Fotoğraf: Cem Özdel / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Birlemiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres Cenevre’deki Kıbrıs görüşmelerinde ortak zemin bulunamadığını açıkladı.
Guterres "Kıbrıs sorunun çözümü için resmi görüşmelerin başlaması için yeterli ortak zemin bulamadık" dedi.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre Guterres, bir çözüm bulunması için girişimlerde bulunmaktan vazgeçmeyeceğini belirtti.
Tatar: Eski şartlarda masaya oturmanın anlamı olmaz
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM öncülüğünde, garantör ülkelerin de katılımıyla 5+1 formatında düzenlenen gayriresmi Kıbrıs konulu konferansın sona ermesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Anadolu Ajansı’nın (AA) aktardığına göre Tatar, Türkiye ile birlikte yeni belirledikleri "Kıbrıs'ta egemen eşitlik temelinde iki devlet" siyasetinden asla vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak, "Eşitliğe dayalı ve eşit statü tanınmadan, eski şartlarda masaya oturmamızın ve resmi görüşmelere başlamamızın anlamı olmaz" diye konuştu.
"Rum Kesimi'nin amacı, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devamı ve anayasal değişiklikle Kıbrıslı Türklerin buna yama edilmesidir" ifadesini kullanan Tatar, bu çerçevede Kıbrıslı Türklerin, Avrupa Birliği içerisinde bir konumda, Türkiye ile bağlarının kopartılmaya çalışıldığını kaydetti.
Raab: Çalışmaya devam edeceğiz
İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab da yakın gelecekte tekrar görüşme konusunda anlaşılmasını mutlulukla karşıladığını söyledi ve ekledi:
"Kalıcı ve adil bir çözüm için tüm taraflarla birlikte çalışmaya devam edeceğiz."
Tatar 6 maddelik öneri sunmuştu
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs'ta kalıcı çözüm için altı maddeden oluşan öneriyi dün BM Genel Sekreteri Guterres'e sunmuştu.
Guterres'e sunulan 6 maddelik öneride, iş birliğine dayalı ilişkinin şu ilke ve düzenlemelere dayanması gerektiği ifade edildi:
- Genel Sekreter, Güvenlik Konseyi'nin iki tarafın eşit uluslararası statüsünün ve egemen eşitliğinin güvence altına alındığı bir kararı kabul etmesi için inisiyatif alacaktır. Böyle bir karar, mevcut iki Devlet arasında iş birliğine dayalı bir ilişki kurulması için yeni bir temel oluşturacaktır.
- Yukarıda belirtilen düzenlemeyle iki tarafın eşit uluslararası statüsü ve egemen eşitliği sağlandıktan sonra, BM Genel Sekreteri himayesinde karşılıklı olarak kabul edilebilir bir iş birliği anlaşması oluşturmak için sonuç odaklı ve belli bir zaman aralığına dayalı müzakerelere başlayacaklardır.
- Müzakereler, iki bağımsız Devlet arasındaki gelecekteki ilişkilere, mülkiyet, güvenlik ve sınır düzenlemesinin yanı sıra AB ile ilişkilere odaklanacak.
- Müzakereler, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin yanı sıra uygun olduğu hallerde, gözlemci olarak AB tarafından desteklenecektir.
- Herhangi bir anlaşma bağlamında, iki Devlet karşılıklı olarak birbirini tanıyacak, üç Garantör Devlet bunu destekleyecektir.
- Bu müzakereler sonucunda varılacak herhangi bir anlaşma, iki Devlette ayrı olarak eşzamanlı referandumlarda onaya sunulacaktır.
TIKLAYIN - 4 yıl sonra yeniden: Kıbrıs görüşmeleri
Güney, iki bölgeli çözümden yana
Kıbrıs'ta kapsamlı çözüme ulaşılması hedefiyle İsviçre'de 2016 ve 2017’de düzenlenen ancak başarısızlıkla sonuçlanan müzakerelerden sonra Birleşmiş Milletler öncülüğünde 27-29 Nisan'da Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin de katılımıyla yeniden bir araya geldi.
5+1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs konulu konferans öncesi açıklama yapan Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, "Kıbrıs'ı iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyonda yeniden birleştirme müzakerelerini sürdürmeye sağlam şekilde kararlıyız" dedi.
Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ise "Ada'daki gerçekler zemininde bir uzlaşı arayışında var olduğumuzu söylemeye gidiyoruz. Bu gerçekler göz ardı edildiği sürece herhangi bir uzlaşı modelinin asla mümkün olmayacağını vurgulamaya gidiyoruz" ifadelerini kullandı.
(EKN)