Fotoğraf ve videolar: Evrim Kepenek
Haberin İngilizcesi için tıklayın
“Yaprak döker bir yanımız bir yanımız bahar bahçe”
İkizdere’de taş ocağına karşı direnenlere desteğe gidenlerin GBT’sine bakılıyor.
Araca bindiği anda emniyet kemeri takılmadıysa “Emniyet kemeri takmadı” denilerek ceza kesiliyor.
Belli saat aralıklarında devriye gezen polis araçlarından “İkizdere’de eylem yapmak yasaklandı", “hatırlatması” yapılıyor.
GBT kontrolü, para cezaları ve “hatırlatmalara” rağmen, İkizdere Cevizli’ye vardığınızda gördüğünüz tek şey “kararlılık”.
Bu kez Rize İkizdere’de direnenlerin yanındayız.
İkizdere bugünlerde, Cengiz İnşaat’ın yapmak istediği taş ocağına karşı gündemde.
Doğal güzellikleri ve endemik bitki örtüsü nedeniyle UNESCO koruması altında olan İkizdere, Rize merkeze 56 km uzaklıkta.
Taş ocağına karşı direnenlerin yanına gitmek için İkizdere’den yukarıya doğru araçla 30-40 dakika boyunca ilerliyorsunuz.
Araca biner binmez de “Taş ocağı yapılacak alana gitmek istiyorum” dediğinizde aldığınız yanıt, “Jandarmalar oradadır, görünce in” oluyor.
Medyaya tepki
Güzergâh boyunca bir taraftan dere bir taraftan ormanlık alanlar size eşlik ederken başka bir taraftan irili ufaklı inşaat alanları görüyorsunuz.
Bölge halkının verdiği bilgiye göre, bölgede Cengiz İnşaat’a ve başka şirketlere ait taş ocakları da var. Dolayısıyla yol boyunca gördüğünüz şey hem güçlü bir doğa hem de o doğayı yok edecek olan maden arama çalışmaları oluyor.
Tıpkı bir Ahmet Kaya şarkısı gibi ilerliyoruz “yaprak döker bir yanımız bir yanımız bahar bahçe…”
Nihayet jandarmaları görünce araçtan iniyorum. Jandarma gelen diğer kişilere de yaptığı gibi kimliğimin ve basın kartımın fotoğrafını çekiyor. Avukatlardan, bunun para cezası olarak kişilere döneceğini öğreniyorum. Jandarma, taş ocağı yapılmak istenen alanda fotoğraf çekmeme izin veriyor ancak söyleşi yapacaksam buna izin vermeyeceklerini söylüyor.
Fotoğraflarımı çekiyorum ve soluğu kadınların yanında alıyorum. Yemyeşil bir alan, uzaklardan gelen iş makinesi ve dere sesiyle sohbete başlıyoruz. Bölge halkı yaşam alanlarını savundukları için kendilerini “bölücü” olarak anlatan medyaya da tepkili: “Gerçekleri yazacaksan anlatalım, bizim siyasetle işimiz yok. Bizim dediklerimizi olduğu gibi yaz.”
“Cengiz defol git”
İkizdere direniyor pic.twitter.com/i3agfy74jy
— Evrim Kepenek (@kepenekevrimm) May 20, 2021
Önce Ayşe Baş konuşuyor:
“Herkese teşekkür ederim. Bütün herkes bizim yanımızda oldu. Her yerden aradılar, sesimizi duydular. Ne ettik de biz bu adam geldi bizim başımıza bela oldu?
“Benim buradan başka gidecek bir yerim yok. Çoluk çocuğumu burada büyüttüm. Biz kaç kuşak burada yaşıyoruz. Yaylalarımız var, yazın hep buralardayız, güz gelince herkes dağılır. Mısır ekmeği pişiririz, turşu kavururuz.
“Bizim derdimiz siyaset değil. Biz yaşadığımız yeri savunuyoruz. Kararlıyım direneceğim."
İkizdere'den Ayşe Baş'ın sesini herkes duydu Cengiz A.Ş. duymadı:Git istemiyoruz pic.twitter.com/69oSWm48Fz
— Evrim Kepenek (@kepenekevrimm) May 20, 2021
‘Cengiz İnşaat bizi duymuyor musun?’
“Bizi canımızdan bezdirdiler. Burada yaşamaya korkuyorum. Yağmur yağınca evlerimiz tehlikede. Ben onlara anlattım, beni dinlemediler. Komutana anlattım.
"Heyelan oldu burada. Burası bu taş ocağı aramak, çıkarmak için uygun değil. Herkes diyor, anlatıyor bunu. Cengiz anlamıyor. Tek derdi para para para.
“Ona zaten haber yolladım. Cengiz İnşaat bizi duymuyor musun? Bizi bırak git. Çek arabanı, dozerlerini. Şimdiye kadar bizi görmedin. Bizi nereden duydun da geldin. Kendisi araç yolluyor, dozer yolluyor, kendisi meydanda yok, yok.
“Güvenliğimiz kalmadı”
Daha sonra söz alan Pervin Baş ise “Bunlar gelmeden önce huzur vardı, bunlar geldi huzur gitti” diyor:
“Ben de teşekkür ederim. Herkes bizim yanımızda ama yine de bu adam geri adım atmıyor. Biz de atmayacağız. Tek kişi kalana kadar direneceğiz.
“Cengiz İnşaat sana sesleniyorum. Nereye gideceksen git, yeter ki buradan git. Kendi bölgene git diyeceğim oradaki insanların canı yanacak. Bizim yerden git de nereye gidersen git. Köyü ikiye böldüler. İnsanları bize düşman ettiler.
“Biz kendi toprağımıza gidemez olduk. Yukarı tarafa çıkamıyoruz. Jandarmalar bizi takip ediyor. Kendi köyümüzde dinamit seslerinden, kamyon seslerinden güvenliğimiz kalmadı.”
İkizdere’de ne oluyor?Rize’nin İkizdere ilçesinde yapılacak olan lojistik liman inşaatında kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan taş ocağı için Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, ilçedeki İskencedere Vadisi’nde acele kamulaştırma kararı alındı. Bunun üzerine köylüler harekete geçerek, vadinin girişine çadır kurup nöbet tutmaya başlarken, alınan kararı da yargıya taşıdı. Ancak inşaatı gerçekleştirecek olan Cengiz Holding çalışanları 21 Nisan’da vadiye girerek taş ocağı için yol açma çalışmalarına başladı. Jandarma eşliğinde gelen şirket çalışanları, vadi girişine çadır kurup nöbet tutan vatandaşlardan çadırlarını kaldırmalarını istedi. Nöbet tutan vatandaşların tepkilerine rağmen çadırlar kaldırılırken, jandarma vadi girişine barikat kurdu. Kısa sürede iş makineleri çalışmaya başlarken, bölge halkı da vadiye akın etti. Vatandaşlar, vadide çalışma yapan firma yetkilerinin herhangi bir izinlerinin olmadığını, yapılan çalışmanın yasa dışı olduğunu söyledi. Direnen köylüler, eylemleriyle iş makinalarının alandan ayrılmasını sağladı. TIKLAYIN - "Köylüler gözyaşları içinde ağaçların sökülmesini izliyor" Kolluk kuvvetleri köylülere sokağa çıkma yasağına uymamaktan dolayı para cezası uyguladı. Köylüler cezalara rağmen direnmeye devam etti. 25 Nisan Pazar günü, yolları kesilen köylüler orman içlerinden iş makinalarının yanına geldi ve faaliyetin durmasını ve jandarmanın çekilmesini istedi. Jandarma çekilmedi ve direnişin sürmesi üzerine köylülere biber gazı ile müdahale etti. Müdahale esnasında bazı kadınlar yaralandı, köylüler de gözaltına alındı. Aralarında İkizdere Dernekleri Federasyon Başkanı Ziya Yıldırım’ında olduğu köylüler daha sonra serbest bırakıldı. Köylülere 3 günlük sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle de para cezası kesildi. Direnişe rağmen inşaat sürerken Cengiz İnşaat’ın 3 Mart'ta kapasite artışı talebiyle başvuru yaptığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü’nün, şirkete yeni bir taşocağı açması için izin verdiği ortaya çıktı. Doğal sit alanıCengiz Holding’in açmak istediği taş ocağı, doğal sit alanı olan İkizdere-İşkence Vadisi’nde yer alıyor. Vadi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Termal ve Kış Turizmi Yeni Destinasyonu” olarak belirlenmiş durumda. Yörede bir yandan da Bakanlık tarafından “örnek yayla” modeli uygulanacak. Dolayısıyla bölge hem örnek yayla hem doğal sit alanı hem de turizm alanı olarak geçiyor. Ünlü Anzer ballarının yapıldığı Anzer Yaylası, Çamlık Mesiresi, Çağrankaya Yaylaları ve Ovit sınırları da İkizdere içinde yer alıyor. İlçenin ekonomisi genel olarak tarıma dayalı. Başlıca tarım ürünleri çay ve patates ancak az miktarda kivi, mısır, armut ve fındık da yetiştiriliyor. Yaylacılık metoduyla sığır ve koyun beslenirken arıcılık da bölgedeki bir diğer geçim kaynağı.
|
(EMK)