*Fotoğraf: Tutya Yılmaz/Twitter
Haberin İngilizcesi için tıklayın
2019'da yıl bir açıklama yaparak jimnastiği bıraktığını söyleyen milli jimnastikçi Tutya Yılmaz, “Jimnastiği neden bıraktım?” adlı bir video çekti. Yılmaz, bırakma sebebi olarak, yöneticilerin mobbing ve psikolojik saldırılarına maruz kaldığını söyledi.
Tutya Yılmaz, 2012 Londra’ya katılan Göksu Üçtaş Şanlı‘dan sonra 2016 Yaz Olimpiyatları'na jimnastik dalında katılan ikinci Türkiyeli kadın jimnastikçi olmuştu. Yılmaz, 2019 Ekim ayında beklenmedik bir açıklama yaparak jimnastiği bıraktığını duyurmuştu.
Türkiye jimnastik tarihinde olimpiyatlara katılmaya hak kazanan en genç jimnastikçi unvanını da elinde bulunduran Yılmaz, Youtube kanalında "Jimnastiği neden bıraktım?" adlı videosunda bu kararla ilgili açıklamalarda bulundu.
"Psikolojik olarak yıprandım"
Yılmaz, özellikle Jimnastik Federasyonu yöneticileri tarafından sürekli olarak mobbinge maruz kaldığını ve bunun kendisini psikolojik olarak çok yıprattığını söyledi ve şöyle devam etti:
"40, 50, 60 yaşındaki yöneticiler bana sürekli mobbing uyguluyordu. Psikolojik olarak çok yıprandım ve bu de beni sporu bırakmaya itti. Aslında beni jimnastiği bırakmaya iten birçok sebep vardı. Olimpiyatta ve tüm uluslararası yarışmalarda ülkemi üst seviyede, başarılı ve çağdaş bir şekilde temsil etmeme rağmen hiçbir destek göremedim ve bu da beni 17 yıl boyunca çok yıprattı.
"Benim jimnastiği bırakmamdaki ana sebep, psikolojikti. Çok ama çok sevdiğim, hatta aşık olduğum bir sporun içinde çok mutsuzdum. Antrenmanlar beni artık çok zorluyordu çünkü psikolojik olarak uğraşmam gereken çok şey vardı ve bu da beni zamanla çok yıprattı.
"Boyunuz ve kilonuzla sürekli dalga geçiliyor"
"Sporcu ve takım arkadaşlarımla hiçbir problemim yoktu ama 40, 50, 60 yaşındaki yöneticilerin bana uyguladıkları mobbing ve psikolojik saldırı beni çok yıprattı. Ne kadar güçlü durmaya çalışsanız da bir süre sonra bu sizi çok yoruyor. Düşünün ki yarışmadan önce sizin boyunuz ve kilonuzla sürekli dalga geçiliyor, sürekli mobbing uygulanıyor ve sürekli başarısız olmanız isteniyor. Bu da bir süre sonra beni çok yormuştu.
"Sakatlıklarıma inanmadılar, numara yaptığımı söylediler. Yöneticiler tarafından sürekli demoralize edildim. Örneğin yarışma öncesi toplantılarda sürekli olumsuz konuşmalar yapılıp negatif şeyler söyleniyordu. Beni artık gerçekten bu spordan soğutmaya başladı.
"Burada yaşadığım her şeyi size tüm açıklığıyla anlatmak istiyorum ve anlatmaya da çalışıyorum ama anlatmadığım ve burada anlatamayacağım birçok şey daha var.
"Olimpiyat sonrası geçirdiğim menisküs ameliyatından sonra destek vermeyi geçtim, bir geçmiş olsun bile demediler. Sakatlığıma inanmadılar, numara yaptığım söylendi ve sakatlıklarıma inanılmadı. Bunlar da beni adım adım bu sporu bırakmaya itti."
Tutya Yılmaz'ın açıklamayla ilgili videosu şöyle:
*Kaynak: alansavunmasi.org
(SO)