* Fotoğraf: Doğa Derneği
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Danıştay 6’ncı Dairesi, İzmir Seferihisar ilçesi Orhanlı köyünde jeotermal enerji santrali (JES) sondaj kuyularına verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir" kararının yerel mahkeme tarafından iptal edilmesi işlemini onayladı.
Bölge halkının ÇED kararının iptali için açtığı ve İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi’nde görülen davada 24 Eylül 2021’de oy birliğiyle ÇED kararının iptaline karar verilmişti.
Mahkeme kararının proje sahibi şirket Karen Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Temyize götürülmesi sonucu Danıştay 6’ncı Dairesi yerel mahkemenin kararını onayladı. Böylelikle Orhanlı Köyü’nde 157 ada 2 Parsel içerisinde yer alan jeotermal sondaj kuyuları projesi tamamen iptal edilmiş oldu.
Ne olmuştu?
Orhanlı köyündeki JES projesi kapsamında yürütülen sondaj faaliyetlerinin proje sahası ile ilgisi olmayan 2016 tarihli “ÇED gerekli değildir” kararı doğrultusunda ÇED sürecinin dışında bırakıldığını öğrenen 99 köylü ve Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, projenin iptali için dava açmıştı.
Köylüler, daha önce de proje sahibi şirketin köyün düğün ve piknik alanlarını hiçbir yasal izin olmadan şantiye alanı yaparak işgal etmesine tepki göstermiş, tepkiler sonucunda şantiye alanı Seferihisar Belediyesi yetkililerince kaldırılmıştı.
Daha sonra aynı şirketin tapulu arazilerinden ve orman içinden yine hukuk dışı yollarla yol açmaya çalışması üzerine, arazilerini tellerle çevirmek zorunda kalan köylüler, şirket yetkilileri hakkında Seferihisar Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuşlardı.
Orhanlı köylüleri ayrıca, 26 adet asırlık zeytin ağacını kesen şirket hakkında şikayette bulunmuştu.
Köylülerin açtığı dava sonucu, İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi tarafından atanan bilirkişi heyeti projeyle ilgili bir rapor hazırladı.
Raporda, projenin yüzey ve yeraltı sularıyla tarımsal ürünlerin ve toprağın kirletme riski olduğu, sondaj alanının yerinin doğru olmadığı, sondaj kuyularının yerleşim yerlerine yakın olması nedeniyle ağır metallerin ve çıkan gazların çevreye ve halk sağlığına zarar verebileceği gibi tespitler yer aldı.
Mahkeme de bu tespitler ışığında JES projesinin ÇED Yönetmeliği kapsamı dışında yapılamayacağını kaydetti ve "ÇED gerekli değildir" kararını bozdu.
(TP)