* Fotoğraf: Anadolu Ajansı.
Uluslararası Af Örgütü, "Gerçeklikten Kopuk: Mısır'ın Ulusal İnsan Hakları Stratejisi insan hakları krizini örtbas ediyor" başlıklı yeni raporunda, Mısır'daki insan hakları ihlallerine dair ayrıntılı bir inceleme sundu.
Raporda, Mısırlı yetkililerin 6-18 Kasım'da Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenecek 27. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'na (COP27) doğru açıklanan insan hakları stratejisinin, tüm muhalifler üzerinde gün geçtikçe artan baskıları gizlemek için bir propaganda aracı olarak kullanıldığı ifade edildi.
Raporda, Mısır'da Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi iktidara geldiğinden beri işlenen belirli insan hakları ihlallerine ilişkin belgeleme çalışmalarının yanı sıra, Ulusal İnsan Hakları Stratejisi'nin açıklandığı tarihten bu yana hak ihlallerine maruz bırakılan kişilerin, insan hakları savunucularının ve avukatların verdiği bilgiler yer aldı.
Mısırlı yetkililer, strateji duyurulduğundan beri kamuya açık olarak ve diğer hükümetlerle yaptıkları özel toplantılarda insan haklarına bağlılıklarının kanıtı olarak stratejiye atıfta bulundular.
Beş yıllık strateji yanıltıcı bir resim çiziyor
Hükümet tarafından, bağımsız insan hakları örgütlerine danışılmadan ve kamuoyunun fikri alınmadan hazırlanan beş yıllık strateji, Mısır'daki insan hakları krizine dair son derece yanıltıcı bir resim çiziyor.
Strateji bizzat Mısır yurttaşlarını haklarını anlayamamak ve kullanmamakla suçlayarak, yetkilileri her türlü sorumluluktan muaf tutuyor.
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard konuyla ilgili açıklamasında, "Mısır yetkilileri, COP27 öncesinde tüm dünyayı kandırabileceklerini düşünerek, acımasız insan hakları ihlallerinin üzerini örtecek parlak bir örtü olarak Ulusal İnsan Hakları Stratejisi'ni oluşturdu. Fakat kötü şöhretli insan hakları sicillerinin amansız gerçeği bir PR çalışmasıyla örtbas edilemez," dedi.
"İnsan hakları krizinin derinliği kabul edilsin"
Callamard sözlerini şöyle sürdürdü:
"Uluslararası toplum, Mısır'ın ülkedeki insan hakları krizinin büyüklüğünü gizleme çabalarına kanmamalı. Onun yerine, kamuya açık olarak ve özel görüşmelerde Mısır yetkililerine, ihlal ve cezasızlık döngüsüne son vermeleri için anlamlı adımlar atmaları yönünde baskı yapmalıdır. Bunun ilk adımı, Mısır cezaevlerinde keyfi olarak alıkonulan binlerce hükümet karşıtı ve muhalifin serbest bırakılması, sivil toplum üzerindeki baskıların hafifletilmesi ve barışçıl protestolara izin verilmesidir.
"Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi, hükümetinin sorumlu olduğu insan hakları krizinin derinliğini kabul etmeli ve bu krizi çözmek için somut adımlar atmalıdır. İnsan hakları ve cezasızlık krizinin derinliği ve gidişatı değiştirmeye yönelik siyasi irade eksikliği göz önüne alındığında, uluslararası toplum BM İnsan Hakları Konseyi'nde, Mısır'daki insan hakları durumuna dair bir izleme ve raporlama mekanizması kurma çabalarını desteklemelidir."
Uluslararası Af Örgütü, Mısır'daki insan hakları ihlallerine dair sunulan resmi belgeleri, görsel-işitsel kanıtları ve çeşitli kuruluşların raporlarına ek olarak Birleşmiş Milletler birimlerinin raporlarını da inceledi.
Örgütün derlediği bulgu ve tavsiyeler 7 Eylül 2022'de Mısır yetkilileriyle paylaşıldı.
Raporun tamamını okumak için tıklayın.
(TY)