Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler Derneği (KİH-YÇ), Covid-19 salgınının kadınların hayatına etkisi üzerine yaptığı Salgında Kadın Olmak Araştırması’nın sonucunu açıkladı.
Araştırmanın sonuçları, Covid-19 salgını sürecinde kadınların sağlık hizmetlerine erişimde zorlandıkları, yoksullaştıkları, ve hane içindeki şiddetin de devam ettiği belirtildi.
TIKLAYIN-"Pandemi Sürecinde Kadına Şiddet Yüzde 27,8 Arttı"
Araştırma, Mayıs-Haziran 2020’de Türkiye'nin 81 ilinden toplam 1201 kadınla telefon üzerinden yapıldı.
Araştırma sonucuna göre; salgın öncesindeki bir yıl içinde eşi/partneri olan kadınların yüzde 97'si, salgın sonrasında ise yüzde 96'sı en az bir kez eşi/partneri tarafından şiddete maruz kaldığını belirtti.
Ayrıca Covid-19 salgınından kadınların genel sağlık durumunun olumsuz etkilendi. Salgın öncesi ruh halini iyi (çok iyi ve iyi) olarak tanımlayan kadınların oranı yüzde 79 iken, bu oran salgın sonrasında yüzde 30’a düştü.
100 kadından 40’ı salgın esnasında genel sağlık hizmetlerine erişimle ilgili sorun yaşadığını söylerken; sorun yaşayan 100 kadından 20’si ise çözüm bulamadığını ifade ediyor.
Covid-19 salgını süresince kadınların yüzde 7’si cinsel sağlık ve doğurganlık sağlığı ile ilgili jinekoloğa gitme ihtiyacı duyduklarını belirtti. Kadınların yüzde 16’sı salgın sırasında cinsel sağlık ve doğurganlık sağlığı hizmetleri ve/veya ilaca erişim ile ilgili sorun yaşadığını ifade etti. Sorun yaşadığını söyleyen 100 kadından ancak 16’sı sağlık kurumlarından hizmet alabildiğini dile getirdi.
TIKLAYIN-"Korona Günlerinde Erkek Şiddetini Önlemek İçin Acil Eylem Planı Açıklayın"
Salgın öncesinde ekonomik durumunu orta halli olarak tanımlayan kadınların oranı yüzde 86 iken salgın sonrası bu oran yüzde 66’ya düştü. Aradaki yüzde 20’lik kesim ise durumunu yoksul veya çok yoksul olarak tanımlamaya başladı.
Araştırmanın sonuçlarına göre her üç haneden birinin salgın sebebiyle ekonomik olarak sarsıldı. Salgın nedeniyle hanelerin yüzde 34’ünde en az 1 kişinin işten çıkarıldığı, ücretsiz izne çıkarıldığı ya da işinin durduğu katılımcılar tarafından ifade edildi.
Salgın başladıktan sonra kadınların yüzde 73’ü ekonomik sorun yaşadığını belirtti. Sorun yaşayan yaklaşık her iki kadından biri sorunlar karşısında çözümsüz kaldığını belirtti. Bu süreçte karşılaştıkları ekonomik sorunlarla nasıl başa çıktıkları sorulduğunda, ekonomik sorun yaşadığını söyleyen her 100 kadından 12’si kamu kurumlarından destek (yardım) aldığını; 41’i aile/akraba, arkadaş ya da bankalara borçlandığını; 11’i birikimlerini harcadığını; 15’i ise masraflarını kıstığını belirtti. (RT)