* Fotoğraf: Pixabay
İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı ve Yahudi Gücü partisi lideri Itamar Ben-Gvir, kamusal alanda Filistin bayrağı sallanmasını yasakladı.
Ben-Gvir, dün akşam (8 Ocak) sosyal medyada paylaştığı mesajda, "Bugün İsrail polisine, herhangi bir Filistin bayrağının veya terör örgütüyle özdeşleşen veya İsrail Devleti'ne karşı tahrik eden herhangi bir bayrağın dalgalanmasının yasaklanması talimatını verdim" dedi.
"Tüm gücümüzle terör ve terör teşvikiyle mücadele edeceğiz" diyen Ben-Gvir, kamusal alanda Filistin bayraklarının dalgalandırılmasını yasakladı.
הנחתי היום את משטרת ישראל לאכוף איסור הנפת כל דגל אש"ף שמגלה הזדהות עם ארגון טרור מהמרחב הציבורי ולעצור כל אירוע הסתה נגד מדינת ישראל. נילחם בטרור ובעידוד טרור בכל הכוח!
— איתמר בן גביר (@itamarbengvir) January 8, 2023
Itamar Ben-Gvir'in kamusal alanda Filistin bayrağı sallamayı yasaklama kararı, İsrail hapishanelerinde 40 yıl geçiren Filistinli mahkum Kerim Yunus'un 5 Ocak'taki tahliyesi sonrası Hayfa'daki köyü Ara'da Filistin bayrakları açılarak karşılanmasının ardından geldi.
* Fotoğraf: Mostafa Alkharouf / AA
Filistin Esirler Cemiyeti'nin açıklamasına göre Yunus, İsrail tarafından, o dönem yasaklı olan "Fetih hareketine üye olduğu", "silah bulundurduğu" ve "bir İsrail askerini öldürdüğü" iddiasıyla 6 Ocak 1983'te 27 yaşındayken gözaltına alınmış, ardından da tutuklanmıştı.
Yunus hakkında önce idam cezası veren İsrail mahkemesi, bir ay sonra bu kararını müebbet hapse (40 yıl) çevirmişti.
Ben-Gvir, Mescid-i Aksa'ya girmişti
* Fotoğraf: Sosyal medya (AA aracılığıyla)
Filistin yönetimi ve İsrail muhalefetinin uyarılarına rağmen 3 Ocak'ta işgal altındaki Doğu Kudüs'te Mescid-i Aksa ve Harem-üş Şerif'e giden Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Harem-üş Şerif'i 5 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk görevdeki İsrailli bakan olmuştu.
Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'ya girmesi aralarında Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Cezayir ve Türkiye'nin de olduğu ülkelerin tepkisiyle karşılaşmış, Ürdün, bakanın ziyareti sebebiyle İsrail'e protesto notası vermişti.
Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün'ün 26 Ekim 1994'te imzaladığı barış antlaşmasına göre Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.
2022'nin Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlaller açısından en belirgin sene olduğunu açıklayan İslami Vakıflar İdaresinin verilerine göre 2022 boyunca 48 binden fazla İsrailli yerleşimci Mescid-i Aksa'ya izinsiz girdi. (SD)