Fotoğraf: Oğuzhan Demiray/AA
Aksaray
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Flamingolar her Mart Nisan aylarında olduğu gibi Türkiye'ye gelmeye başladılar, Eylül Ekime kadar neredeyse yılın yarısını buralarda geçirdikten sonra tekrar sıcak bölgelere doğru yola çıkacaklar.
Prof. Dr. Darılmaz: Flamingo sayısı artıyor
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cemal Darılmaz flamingoların beslenmek için Türkiye'nin çeşitli bölgelerine dağıldıklarını, büyük kolonilerinin Tuz Gölü ve Aksaray'da konakladığını söylüyor.
"Geçen yıl flamingo sayımız fazlaydı, bu yıl daha da fazla. Tuz Gölü flamingolar için Türkiye'deki tek doğal kuluçka alanı, çok özel bir habitata ve ekosisteme sahip.
"Tuz Gölü'ne yuvalarını yapıyorlar. Bu yuvalar suyun üzerinden 50 santimetre yükseklikte oluyor. Yavrular çıktıktan sonra üç ay içinde uçmayı öğreniyor. Havaların soğumasının ardından daha sıcak ülkelere doğru yol alıyor."
Yağışlar
Dağılmaz bu yıl iyi yağış alması nedeniyle yüzey alanının genişlemesiyle Tuz Gölü'nün bugünlerde en geniş pozisyonunu aldığına dikkat çekiyor.
"Flamingo kuluçkalarının, en az temmuza kadar suda veya suya erişimi olan yerde kalması gerekiyor. Çünkü yavrular hem uçamıyor hem de bakıma muhtaçlar. Bu yüzden daha dış kısımlara yuva yapan flamingolar hızlı su çekilmesinin ardından besine ulaşmada problem yaşayabiliyor. Yuvalar hızlı buharlaşan ya da su içinde kalmayan yere yapılırsa yavrular hayatını kaybediyor. Bu risk her yıl vardı, bu yıl da devam ediyor."
Prof. Dr. Mustafa Cemal Darılmaz, Tuz Gölü'nün ana besin kaynağının yağmur ve kar suyu olduğunu, başka bir yerden getirilen suyun gölü ve göldeki canlıları olumsuz etkilediğini söylüyor. (KU/APK)
*Kaynak: Zekeriya Karabulut/ AA