imza atıyor ve Sabahattin Ali’nin tüm eserlerinden en güzel alıntıları okurlarla buluşturuyor. İnce ve uzun bir emeğin ürünü olan “Aldırma Gönül”, Sabahattin Ali hayranlarına bir kez daha ‘altı çizilmesi gereken yerler’i gösterirken yazarın eserlerini merak edenlere de kılavuzluk ediyor. Biz de kitaptan en beğendiğimiz alıntıları sizin için derledik.
“İçimdeki bu melun şeytan… Her şeyi imkânsızlığı nispetinde bana cazip gösteren, beni olmayacak şeylerin hasretiyle kavuran bu korkunç his… Muhakkak ki ruhumun benim gözümden kaçacak kadar uzak köşelerinde bir şeytan saklı… Beni oyuncak gibi kullanıyor…”
İçimizdeki Şeytan
“Gözlerimi kapayarak, geçmiş zamanın ve pırıl pırıl hatıralarımın içine dörtnala atıldım. Gözlerimin önünde annemin, kardeşimin, beraber oynadığımız arkadaşlarımın, sokak dolduran insanların hep birden gülümseyen aydınlık yüzleri; kulaklarımda mermer çeşme yalaklarına akan berrak suların, şarkı söyleyen kızların, rüzgârda sabahın ilk güneşiyle doğrulmaya çalışan çiy düşmüş tarlaların sesi; burnumda, fırından yeni çıkmış tepsi ekmeklerinin, taze kesilmiş çayırların ve tepedeki çamların arasında süzülüp akan rüzgârın kokusu vardı.”
Sırça Köşk
“Gözümde tüten ne şehirler, ne insanlar, ne de kırlar ve ormanlardı. Açık denizleri, etrafında duvar olmayan, uçsuz bucaksız yerleri arıyordum. Ama ruhumuz böyle gökyüzlerinde uçup dururken birdenbire yere inip insan küçüklüğü ile karşılaşmak ne tuhaf oluyor.”
Katil Osman
“Şeytan dediğin o şeyin en kıymetli tarafın olmadığını nereden biliyorsun?”
İçimizdeki Şeytan
“İnsanların en kıymetlisi, en iyisi, en sevgilisi bana en büyük kötülüğü etmişti; diğerlerinden başka bir şey beklenebilir miydi?”
Kürk Mantolu Madonna
“Dünyanın en basit, en zavallı, hatta en ahmak adamı bile, insanı hayretten hayrete düşürecek ne müthiş ve karışık bir ruha maliktir!..”
Kürk Mantolu Madonna
“Eşyaya kendi dimağımızın mikyasları ile kıymetler veriyor, bunlara körü körüne inanıyoruz. Halbuki tabiatın, asıl idare eden kuvvettin verdiği kıymet hükümleri bizimkilerden kim bilir ne kadar ayrıdır.”
Bir Skandal
(BS/HK)