* Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
ABD Kongresi'nin alt meclisi Temsilciler Meclisi, 1915’i Ermeni Soykırımı olarak tanımlayan kararı, büyük çoğunluğun desteği ile onaylandı.
Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi'ne getirilen tasarı 11'e karşı 405 oyla kabul edildi.
Karar ile, 1915 yılı ile 1923 yılları arasında yaşanan olayların soykırım olarak kabul edilmesi ve bu şekilde anılması isteniyordu.
Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi, oylama sonrası yaptığı açıklamada, "20. yüzyılın en büyük kötülüklerinden biri olan 1,5 milyon Ermeni erkek, kadın ve çocuğun Osmanlı İmparatorluğu tarafından sistematik bir şekilde öldürülmesinin hatırlanması” sırasında meslektaşları ile birlikte olduğu için onurlu olduğunu ifade etti.
Üç ana madde var
Karardaki üç ana madde şu şekilde sıralandı:
* Ermeni Soykırımı'nın resmi törenlerle anılması.
* ABD hükümetini Ermeni Soykırımı'nı ya da herhangi bir soykırımı inkâr etmeye yönelik çabaların reddedilmesi.
* Ermeni Soykırımına dair gerçeklerin eğitim yoluyla anlaşılmasının teşvik edilmesi.
Soykırımın tanındığı anlamına gelmiyor
Söz konusu kararın bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Yani Temsilciler Meclisi'nin kararı, ABD'nin 1915 olaylarını soykırım olarak tanıdığı anlamına gelmiyor.
Ancak bu kararın onaylanmasıyla birlikte ilk kez ABD Kongresi'nin bir kanadı 1915 olaylarını soykırım olarak nitelemiş oldu.
Kongre'nin diğer kanadı olan Senato'da da ilgili komiteye verilen yasa tasarısı, görüşüldükten sonra Senato'da oylanması için bir tarih belirlenecek. Eğer Senato tasarıyı olduğu gibi kabul ederse Başkan'a gidecek.
Değişiklik yapmak isterse tasarı yeniden Temsilciler Meclisi'ne gönderilerek burada yeniden ele alınacak. En nihayetinde hem Temsilciler Meclisi hem Senato'da oylanan tasarı, onay için Başkan'a gidecek.
ABD Başkanı Donald Trump'ın, tasarıyı onaylaması ya da veto etmesi için 10 günü olacak.
ABD anayasasına göre, Başkan tarafından veto edilen bir tasarının Kongre'nin hem Temsilciler Meclisi hem de Senato kanadında üçte iki çoğunlukla bir daha kabul edilmesi halinde, veto da geçersiz kılınıyor.
Çavuşoğlu: Raflardaki köhne tasarılara sarıldılar
Oylama sonrası bir Twitter hesabından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tasarının Barış Pınarı Harekatı nedeniyle gündeme getirildiğini savundu:
TIKLAYIN - ABD Başkanı Trump'tan Suriye Açıklaması: Türkiye'ye Yaptırımlar Kalkıyor
“Projeleri hüsrana uğrayanlar raflardaki köhne tasarılara sarıldılar. Bizden bu yolla intikam alacaklarını sananlar yanılıyorlar. Tarihi siyasete alet edenlerin bu utanç verici kararı; Hükümetimizin ve Halkımızın gözünde yok hükmündedir.”
Türkiye Dışişleri’nden açıklama
Kararın onaylanmasının ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından bir yazılı açıklama yapıldı ve kabul edilen kararın Türkiye tarafından reddedildiği, yok hükmünde sayıldığı belirtildi:
“İç politika saikleriyle alınmış olan bu kararın tarihi ve hukuki dayanağı bulunmamaktadır… Bu kararın Türk Hükümeti ve halkı nezdinde hiçbir geçerliliği ve hükmü bulunmamaktadır…
“Bu karar ABD'deki Ermeni lobisi ve Türkiye aleyhtarı çevreleri memnun etmeye yönelik siyasi bir adım olmanın ötesinde bir anlam da taşımamaktadır. Tarihin meclislerin siyasi hissiyatına göre şekillendirilmeye çalışılmasından daha vahim bir yanılgı olamaz.” (TP)