Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kaz Dağları’nda kesilen ağaç sayıları net olarak bilinmiyor. Çevresel Etki Derlendirme (ÇED) raporuna göre 45.650, Orman Genel Müdürlüğü’ne göre (OGM) 13.400, TEMA'ya göre 195.000 ağaç kesildiği ifade ediliyor.
HDP milletvekili Garo Paylan kesilen ağaç sayısını Meclis gündemine taşıyıp, açıklanma yapılmasını istemişti. Paylan, söz konusu projenin iptal edilip edilemeyeceğini de sormuştu.
TIKLAYIN - "Kaz Dağları'nda 195 Bin Ağacın Kesildiği Doğru mu?"
Paylan’ın sorularına henüz Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yanıt vermedi. Ancak, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi'nde Öğretim Üyesi Doğanay Tolunay, kesilen ağaç sayısına dair sosyal medya hesabından bilgiler paylaştı.
"14 bin fidan ağaç sayılmıyor"
“Bu tweet dizisinde altın madeni için kesilen ağaç sayılarının neden farklı verildiğini açıklayacağım” diyen Tolunay’ın verdiği bilgiler şöyle:
“Kesilen ağaç sayılarının farklı verilmesinin nedeni göğüs yüksekliğindeki (1,30 m) çapı 8 cm'den küçük ağaçların kesilirken ağaç yerine konulmamasıdır. Bu ağaçlar dikilirken sayılmakta ancak kesilirken nedense görmezden gelinmektedir.
“Örneğin maden şirketi tarafından kurulan 'hatıra ormanına' dikilen 14 bin fidan, ağaçtan sayılırken, Kaz Dağları’nda kesilen yaklaşık 150 bin ağaç fidan olarak gösterilmekte, bunlar ormanda yokmuş gibi davranılmaktadır.
"ÇED Raporuna göre 220,6 ha orman alanı kesilecektir. Bu alanın yarısı (110 ha) kızılçam ve karaçam ağaçlandırmasıdır. Bunlar 2007 yılı öncesinde dikilmiştir ve 2007 yılında dikim başarısı %60-80 arasında olan ağaçlandırmalardır. Neden 2007 çünkü orman envanteri 2007 tarihlidir.
“Karaçam ağaçlandırmalarında hektara 2220, kızılçamda ise 1660 fidan dikilmektedir.Dikim başarısı %60 olarak kabul edildiğinde hektardaki ağaç sayıları en düşük karaçamda 1330, kızılçamda ise 1000 kadar olmalıdır.Böylece 110 hektarda 120-130 bin kadar fidan bulunması gerekmektedir.
“Ancak çapı 8 cm'den küçük ağaçların olduğu ormanlarda ağaç sayısı ve diğer parametreler (artım, servet vb.) ölçülmemektedir. Bunların çapları 8 cm'yi geçtikten envanterleri yapılmaktadır. Bu ağaçlar kesilse de kesim tutanağı düzenlenmemektedir.
"Daha ÇED Raporu hazırlanırken orman amenajman planından ilgili meşcerelerdeki ağaç sayıları alınmış ve bu meşcerelerin alanları ile çarpılmıştır. Ancak genç ağaçlandırmalardaki ağaç sayısı planda olmadığından, sanki burada hiç ağaç yokmuş gibi davranılmıştır.
'ÇED raporu beş yıl sonra hazırlandı'
"Aslında yapılması gereken arazi çalışması ile ormandaki ağaç sayıları, bunların çapları, boyları gibi güncel durumu yansıtan ölçümler yapılmasıdır. Çünkü orman amenajman planları 10 ya da 20 yılda bir yenilenir. Dolayısıyla güncel durumu yansıtmaz.
"Kirazlı'da orman amenajman planının hazırlanmasından beş yıl sonra ÇED raporu hazırlanmıştır. Bu süre içinde genç ağaçların büyüyerek çaplarının 8 cm'yi geçmesi olasılığı bulunmaktadır. Geçmese bile bunları görmezden gelemezsiniz.
"Çünkü toprakla buluşturulduğu açıklanan 4 milyar fidan içinde bedava dağıtılan, yol kenarlarına dikilen fidanlar bile sayılırken, keserken bu fidanların neden sayılmadığını kamuoyuna açıklayamazsınız.
"Son olarak her zaman söylediğim gibi ormanı ağaç sayıları ile açıklamak doğru değildir. Orman bir ekosistemdir ve içinde sadece ağaçlar yoktur. Çalılar, otlar, kuşlar, memeliler, sürüngenler de vardır. Ormanı kestiğinizde bu canlıları da yok edersiniz.
"Sizce Kaz Dağları'nda kesilen ağaç sayıları ile ilgili verilen rakamlardan hangisi doğru?" (EMK)