Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 5 Ekim Dünya Çocuklar Günü’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Türkiye’de yaşanan çocuk hakları ihlalerine dikkat çeken Tanrıkulu, çocuk yaşta evlilikler, uzaktan eğitim ve anadilde eğitim başta olmak üzere birçok soruna değindi.
Tanrukulu, Adalet Bakanlığının 2002-2017 arasındaki cinsel istismar verilerini erişime kapalı olduğunu ve bilgilere ulaşılamadığını belirtti ve ekledi:
“Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, geçen yıl “Ceza Mahkemeleri’nde TCK Uyarınca Yıl İçinde Açılan Davalardaki Suç ve Sanık Sayıları” raporunda değişikliğe gitti ve gerekçesi açıklanmayan bu değişiklikle, toplam verilerin altına her bir suç grubundan yargılananlara ilişkin verilerin erişime kapatılmasıyla eski hükümetlerle son 17 yılın karşılaştırmasının olanağı kalmadı.
“59 bin 284 çocuk istismara maruz kaldı”
“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2014-2017 yılları arasında 7 bin 466’sı oğlan 51 in 818’i kız olmak üzere toplam 59 bin 284 çocuk cinsel istismara maruz kaldı.
“Türkiye’nin 7 Aralık 2011 tarihinde onayladığı ve 2012 yılı Nisan Ayında yürürlüğe giren “Çocukların Cinsel Suistimal ve Cinsel İstismara karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi (Lanzarote Sözleşmesi)”, devletlere, hüküm giymiş cinsel suç faillerinin bilgilerini kayıt ve muhafaza etme sorumluluğu yüklemektedir. Ancak bu yönde bir çalışma olduğuna dair hiç bir emare bulunmamaktadır. Son 17 yılda cinsel istismar suçlarında azalma olsaydı, söz konusu veriler erişime kapatılır mıydı?
“Nisan ayında Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW) tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’deki kadınların yüzde 25'ten fazlasının 18 yaşından önce evlendirildiği, bu oranın kırsal bölgelerde yüzde 32’ye kadar yükseldiği kaydedildi.
"Anadilde eğitim talebi karşılanmıyor"
"Türkiye “Çocuk Hakları Sözleşmesi”ni anadilde eğitim taleplerine muhatap olmamak için ‘eğitim’, ‘ifade özgürlüğü’, ‘kendi kültürünü yaşatma’ ve ‘kendi dilini özgürce kullanma’ haklarını içeren 17., 29. ve 30. maddelerine çekince koyarak 1995 yılında imzaladı.
Korona salgını tüm hızıyla sürerken okulların hangi akla hizmet açıldığını, 21. yüzyılda bilgisayarı ve internet bağlantısı olmayan kaç çocuğun uzaktan eğitimden yararlanamadığını anlatılmayacak.
"39 çocuk iş cinayetinde öldü"
“2020 yılının ilk 8 ayında iş cinayetlerinde 39 çocuk yaşamını yitirdi. 2019 yılında ise 29’u 14 yaş ve altında 67 çocuk ve genç işçi yaşamını yitirdi.
"Çocuk İşgücü Araştırması 2019 sonuçlarına göre, çalışan çocukların yüzde 79,7’ni 15-17 yaş, yüzde 15,9’nu 12-14 yaş, yüzde 4,4’nü ise 5-11 yaş grubundaki çocuklar oluşturuyor. Çalışan çocukların yüzde 70,6’nı oğlan, yüzde 29,4’nü ise kız çocukların oluşturduğu görülüyor.
"Ayrıca, Avrupa Birliğinin resmi istatistik kurumu Eurostat’ın 'doğuşta beklenen yaşam süresi' ve 'ölüm istatistikleri'ne göre, Avrupa Birliğinde bebek ölümleri son 20 yılın en düşük seviyesini görürken, rapora dahil edilen ülkelerden Türkiye ve Karadağ'da bu sayı Avrupa Birliği ortalamasının neredeyse üç katına yaklaşmıştır." (RT)